Kirkkotien kotiseutupolku tehtiin talkoilla Tuusulassa

Historia: Pieni opas antaa lisää sisältöä iltakävelyyn tutissa maisemissa.

Talkoiden kymppi Heikki Simola Koskensillalla kädessään vuonna 2015 laadittu opas. Madeleine Hahl
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Toukokuussa valmistuu Tuusulan Kirkkotien kotiseutupolku Tuusulan museon tuella ja julkaisemana.

Talkoot ovat ikivanha yhteistyön muoto, ja nyt tiimiin on osallistunut kaikkiaan 33 Kirkkotien varren kotiseututyöstä innostunutta henkilöä. Kaikkiaan 24 kohdetta käsittelevän oppaan sisältöön kannattaa tutustua, se sisältää paljon tarinaa myös keravalaisille ja järvenpääläisille.

– Olemmehan samoja polkuja kulkeneet satoja vuosia, kotiseutupolku-projektin vetäjä Heikki Simola sanoo.

Kirkkotien varrella asuva Tuija Reinikainen on yksi talkoolaisista. Hän on ollut polkuoppaiden teossa mukana ennenkin.

– Useita vuosia sitten Jaana Koskenranta museolta keräsi ihmisiä kokoamaan Koskenmäkeen liittyvää opasta, ja olin siinä mukana.

Tuija Reinikainen kertoo lähteneensä mielellään hankkeeseen mukaan, kun Heikki Simola kysyi. Talot ja myös Kirkkotien varren vanhat asukkaat ovat tuttuja.

Tuusulassa muistetaan vielä paljon tarinoita.

– Olen 30 vuotta asunut Kirkkotien varrella.

Reinikainen toivoo, että helppolukuinen opas löytää käyttäjiä niin uusista tuusulalaisista kuin myös paikkakunnalla pitkään asuneista.

– Se on kotiseutuun kiinnittymistä, kun tuntee sen historiaa.

– Tuusula on mainio paikka, olemme maalaiskunta metropolialueella. Täällä on vielä olemassa paljon tarinoita.

Paikallishistoria kiinnostaa: moni haluaa tietää vanhoista taloista enemmän.

– Usein pohditaan, kuka siinä on asunut tai mikä se on ollut aikaisemmin. Kun niistä keskustellaan, sanotaan, että onpa kiva tietää.

Vanhat talot heräävät ihan eri tavalla eloon, kun ohikulkija tietää, millaista elämä oli silloin kun talo on rakennettu. Tuija Reinikainen ottaa esimerkiksi talon, joka on rakennettu vuonna 1917. Pian sen rakentamisen jälkeen riehui espanjantauti, nyt eletään koronaviruksen aikaa.

– Millaiset olivat taloudelliset olot, mitä muuta silloin tapahtui? Kun tunnistaa historian tapahtumia, saa käsityksen siitä millaista aikaa silloin elettiin kun tuo talo rakennettiin.

Kotiseututietoa on tallennettu paljon. Polkuoppaan kaltaiselle helppolukuiselle oppaalle on käyttöä.

– Se on helppo ottaa mukaan ja lähteä vaikka vieraiden kanssa katsomaan lähialueen kohteita.

Pituudeltaan Kirkkotie on vain pari kilometriä. Se alkaa Koskensillalta ja päättyy Järvenpäätielle vanhan kunnantalon kohdalla. Tie kulkee kahden kylän, Hyökkälän ja Kirkonkylän talojen mailla.

Kirkkotie on saanut alkunsa vuonna 1643 kinttupolusta Tuusulan kirkolle pitäjän syntyessä.

Kirkkotien kotiseutupolku yhdistää vuonna 2015 tehdyn Hyrylän ja Koskenmäen polun vuoden 2017 Tuusulan Rantatien polkuoppaaseen.

Opas on tarkoitettu omatoimiseen tutustumiseen, vaikka Kirkkotietä kävellen. Tarpeen mukaan voidaan myös järjestää opastettuja kävelyjä.

Kirkkotie on yksi keskeinen osa Tuusulan ja Hyrylän historiaa, ja se pääsee uuden oppaan myötä entistä selvemmin Tuusulan kulttuurikartalle ja myös matkailukartalle.

Opas tulee ensivaiheessa myyntiin Suomalaisen Kirjakaupan Keravan ja Järvenpään myymälöihin toukokuun loppupuoliskolla. Viiden euron hintaisen oppaan tuotto käytetään syksyllä aloitettavaan Rusutjärvi - Siippoo -polkuun.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut