Toimittajalta: Oppimiskokemuksia

Otan sen oppimiskokemuksena.

Mielenkiintoinen lausahdus, kun asia kuitenkin oli monen mielestä äärimmäisen tylsä. Sanoja oli nuori mies, joka oli saanut kutsun edesmenneen sukulaisen perunkirjoitukseen. Taloudellista intressiä ei ollut, nuorukainen oli saamassa muistoesineen.

Kuivakkaan tilaisuuteen osallistuminen lakimiehen toimistossa ei olisi ollut mitenkään välttämätöntä, mutta nuoren kaverin mielestä kiinnostavaa. Kiinnostavaa? Lakiasiat, joita tarvitsee sen yhden kerran? Kyllä, juuri siksi ne olivat juuri silloin kiinnostavia.

Kysymys on asenteesta. Lakimiestä vastapäätä asettui ihminen, jota kiinnosti tietää miten tällaiset asiat hoidetaan, ja joka arveli siitä tiedosta olevan tulevaisuudessa hyötyä. En ole kysynyt, oliko.

Sama kaveri on viettänyt kauniita kesäpäiviä projektityössä, josta ei makseta palkkaa. Ennen projektia istunut iltoja suunnittelemassa. Miksi ihmeessä? Kaikkia syitä en tiedä, mutta yksi on ilman muuta ollut se, että projektin voi ottaa oppimiskokemuksena. Kun sen on hikoillut läpi, osaa jotakin uutta. Sitä voikin sitten käyttää seuraavassa "palkattomassa" duunissa, josta palkaksi saa uutta tietoa ja osaamista. Ja voi se tekeminen kivaakin olla, vaikka on myös rankkaa kun tosissaan tekee.

Elämä on täynnä asioita, joista voi sanoa, että eipä kiinnosta. Tai, että otanpa tämän oppimiskokemuksena. Kysymys on asenteesta.

En väitä, että kaikki tylsä muuttuisi kiinnostavaksi sillä, että päättää sen olevan opiksi. Sen sijaan väitän kyllä, että mistä tahansa voi löytää jotakin kiinnostavaa ja oppimisen arvoista. Väitän myös, että ei kaiken tekemisen, ei edes suurimman osan, tarvitsekaan tuntua kivalta. Ja kun olen väittämisen alkuun päässyt, väitän lisää: edes kaiken opin ei tarvitse tuntua oppimisen hetkellä kivalta tai kiinnostavalta. Moni oppimiskokemus paljastaa merkityksensä vasta jälkikäteen.

PS. Alussa mainittu nuori mies en ollut minä. Osaan kehua muitakin.

Jan Pippingsköld Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 4. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 5. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 6. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 7. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 8. Ahjontorin K-Market Keravalla ryöstettiin – poliisi kaipaa yleisön apua
 9. Ostajat palasivat kirpputoreille
 10. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 11. Seitsemän veljeksen vaellusreitti kutsuu kirjailijan jalanjäljille
 12. Suuri senioritalo tulossa Keravan keskustan puistoon – 7-kerroksiseen kokonaisuuteen yli 100 asuntoa: "Olemme Keravalla lirissä palveluasumisen kanssa"
 13. Yli 40-vuotinen perinne jatkumassa: Sirkusmarkkinoiden järjestelyt alkoivat Keravalla – tällainen tapahtuma luvassa
 14. Järvenpääntien eteläosan katulamput vaihdetaan – lievää häiriötä liikenteelle voi ilmetä
 15. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.