Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunginvaltuutettu kehottaa Facebookissa vetämään maahanmuuttajia turpaan – poliisi harkitsee rikostutkinnan aloittamista

JÄRVENPÄÄ | Poliisi harkitsee esitutkinnan aloittamista järvenpääläisen kaupunginvaltuutetun Facebook-kirjoituksesta. Perussuomalaisten ensimmäisen kauden valtuutettu Seppo Heino kirjoitti sunnuntai-iltana Facebook-sivuilleen tekstin, jossa sanotaan muun muassa:

Perkele nyt ei lopeteta kesken, joka kerta vetäiskää matua käkättimeen kun tilanne niin vaatii. Älkää kattelko sivusta kun matut ahdistelee, puuttukaa tilanteeseen välittömästi ja kovaa.

– On mahdollista, että kirjoitus täyttää kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkit, kirjoituksen Keski-Uusimaan pyynnöstä katsonut rikoskomisario Markku Lylykangas Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta sanoo.

Poliisi tekee päätöksen esitutkinnan aloittamisesta keskusteltuaan syyttäjän kanssa. Asia pyritään selvittämään ripeällä aikataululla. – Näitä asioita täytyy viedä eteenpäin aika nopeasti. Meillä on mielipidevapaus ja sananvapaus, mutta nyt selvitetään, ylittyikö raja tältä osin, Lylykangas sanoo. – Kirjoittaja antaa aika yleismaailmallisen kehotuksen lyödä turpaan tai nenään, kun tilanne niin vaatii. Jokaisella ihmisellähän on oikeus puolustautua, jos joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi, Lylykangas ruotii.

Poliisi ei ole toistaiseksi saanut tutkintapyyntöä Seppo Heinon kirjoituksesta. Poliisi voi aloittaa tapauksessa esitutkinnan kuitenkin oma-aloitteisesti, koska kansanryhmää vastaan kiihottamisessa ei ole varsinaista asianomistajaa.

Seppo Heino kommentoi kirjoituksellaan Forssan ja Nurmijärven viime aikaisia tapahtumia. Molemmilla paikkakunnilla on ollut kuluneen viikon aikana joukkotappeluita, joihin on osallistunut suomalais- ja maahanmuuttajanuoria. – Kirjoittaja viittaa Nurmijärven tapaukseen, vaikka hän ei tiedä mitä siellä on oikeasti tapahtunut. Tapahtumat on liitetty Forssan tapahtumiin, vaikka kyse ei ole toisiinsa rinnastettavista tapauksista. Kirjoittajan maahanmuuttajavastaisuus tulee selvästi ilmi kirjoituksesta, Lylykangas sanoo.

Seppo Heinon asema kaupunginvaltuutettuna ei vaikuta tässä tapauksessa rikostutkinnan aloittamiseen. – Heino on ilmeisesti ilmaissut mielipiteensä yksityishenkilönä eikä lausuma liity hänen valtuutettuna toimimiseensa, rikoskomisario Markku Lylykangas sanoo.

Seppo Heino muutti Facebook-kirjoitustaan sen jälkeen, kun Keski-Uusimaa oli kysynyt häneltä asiasta. Nyt kirjoituksessa lukee:

Perkele nyt ei lopeteta kesken, joka kerta puuttukaa tilanteeseen kun tilanne niin vaatii.