Ura alkoi sattumalta

Henkilö Hannu Taanila on haastatellut kirjailijoita Keravalla viisi vuotta. Kuka hän itse on?

Se, että Ylivieskassa syntyneestä toimittajalegenda Hannu Taanilasta tuli aikoinaan toimittaja, on miehen mukaan silkkaa sattumien summaa.

– Pitkä nuoruuteni kului kaikkinaisessa hortoilussa. Minusta ei mielestäni ollut mihinkään, mutta olin osaavinani vähän kaikkea, hän kertoo.

Taanila työskenteli esimerkiksi vt. kanttorina, Hamburger Börsin alkoholivaraston hoitajana sekä Turun tuomiokirkon talonmiehenä.

Yksi merkittävimpiä uran alkamiseen vaikuttaneita tapahtumia oli runoilijan ja suomalaisen kirjallisuuden taustavaikuttajan Tuomas Anhavan muutto Helsinkiin.

– Jostakin syystä hän iski silmänsä minuun ja opetti minut kirjoittamaan.

Toinen käänteentekevä tapahtuma liittyy vuoteen 1968, jolloin menestyneen suomalaisen viihdeohjelman tekijä Aarre Elo iski silmänsä Taanilaan.

– Hänen legendaarisessa Jatkoajassaan opin suoran lähetyksen tekemisen. Sain tukea ja turvaa myös Lenita Airistolta, jonka ainoa poika itse asiassa olen, mies kertoo.

Kun Taanila vuonna 1975 pääsi Yleisradioon vakinaiseksi toimittajaksi, hänellä oli takataskussaan erinomaiset opit.

Jos Hannu Taanila ei olisi toimittaja, hän saattaisi olla veturinkuljettaja, joka oli hänen lapsuutensa haaveammatti.

– Lapsuuteni aikaan 1940-luvulla rautatieliikennettä oli paljon. Ylivieskan ratapiha ja sen liikenne oli mielestäni ihana. Ei ollut mitään niin jumalaista kuin höyryveturi.

Helsingissä Taanila on asunut vuodesta 1965, mutta ei koe silti olevansa sen enempää helsinkiläinen.

– Tänne olen kuitenkin asettunut, eikä minua saisi täältä mihinkään muuttamaan. Olen asunut 33 vuotta Helsingin niemimaan melkein keskipisteessä, Viiskulmassa, Johanneksenkentän etelälaidalla. Hautapaikkani tulee olemaan Hietaniemessä.

Taanilan puoliso Kati Hämäläinen on cembalisti ja urkuri, jonka yksi erikoisaloista on Ranskan barokin ajan liturginen urkumusiikki.

– Melkoinen ja merkittävä osa Sibelius-Akatemian musiikin tohtoreista on hänen tohtorioppilaitaan. Olen siis erittäin korkean opin alla, varsinkin kun poikamme Olli on teoreettisen fysiikan tohtori.

Perheeseen kuuluu myös tytär Laura vaimon edellisestä avioliitosta.

– Laura ja Olli ovat muuttaneet kotoa jo monta vuotta sitten ja perustaneet perheen.

Taanila ja hänen vaimonsa häärivät kotona siis pääosin kahdestaan.

– Mutta hiljaista siellä ei ole, eikä tule, mies lisää.

Keski-Uudellamaalla Hannu Taanilan on voinut nähdä viimeisen viiden vuoden ajan Keravan kirjastolla Taanilan tunneilla, jossa hän haastattelee ajankohtaisia ja mielenkiintoisia kirjailijavieraita.

– On huomionarvoista, että Keravan kirjaston toiminta on ainutlaatuista näiden Taanilan tuntien kohdalla. Valtakunnassa ei ole yhtään radio- eikä tv-kanavaa, eikä liioin kirjastoa, joka mahdollistaisi, että esillä on vain yksi kirjailija puolentoista tunnin ajan.

Tunteja on tarjottu myös Yleisradiolle.

– Heillä ei ole ollut aikaa vastata.

Syksyn ensimmäiselle Taanilan tunnille ensi keskiviikkona saapuu vieraaksi historian professori Markku Kuisma Illan aiheena on Kuisman uusin teos Valtion yhtiöt - nousu ja tuho (Siltala, 2016).

– Valtionyhtiöiden historia on keskeinen osa yhteiskuntaamme, jota olemme tottuneet sanomaan hyvinvointiyhteiskunnaksi. Valtionyhtiöitä on Kekkosen kuoleman jälkeen järjestelmällisesti hävitetty ja annettu ulkomaalaisten omistukseen.

Kuka?

Hannu Matti Kusti Taanila (s. 1939 Ylivieska) on toimittaja, koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti.

Taanila on työskennellyt radiossa, ja hänet muistetaan kulttuuri- ja viihdeohjelmistaan sekä vasemmistolaisista mielipiteistään.

Taanila pitää Keravan kirjastossa Taanilan tunteja, joissa haastattelee ajankohtaisia kirjailijoita.

Syksyn Taanilan tunnit alkavat keskiviikkona 21.9.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut