Etäkoululaisten läksykerhokin muutti nettiin

Perheet: Läksykerho auttaa koululaisia netissä. Kesäksi mietitään uutta.

Me-talolla koordinaattorina työskentelevä Marika Lähdeniemi pitää yhteyttä perheisiin ja nuoriin nyt etänä. Kaarlo Lähdeniemi
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Läksykerho muutti nettiin. Alakoululaisia auttavat koulutehtävien kanssa MLL:n työntekijät ja vapaaehtoiset.

– Uusia vapaaehtoisia koulutetaan juuri, Marika Lähdeniemi kertoo. Hän työskentelee koordinaattorina Keravan Me-talolla, jonka toimintaa pyörittää Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri.

– Läksykerho jatkaa etänä toukokuun loppuun siinäkin tapauksessa, että koulut avautuisivat. Kerho on ollut hyödyllinen. Siellä on tarkastettu tehtyjä koulutehtäviä, ja samat käyttäjät ovat tulleet useita kertoja.

Etänä pidetään myös perhekahvilaa, satuhierontaa, suomen kielen opetusta. Marika Lähdeniemi sanoo, että sitten kun talon voi jälleen avata ja kokoontua turvallisesti, avataan ja kokoonnutaan.

– Mutta joitakin virtuaalisia toimintoja jää varmasti käyttöön. Oli mietitty jo aikaisemmin näiden mahdollisuuksien käyttöä.

– MLL:n Uudenmaan piiri hankki koko piirin käyttöön Zoomin maksullisen version. Se on tietoturvallinen.

Nopeasti käyttöön otetut uudet välineet tulivat jäädäkseen.

– Käyttäjille toiminta on maksutonta.

Samaa alustaa, jota käytetään muussa toiminnassa, hyödynnetään myös vapaaehtoisten kouluttamisessa.

MLL:n perhekummit ja Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminta pystyvät myös käyttämään hyödyksi sähköisiä yhteyksiä.

– Vapaaehtoisia ja perheitä tuetaan siinä, miten he voivat pitää yllä ystäväsuhteita.

Me-taloltakin ollaan tiiviisti yhteydessä perheisiin ja nuoriin puhelimitse, WhatsAppin, Snapchatin ja muiden palveluiden kautta.

Järvenpääläisten yhteiset Olohuoneet, joita ylläpitää Setlementti Louhela, panivat ovensa säppiin 13. maaliskuuta. Ilman avointa kohtaamispaikkaa ei kuitenkaan tarvinnut kärvistellä kauan: seuraava viikko käytettiin sen miettimiseen, miten jatketaan. Verkossa jatketaan. Käytössä on Whereby-alusta, joka mahdollistaa videovälitteisen yhdessäolon. Osallistujat pääsevät olohuonetapaamisiin mukaan tietokoneella tai puhelimella.

– Se on käyttäjälle helppo ja tietoturvallinen alusta. Sisään pääsee klikkaamalla linkkiä. Sinne ei tarvitse kirjautua tai rekisteröityä, Olohuoneista vastaava Jyrki Brandt Setlementti Louhelasta kertoo.

– Olohuoneessa on mukana työntekijä tai vapaaehtoinen.

Olohuone on avoin ja maksuton kohtaamispaikka. Samalla nettialustalla toimivat myös englannin ja espanjan ryhmät sekä ryhmä, jossa maahanmuuttajat opiskelevat suomea. Kieliryhmiä vetävät vapaaehtoiset.

– Olohuoneeseen ja joihinkin muihin ryhmiin, esimerkiksi englannin ja espanjan ryhmiin, löytää linkit Setlementti Louhelan nettisivuilta. Joihinkin kerhoihin linkin saa vetäjältä, Brandt kertoo.

Ystävätoiminta jatkaa nyt sähköisenä. Ystäväparit keskustelevat puhelimessa tai netin välityksellä.

– Meillä on noin 130 ystäväparia, Tiina Herttuainen Setlementti Louhelasta kertoo.

Vapaaehtoisia koulutetaan lisää, ja sekin tapahtuu verkossa.

– Yllättävän hyvin videoyhteyden kautta syntyi kohtaamisen tunne, kun sai visuaalisen kontaktin.

Uusi vapaaehtoisten koulutus on tulossa 5. toukokuuta. Silloin koulutetaan kavereita nuorille maahanmuuttajille.

Perheille ryhmät

Me-talon väki on perustanut Keravalaisille lapsiperheille Facebook-ryhmän, jossa on nyt kolmisensataa jäsentä. Suunnilleen saman verran on jäseniä järvenpääläisten vastaavassa ryhmässä.

– Sen takana on Keltasirkku, joka on nyt myös kiinni niin kuin Me-talokin. Teemme yhteistyötä keskenämme, Me-talon koordinaattori Marika Lähdeniemi kertoo.

MLL:n Järvenpään yhdistys julkaisee säännöllisesti omalla fb-sivullaan perheille vinkkejä siitä, mitä lasten kanssa voi puuhata koronarajoituksista huolimatta.

Siellä on vinkattu muun muassa lukuviikosta ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton avoimista nettipalveluista nuorille.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut