Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokelan kuuluisat joutsenet saivat oman päivän

Jokelassa jo yhdeksän vuotta pesineet laulujoutsenet voivat todennäköisesti jo ensi keväänä palata Jokelaan entistä turvallisemmin.

Lokakuun lopulla perustettu joutsenryhmä näet on laittanut tuulemaan ja sopinut kolmen sähköyhtiön kanssa, että nämä laittavat varoituspallot sähkölinjoihin vaaranpaikkoihin, joissa joutsenet ovat loukanneet itseään.

Tarkemmin kyseisistä vaaranpaikoista ja joutsenista ylipäätään saa informaatiota ensi viikon lauantaina Jokelassa Jokela-talossa järjestettävässä joutsenpäivässä.

– Sähköyhtiöistä on luvattu, että seitsemään joutsenten turmapaikkaan saadaan joko varoituspallot linjoihin tai sitten sähkölinjat kaapeloidaan maahan ensi vuoden aikana, kertoo joutsenryhmän perustaja Antti Honkonen

Näytillä on myös maailman ensimmäinen joutsen-liikennemerkki.

Joutsenpäivän lisäksi Jokela-talolla järjestetään samaan aikaan Viihtyisä Pohjois-Tuusula ry:n perinteiset joulumyyjäiset.

Honkonen lupaa, että joutsenpäivässä on esillä myös talven pakkasilta talteen korjattu maailman ensimmäinen joutsen-liikennemerkki.

– Sen kanssa voi sitten ottaa vaikka selfien, Honkonen nauraa.

Honkonen toivoo saavansa joutsenpäivässä lisätietoja Jokelassa mahdollisesti vuonna 1959 valmistetuista joutsenaiheisista lasiesineistä.

– Toivon, että joku tulisi näyttämään esineitä, jotka on tehty täällä. Olen kuullut, että Jokelan taidelasi -niminen yritys olisi mahdollisesti valmistanut laseja ja tuhkakuppeja, joissa on joutsenen kuva.

Kolmetuntiseen joutsenpäivään sisältyy paikallisten valokuvaajien joutsenkuvien katselemista ja niistä keskustelua sekä jokelalaisten omien joutsenkokemusten ja joutsenhistorian keräämistä.

– Joutsenten historiasta on olemassa monenlaisia käsityksiä, siksi on kiva kerätä talteen joutsenten historiaa.

Ekstrana päivässä on hieman nimittelyä eli pitkäaikaiselle ja pariuskolliselle Jokelan emoparille sopivien kutsumanimien keksimistä kello 10.10–12.50 välillä ja nimenantojuhla kello 12.55, vaikka asianosaiset joutsenet tai nimittelijät eivät olisikaan paikalla.

Joutsenryhmä ottaa vapauden joutsenparin nimien valitsemiseen ehdotusten joukosta.

– Nimiehdotuksia voi lähettää myös sähköpostiini ja mielelläni vastaanotan myös asukkaiden omia joutsenkokemuksia.

Lisäksi paikalla on joutsenaiheisten vuosikalentereiden, valokuvien, rintamerkkien tms. mahdollisten joutsenaiheisten tuotteiden myyntiä.

Ensi vuonna Jokelassa juhlitaan joutsenten 10-vuotista pesimistä kylällä.

– Ainakin sellaista ohjelmaa on juhlavuonna ehkä tulossa, että itsenäisyyspäivänä juhlitaan samaan aikaan satavuotiasta Suomea ja joutsenia, jotka ovat tulleet Jokelaan jo kymmenenä kesänä.