Pankin ennuste: Koronaviruspandemia leikkaa 10 prosenttia talouskasvusta

Koronavirusepidemia on sulkenut monia yrityksiä. Kuvituskuva. Riikka Laine
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Koronaviruspandemia iskee voimakkaasti Suomen talouteen tänä vuonna ja se tuntuu ensi sijassa kotitalouksissa, palveluissa sekä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Näin tilanteen näkee Handelsbanken, jonka ennusteen mukaan korona leikkaa kymmenen prosenttia Suomen talouskasvusta tänä vuonna. Kotitalouksien kulutus sukeltaa tuntuvasti ja kulutuksen ainoa valopilkku on päivittäistavarakauppa.

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset iskevät kovaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pk-yritykset muodostavat leijonanosan eli 99,8 prosenttia maan kaikista yrityksistä, Handelsbanken muistuttaa ja korostaa yritysten tukemisen tarpeellisuutta.

Pankin ennusteen mukaan talouden elvytystoimet, suora tuki ja verotulojen romahdus kasvattavat merkittävästi julkisen talouden alijäämää ja velkaa tänä vuonna. Julkisen talouden velkasuhde nousee yli 73 prosenttiin.

– Talous on parhaillaan vapaassa pudotuksessa. Epävarmuus talouden näkymistä on poikkeuksellisen suurta. On erittäin tärkeää, että suurimmat iskut saaneita talouden aloja tuetaan erinäisin keinoin koronarotkon yli, toteaa Handelsbankenin tiedotteessa pääekonomisti Timo Hirvonen.

Talouden sukeltamisesta huolimatta heikkouden odotetaan Hirvosen mukaan jäävän väliaikaiseksi.

– Ensi vuonna Suomen talous elpyy ripeästi maailmantalouden toipumisen vanavedessä, Hirvonen sanoo.

Talouden odotetaan kasvavan ensi vuonna viisi prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,5 prosenttia.

Epävarmuus talouden näkymistä on nyt poikkeuksellisen suurta ja Handelsbankenkin on tehnyt perusennusteen lisäksi kaksi skenaariota.

Toisessa talouden rajoittamistoimia voidaan purkaa loppukevään ja kesän aikana ja talouden supistuminen jäisi viiteen prosenttiin.

Synkemmän ennusteen mukaan talouden toipuminen ei lähde liikkeelle tänä vuonna ja talous supistuu viisitoista prosenttia. Työttömyysaste nousee 13 prosenttiin ja julkisen talouden velkasuhde nousee yli 80 prosenttiin kansantuotteesta.

Helsinkiläinen pitkän linjan poliitikko ja tietokirjailija Osmo Soininvaara (vihr.) pohti maanantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa, että "lockdownin" jatkaminen syksyyn 2021 kaatuu taloudelliseen mahdottomuuteen sekä ihmisten kyllästymiseen.

– Yleinen mielipide tuomitsee kaikki, jotka yrittävät yhtään optimoida tilannetta talouden ja terveyden välillä. Terveys ensin tarkoittaa tällä kielellä, ettei taloutta saa julkisesti ajatella, Soininvaara kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 2. Rykmentinpuiston portille avataan vähäpäästöinen huoltoasema – "Halusimme, ettei fossiilista dieseliä enää ole"
 3. Näköislehdessä tänään: Se ei ollut HIV, eikä se ollut borrelioosi, sen aiheutti paarma – Antti Kuparinen joutui kokemaan pureman rajut seuraukset
 4. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 5. Kerava sulki pysäköintialueen Asemansillan Nesteen vieressä – taustalla erilaisia ongelmia: "Siellä kaupiteltiin jotakin"
 6. "Painissa rakkainta on menestyminen, raskainta ainainen rahattomuus" – Jere Heinon yliopistofinaalit jättistadionilla vaihtuivat harjoitteluun kotikaupungissa Porissa
 7. Mökit kävivät kaupaksi kesäkuussa: suurissa mökkikunnissa lähes 75 prosenttia enemmän kauppoja
 8. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 9. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 10. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 11. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 12. Trump arvosteli nimenvaihtoa harkitsevia seuroja – piikitteli aiemmin NASCAR-sarjan ainoaa tummaihoista kuljettajaa
 13. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta – "Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella"
 14. Yhdysvallat harkitsee TikTok-sovelluksen kieltämistä, sanoo ulkoministeri Pompeo
 15. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ahjontorin K-Market Keravalla ryöstettiin – poliisi kaipaa yleisön apua
 2. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 3. Kuljettaja menetti auton hallinnan Tuusulan Hämeentiellä – törmäsi liikennemerkkiin ja ajautui vastaantulevien kaistalle
 4. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 5. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 6. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 7. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. Kerava sulki pysäköintialueen Asemansillan Nesteen vieressä – taustalla erilaisia ongelmia: "Siellä kaupiteltiin jotakin"
 10. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 11. Ravintola Sesonki lopettaa Järvenpäässä – "Joskus luopuminen on ainoa moraalisesti oikea ratkaisu"
 12. THL: Risteilyillä useita tilanteita, joissa matkustajat altistuneet koronavirukselle – kaksi perhettä Silja Europan Tallinnan-risteilyltä asetettu karanteeniin
 13. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 14. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 15. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.