Tuusulalaismies haastoi vakuutusyhtiön oikeuteen ja voitti

Vakuutusyhtiö If katsoi, että sillä oli oikeus tehdä vesivahingon vakuutuskorvauksista vähennyksiä lvi-laitteiden iän mukaan. Viisi vuotta vanhassa mökissä laskutapa pienensi vakuutuskorvauksia lähes 9 800 euroa.

Marianna Simo

TUUSULA|Epäselvät vakuutusehdot koituvat korvauskiistoissa usein kuluttajan tappioksi, mutta ei aina. Tuusulalaismies haastoi vahinkovakuutusyhtiö Ifin oikeuteen vakuutuskorvauksista ja voitti.

Tapaus on tavallinen: tuusulalaismiehen kesämökillä Porvoossa sattui vesivahinko vuonna 2012. Viisi vuotta vanhan huvilan vesikiertoiset lattialämmitysputket jäätyivät ja halkesivat. Korjaustyöt maksoivat yli 54000 euroa. Miehellä oli kiinteistössä laajin mahdollinen kotivakuutus.

Vakuutusyhtiö If kieltäytyi kuitenkin maksamasta summaa kokonaan, vaan teki korvauspäätöksessä ikävähennyksiä lvi-laitteiston iän mukaan. Näin mökin omistajan osuus laskusta oli Ifin mukaan lähes 9800 euroa.

Mökin omistaja kieltäytyi maksamasta summaa, koska hänen vakuutussopimuskirjassa luki, että alapohjaan asennetun putkiston rikkoutumisesta aiheutunut vuotovahinko korvataan ilman ikävähennyksiä. Vakuutusyhtiön mukaan ikävähennyksistä mainittiin kuitenkin yhtiön yleisissä korvausehdoissa.

Asiakas ei voinut ymmärtää epäselvien vakuutusehtojen todellista laitaa.

Tuusulalaismies vetosi oikeudessa kotivakuutussopimukseensa sekä vakuutusyhtiöltä suullisesti saamiinsa tietoihin, joita hän pitää harhaanjohtavina. Mies kilpailutti vakuutuksensa vuonna 2010. Ifistä kerrottiin tuolloin hänelle, ettei vakuutuksia kannata siirtää muualle, sillä vakuutusturva on laajin mahdollinen.

Mökin omistavalle tuusulalaismiehelle jäi siis sellainen käsitys, että putkiston rikkoutumistilanteissa ikävähennyksiä ei vahinkotilanteissa tehtäisi, koska näin vakuutuskirjassa luki ja näin hänelle kerrottiin.

Ifin markkinointi- ja asiakaspalvelusta kerrottiin lisäksi omistajalle, että täysarvovakuutettuun laajan tason kotivakuutussuojaan kuuluu se, että alapohjan putkivuotovahingot korvataan sataprosenttisesti, mikäli siitä erillismaksulla tai muutoin vakuutuskirjassa on merkintä. Tämän tiedon omistaja sai korvauspalvelunumerosta kahdesti.

Korjauskustannusten selvittyä vakuutusyhtiön vahinkotarkastaja totesi mökin omistajalle kuitenkin suullisesti, että ikävähennyksiä tulee ja että vakuutusyhtiön korvaamaa summaa pitäisi pienentää entisestään, sillä omistaja oli ollut pois mökiltään pitkiä aikoja. Vakuutusyhtiö luopui kuitenkin tästä vaatimuksesta, sillä mökin omistajan vaimo oli sairas.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan mökin omistaja ei ole voinut vakuutusehdoista käsittää, että vakuutusyhtiöllä oli tapauksessa lupa tehdä vakuutuskorvauksista ikävähennyksiä. Oikeus tuomitsi Ifin maksamaan 71-vuotiaalle tuusulalaismiehelle vahingonkorvauksena 9788 euroa korkoineen ja korvaamaan tämän oikeudenkäyntikulut 12582 euroa korkoineen. If tyytyi tuomioon.

Kiistaa kotivakuutuksista

Finanssialalla toimiva Fine neuvoo maksutta vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmatilanteissa.

Neuvontaa saa esimerkiksi tilanteissa, joissa vakuutusyhtiöltä on tullut kielteinen korvauspäätös.

Vuonna 2015 uusia asioita tuli käsiteltäväksi yli 9000.

Kysymyksistä 70 prosenttia liittyi vakuutusasioihin. Niistä yli viidennes koski koti- ja kiinteistövakuutuksia.

Moni tapauksista koski vesi- ja vuotovahinkoja. Usein kysyttiin myös sitä, mitä mitä vakuutus korvaa ja mitä ei.

Ratkaisusuositukset ovat nähtävillä verkossa: fine.fi/ratkaisutietokannat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravan Prisman pahoinpitely on aiheuttanut "tunteikasta kirjoittelua sosiaalisessa mediassa"
 2. Nuori ajoi mopoautolla pylvääseen Järvenpäässä
 3. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 4. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 5. Kuljettaja menetti auton hallinnan Tuusulan Hämeentiellä – törmäsi liikennemerkkiin ja ajautui vastaantulevien kaistalle
 6. Arvokasta kulttuurihistoriaa konservoidaan esiin seinistä Järvenpäässä – "Hän on nyt pinnalla"
 7. Kunnan suunnitelmat rakentaa kerrostaloja pientaloalueen viereen sai asukkaat suunniltaan Tuusulassa – "Toiveitamme ei ole kuunneltu"
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Järvenpään poliisiasema elinkaarensa päässä – ratkaisu uusista tiloista löytymässä? "Mitään päätöksiä ei ole tehty"
 10. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 11. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 12. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 13. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 14. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.