Huumaavien sienten kerääjät riesana eläintilalla – edes kaksinkertainen sähköaita ei pidättele: "Olemme hätistelleet pois"

Suippumadonlakkia käytetään psykedeelisenä päihteenä. Sen kasvukausi Suomessa kestää yleensä elokuun lopusta lokakuuhun. Sauvo Jylhä

Oskari Lehto

KESKI-UUSIMAA | Huumaavien sienten keräilijät ovat aiheuttaneet häiriöitä ainakin yhdellä Keski-Uudenmaan seudulla sijaitsevalla eläintilalla. Kerääjät ovat tunkeutuneet aidatulle laitumelle sieniä etsiessään.

Suomessa kerätään huumaantumistarkoituksessa ennen kaikkea suippumadonlakkia, joka sisältää keskushermostoon vaikuttavaa psilosybiini-myrkkyä.

Suippumadonlakkia kasvaa lehmien, hevosten ja lampaiden laitumilla sekä muilla ravinteikkailla paikoilla.

Huumaavien sienten kerääminen, käyttö, hallussapito, kasvatus ja myynti ovat Suomessa rikoksia.

Eläintilan mailla on omistajan mukaan käynyt huumesienten keräilijöitä satunnaisesti viime vuosina.

–Olemme käyneet hätistelemässä näitä ihmisiä pois ja yrittäneet kysyä, mitä he oikein hakevat. He ovat kuitenkin lähteneet nopeasti livohkaan, eikä heiltä ole vastausta saanut, tilalta kerrotaan.

– Meni jonkin aikaa, ennen kuin saimme kuulla muualta, millä asialla he oikein ovat, nimettömänä pysyvä tilallinen selvittää.

Edes kaksinkertainen sähköaita ei ole estänyt tunkeilijoiden pääsyä laitumelle. Tilalta ei ole kuitenkaan ilmoitettu poliisille kutsumattomista vieraista, koska sienestäjät eivät ole aiheuttaneet muita ongelmia.

Yleisesti huumaavien sienten kerääjät pyrkivät toimimaan huomiota herättämättä. Itä-Uudenmaan poliisin tietoon ei ole rikoskomisario Markku Tuomisen mukaan tullut ilmoituksia luvattomista huumesienten kerääjistä.

Edellinen huumesieniin liittyvä tapaus on kirjattu vuonna 2013, jolloin vantaalainen mies yritti viljellä kotonaan huumaavia sieniä.

– Minulla on käsitys, että huumesienten käyttö on todella harvinaista tänä päivänä. 1990-luvun puolivälissä ne nousivat suoranaiseksi buumiksi, kun huumeiden saatavuus Suomessa oli yleisesti heikompaa. Nyt kannabis on niin yleistä ja saatavilla on myös kovempia huumeita, joten sienille ei ole enää samanlaista kysyntää, Tuominen näkee.

Tullissa huumaavat sienet ovat näkyvämpi ilmiö. Tänä vuonna Tulli oli syyskuun loppuun mennessä takavarikoinut yhteensä 1031 grammaa sieniä. Määrät olivat samaa luokkaa myös vuosina 2014 ja 2015.

Kiinnostus huumaavia sieniä kohtaan Suomessa vaikuttaa kuitenkin olevan suurempaa kuin poliisin ja Tullin tilastot antavat ymmärtää.

Psilosybiinisienistä kiinnostuneille löytyy verkosta suomenkielinen keskustelufoorumi, jossa on yli 3300 jäsentä.

Foorumilla käydään nimimerkkien takana keskustelua muun muassa hyvistä sienestyspaikoista sekä sienten kasvatuksesta ja käytöstä.

Psilosybiini- eli taikasienet

Psilosybiinisieniä on käytetty huumaavassa tarkoituksessa tuhansien vuosien ajan. Muun muassa Meksikon ja Väli-Amerikan alkuperäisasukkaat käyttivät sieniä palvontamenoissaan.

Sienet aiheuttavat samankaltaisia oireita kuin LSD-huume: aistiharhoja sekä muita psykedeelisiä vaikutuksia.

Länsimaissa psykedeeliset sienet tulivat tunnetuiksi 1950-luvulla, jolloin alettiin tutkia myös niiden lääketieteellisiä vaikutuksia.

Myöhemmin sienten hyödyt kyseenalaistettiin ja alettiin puhua ongelmista. Psilosybiinisienet kiellettiin lähes kaikkialla maailmassa vuonna 1971.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 2. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 3. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 4. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 5. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 6. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 7. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä, etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena
 8. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 9. Keravalaisvaltuutettu ja tuore juristi aloitti Matti Vanhasen ja Hanna Kososen avustajana – pesti jatkuu ensi kesään asti
 10. Sotepomo: Pian selviää, levisikö koronavirus Järvenpää Soi -festareilla – "Syytä paniikkiin ei ole"
 11. Senaatti myy kokonaista korttelia Rykmentinpuistosta
 12. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 13. Näköislehdessä tänään: Leipä tuli jo uudelleen, onko seuraavaksi makkaran vuoro?
 14. Suosittu järvenpääläisravintola avaa uuden paikan Keravan keskustassa –  "Meillä ei tarvitse kenenkään pingottaa"
 15. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.