Pyhien pizzasesonki hiljentynee – Kauppojen vapaat aukioloajat rokottavat ravintoloita

Tulevaisuudessa pizzeriayrittäjälle tavallinen lauantai saattaa olla pian pyhäpäivää tuottoisampi.

KESKI-UUSIMAA | Joulupyhät ovat perinteisesti olleet ravintola-, etenkin pizzeriayrittäjille tuottoisia. Joulu- ja tapaninpäivä ovat olleet tähän asti vilkkaita sesonkipäiviä.

–Aattona oli hiljaisempaa, eilen oli jo hyvän verran asiakkaita. Nyt päivällä on ollut melko hiljaista, noin parikymmentä asiakasta. Uskon, että iltaa kohden vilkastuu, kertoo Järvenpään Star Pizzan yrittäjä Faik Dugan tapaninpäivänä.

Dugan kertoo pitäneensä pizzerian ovet auki joulun yli. Aattona ja joulupäivänä mentiin arkimiehityksen kolmella työntekijällä. Tapaninpäivään varauduttiin viikonlopun viidellä työntekijällä.

–Kolmekin työntekijää olisi riittänyt. Ei täällä ole niin kova kiire, mitä ihmiset voisivat luulla. Asiakkaita on riittänyt kuitenkin jonkin verran.

Keski-Uusimaan vierailun aikana tiskillä asioi kourallinen nälkäisiä asiakkaita.

Tavallisimmat joulupyhien asiakkaat ovat Duganin mukaan yksittäisiä, pääasiassa nuoria. Myös perheet sekä vanhuksia ovat tilanneet pizzaa jonkin verran.

–Arkipäivänä tulee noin 100–250 tilausta. Viikonloppuna voi tulla jopa 400. Nyt joulupäivinä on tullut selvästi vähemmän. Jokainen vuosi on erilainen, yrittäjä kertoo.

Pizzeriayrittäjä Faik Dugan epäileekin ravintolan hiljaisuuden johtuvan kauppojen aukioloaikojen vapautumisesta. Eduskunta hyväksyi lakiesityksen vähittäiskauppojen aukiolosääntelyn vapauttamisesta noin vuosi sitten.

–Kilpailu lisääntyy koko ajan. Kun isot kaupat ovat auki, pienimmät yrittäjät kärsivät siitä eniten. Kauppojen aukiolo tarkoittaa konkurssia pienyrittäjälle, Dugan ennustaa ja huokaa syvään.

Pizzeria Marmarassa Tuusulassa virsi kuuluu samanlaisena. Marmaran työntekijä Celal Ceren kertoo avanneensa ovet tapaninpäivänä kahden päivän kiinniolon jälkeen.

–Uskon kauppojen aukioloaikojen vaikuttaneen myös meidän asiakasmääriin, mutta toisaalta arkena on ollut hiljaisempaakin, Ceren tuumii tyhjyyttään kaikuvassa ravintolassa.

Jouluruokaa pakoon Järvenpään Star Pizzaan saapunut mieskolmikko Ville, Henri ja Petri Haikonen uskovat, ettei pizzerioiden täydy laittaa lappua luukulle pyhien ajaksi.

–Uskon, että tasapaino kauppojen ja ravintoloiden asiakasmäärien välillä tulee ajan myötä. Eivät kaikki kuitenkaan jaksa laittaa ruokaa, Petri Haikonen sanoo.

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut