Korona-aika näkyy harrastuksissa ja varustekaupassa: Nyt ostetaan ulkoiluvaatteita

Ulkoilu: Perheet liikkuvat nyt paljon yhdessä.

Keravan Intersportin kauppias Juha Vuojärvi kertoo, että nyt ostetaan ulkoiluun sopivia jalkineita ja vaatteita. Anton Soinne
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Metsä on ollut trendikäs jo vuosia, mutta nyt retkeilyn suosio on entisestään lisääntymässä. Myös muu omatoiminen ulkoilu kasvattaa suosiotaan, kun joukkuelajit ja yhteiset ohjatut toiminnat ovat olleet tauolla.

– Selkeästi näkyy, että kauppa painottuu ulkoiluvaatteisiin, jalkineisiin ja polkupyöriin, Intersport-kauppias Juha Vuojärvi Keravalta kertoo. Hänen havaintonsa on, että ihmiset ulkoilevat nyt enemmän kuin ennen koronaa.

– Ulkoiluvaatteita ostetaan ihan kaikille, sekä aikuisille että lapsille. Näkyy, että perheet liikkuvat yhdessä.

– Nyt ostetaan tähän aikaan sopivia, vettä ja tuulta pitäviä ulkoiluvaatteita, samoin vedenpitäviä kenkiä. Halutaan mukavaa, stretsaavaa asua, joka käy esimerkiksi päiväretkeilyyn.

– Kun joukkuelajit ja monet muut harrastukset ovat olleet tauolla, niiden välineiden kauppa on hiljaista.

Polkupyöriä ostetaan nyt vilkkaasti. Sähköpyörien kysyntä on kasvanut.

Päiväretkelle riittää kevyt varustus.

– Niitä on myyty hyvin.

Lämpimät kevätsäät saavat polkupyörän huollattajat liikkeelle. Kari Kokkonen Järvenpään Fillarihuollosta kertoi vappuaattona, että pyörähuollon kiireet eivät viime viikolla näyttäneet eroavan muista vuosista.

– Tosin nyt on ollut kylmää, mutta kun ilmat lämpenevät, pyöriä tuodaan huoltoon enemmän.

Pitkiksi ei jonoja kuitenkaan päästetä.

– Ei yli viikon jonoja. Jos on tarpeen, pidennetään päivää.

Varusteita retkeilyyn voi myös vuokrata. Keravan Latu vuokraa jäsenilleen esimerkiksi telttoja ja kanootteja, mutta vuokraustoiminta on ollut vähäistä.

– Ehkä siinä ihan pientä nousua on, Arja Hirn Keravan Ladusta sanoo.

Välineitä vuokraavat myös monet yritykset, esimerkiksi kanoottien vuokrauspaikkoja on paljon. Netissä on myös palveluita, joissa harrastajat vuokraavat retkivarusteita toisilleen.

Vinkkejä varusteiden valintaan saa esimerkiksi Suomen Ladun nettisivuilta. Päiväretkelle ei tarvitse raskaasti varustautuakaan. Tarvittavat tavarat löytyvät useimmista talouksista. Ykkösjuttu ovat hyvät jalkineet. Vaatteet valintaan tietysti sään mukaan. Eväät reppuun ja menoksi.

– Jos menee yhtään tutuilta poluilta kauemmas, niin kannattaa kerrata suunnistuksen perustaidot ja ottaa mukaan kartta ja kompassi. Jos lähtee metsään vaikka geokätkön perässä, GPS vie kyllä annettuihin koordinaatteihin, mutta kannattaa katsoa miten löytää takaisin lähtöpaikkaan. Ja jos luottaa vain sähköiseen laitteeseen, ja siitä loppuu virta, sitten ollaankin ihmeissään, Markku Hirn Keravan Ladusta sanoo.

Kokeneet retkeilijät neuvovat, että kengät pitää "ajaa sisään" ennen retkeä eli ei ole viisasta lähteä juuri paketista puretuilla jalkineilla pitkälle. Varsinkin vaelluskengät on hankittava ajoissa.

Myös rinkka vaatii sisäänajon.

Itselle sopivien varusteiden valintaan kannattaa käyttää aikaa, sovittaa ja kysyä neuvoa. Ennen hankintoja voi retkeillä lähimetsissä kevyellä varustuksella ja hakea tuntumaa lajiin.

Suomen Latu teetti viime vuonna kyselyn, jonka tulosten mukaan moni haluaisi aloittaa retkeilyn, mutta kokee esteeksi varusteiden puutteen.

Väljiä paikkoja

Jos haluaa kulkea rauhassa ja pitää etäisyyttä muihin, kannattaa vältellä kaikkein suosituimpia ulkoilupaikkoja. Suosituilla paikoilla on väkeä, esimerkiksi pururadat ja vastaavat ovat hyvin ahkerassa käytössä.

– Tutut ulkoilualueet ovat kyllä aika täynnä.

– Enemmän tilaa voisi olla esimerkiksi Ruotsinkylän alueella, missä on tutkimusmetsä ja Professorin pytinki. Arja Hirn Keravan Ladusta miettii kun häneltä kysyy vinkki' rauhalliseen retkikohteeseen. .

– Siellä on runsaasti polkuja, Markku Hirn sanoo.

Hän vinkkaa myös Tuomalansuon alueesta, jonne on helppo mennä.

– Siellä on koiran ulkoiluttajia, mutta ei kovin paljon retkeilijöitä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut