Keravalainen Jouni Väänänen on graffareiden puolestapuhuja

Henkilö Jouni Väänänen aloitti uransa maalaamalla bussin kylkiä.

Auri Hautala

Keravan keskustan purettavien kiinteistöjen seiniä peittäneen taideprojektin takana ollut Jouni Väänänen on harrastanut erilaisia kuvataiteen muotoja lapsesta lähtien. Graffitien maalaamisen hän aloitti 18-vuotiaana Tuusulassa vuonna 1996.

– Ristikiven teollisuusalueella oli autojen romuttamo, jossa saimme ystäväni kanssa luvan maalata kaksi bussia. Luvan antanut yrittäjä varmaankin luuli, että maalaisimme bussit uudestaan kaksi tai kolme kertaa, mutta maalasimme niitä sitten monta vuotta ties kuinka monta kertaa, Väänänen kertoo.

Seuraavina vuosina Väänänen ylläpiti Tuusula area graffiti, eli tuttavallisimmin Tag-nimistä verkkosivua, johon keräsi alueelta löytyviä teoksia. Tutustuttuaan muihin taiteilijoihin Väänänen julkaisi heidän kanssaan vuosituhannen vaihteessa myös Äimä- nimistä graffitilehteä.

– Äimää ilmestyi kolme numeroa. Säännöllistä ilmestymisaikataulua sillä ei ollut, vaan lehti ilmestyi aina kun koimme että materiaalia oli tarpeeksi. Meillä oli vaikeuksia saada lehti painettua. Jostain syystä monet painotalot eivät suostuneet painamaan sitä. Arvelen sen johtuneen siitä, että lehdessä oli kuvia myös luvattomista maalauksista, ja silloin asioita saatettiin katsoa melko yksioikoisesti erikoisellakin tavalla, Väänänen sanoo.

Väänänen muutti Keravalle vuonna 2000, ja on siitä lähtien kartoittanut mahdollisuuksiaan omalle toteutukselleen kaupungissa.

– Silloin ei vielä lupia herunut, joten ensin maalasin salaa. Teimme graffititaidetta silloin muun muassa hirvitunneleihin, jossa niitä eivät nähneet juuri ketkään muut kuin metsän eläimet ja muut taiteilijat, jotka tiesivät mistä etsiä.

Virallisemmin graffitien maalaaminen alkoi vuoden 2009 tienoilla, kun vanhan Häkin pihalle Kalevaan saatiin luvallinen graffitiseinä.

– Aloite tuli silloin parilta kaupunginvaltuutetulta. Seinän myötä sotkun pelättiin leviävän, ja valikoiduin jotenkin puhumaan graffareiden puolesta. Sanoin ottavani seinästä henkilökohtaisesti vastuun, ja minusta tuli seinän vastuuhenkilö.

Kalevan graffitiseinä oli yksi ensimmäisistä graffitiseinistä Suomessa, ja taiteilijoita tuli silloin Keravalle Helsingistä asti.

– Kuvasimme silloin nuorisopalveluiden kanssa kaikki teokset, mitä seinälle maalattiin. Yhden päivän aikana seinä saatettiin maalata kokonaan kaksi tai kolme kertaa, mikä on todella paljon siihen nähden, että seinä oli 2,5 metriä korkea ja 27 metriä leveä.

– Myöhemmin kuvista rakennettiin näyttely vuonna 2010. Se oli siihen aikaan merkittävä tapahtuma ja näyttelyssä kävi kuukauden aikana enemmän vieraita kuin Keravan kaupungin taidemuseossa vastaavalla aikavälillä, Väänänen hymyilee.

Samoihin aikoihin Väänänen sai ensimmäisen ajatuksensa Purkutaideprojektista seuratessaan keskustan rakennusten alennustilaa. Hän oli useaan otteeseen yhteydessä kiinteistöjen silloisiin omistajiin ja yritti neuvotella käyttöönsä muun muassa vanhan Kinon tiloja, johon olisi rakennettu kulttuuriareena. Projekti jäi kuitenkin toteutumatta.

Kaikille keravalaisille tutuksi tullut purkutaideprojektikaan ei syntynyt helposti.

– Muun muassa vastuukysymyksistä oli kova vääntö rakennusliikkeen juristien kanssa. Lopulta sovittiin, että otan taas kaiken vastuun.

– Purkutaideprojektista tuli paljon suositumpi juttu kuin toivoinkaan. Saimme tarjota ihmisille poikkeuksellisia kulttuurielämyksiä.

Purkutaide

Purkutaideprojektin aikana 104 taiteilijaa seitsemästä eri maasta maalasivat 4850 neliömetriä seinää.

Projekti on mukana myös Mari Myllylän graffitien ja katutaiteen kokemista käsittelevässä tutkimuksessa.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten eri tavoin eritaustaiset ihmiset, tavallisista katsojista teoksia itse tekeviin taiteilijoihin, kokevat ja tulkitsevat graffiteja ja katutaidetta visuaalisen ilmaisun muotona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirjallisuus: Dystopia Järvenpäästä
 2. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 3. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 4. Gubbe on ikäihmisen ystävä arjessa – uudenlainen vanhuspalvelu pitää seniorin aktiivisena
 5. Honka Akatemia päihitti Pallokerhon 5–2 kotikentällä: "Jäi tyhjä olo, pelisuunnitelma jossakin vaiheessa vähän posahti"
 6. Tallipomo viiltää: "Ei tarpeeksi hyvää tallille, jonka nimi on Ferrari"
 7. Puolassa poliisi jahtaa metsään karannutta ex-sotilasta ja hänen lemmikkipuumaansa – mies ei suostunut luovuttamaan lemmikkiään eläintarhaan
 8. Odotettua suurempi joukko hongkongilaisia uskaltautui äänestämään demokratiamielisen opposition esivaaleissa – ministeri varoitti etukäteen mahdollisesta lainvastaisuudesta
 9. Fraser-Pryce kiiruhti Jamaikalla omaa vauhtiaan, vastatuulessa syntyi kauden kärkiaika
 10. Suomessa todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 11. Lukijalta: Kelvottomia katuja on yhä Järvenpäässä
 12. Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä
 13. NHL kielsi seuroilta koronatestien tulosten julkaisun ja loukkaantumisista kertomisen – pelaajien yksityisyyden suoja ensiarvoista
 14. Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Mueller puolusti tutkintaansa Valkoisen talon syytöksiltä
 15. Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 2. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – salama teki reikiä Järvenpään sisäkattoihin ja Kerava sulki Nesteen viereisen pysäköintialueen
 3. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 4. Vesi tulvi omakotitalon kellariin Kellokoskella
 5. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 6. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 7. Anttilan talon kohtalo ei vielä lähelläkään ratkaisua: "Tämä on todella mutkikasta" – tontille hahmoteltu jopa 14-kerroksista asuintaloa
 8. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 9. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 10. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 11. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 12. Mannilantie 42 A:n pysäköinti muuttui keväällä maksulliseksi – "Alueen maksullisuus on otettu positiivisesti vastaan", kommentoi pysäköintioperaattorin toimitusjohtaja.
 13. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 14. Teemu Pukin Norwichin putoaminen Valioliigasta varmistui rökäletappiolla
 15. Lähes valmis Järvenpäästä Jokelaan vievä kevytväylä jo on kovassa käytössä – "Toivottiin jo 30 vuotta sitten, kun kävin itse koulua"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.