Kellokoskelainen eläkeläinen on Twitterin superjulkkis – päihittää pääministerin ja Leijona-tähdetkin

Somevaari eli kellokoskelainen eläkeläinen Aku Eronen on yksi Suomen suosituimmista Twitter-tähdistä. Somevaarikin saa silti vihapostia. – Paras niistä kuului näin: ”Mitä tuokin napanöyhtä Mäntsälästä mistään tietää”, Eronen kertoo. – Olin silloin ihan että jes, tuo oli hyvä, Aku News -yritystä pyörittävä Eronen sanoo. Sauvo Jylhä

Marianna Simo

TUUSULA | Eläkeläinen olkihatussaan näppäilee puhelintaan Männistön lavan portailla Kellokoskella. Pari tarkoin valittua sanaa ja risuaitaa, ja taas maailmalle lähti Somevaarin twiitti. Samassa se on lähes 33 000 seuraajan luettavissa.

Mies viestien takana on Aku Eronen, 62-vuotias eläkeläinen Kellokoskelta. Eronen esiintyy Twitterissä Somevaarina – ja hyvin esiintyykin. Somevaari arvioitiin äskettäin Suomen 17. merkittävämmäksi vaikuttajaksi Twitterissä. Taakse jäivät muun muassa Pekka Sauri, Antti Holma, Taloussanomat, Jari Sarasvuo ja Arman Alizad Pääministeri Juha Sipilä oli listalla sijalla 65, valtiovarainministeri ja entinen Twitter-rohmu Alexander Stubb sijalla 82. Teinitähti Robin löytyy listan sijalta sijalla 84 ja presidentti Sauli Niinistö sijalta 200.

Suomen Twitter-vaikuttajista ykkönen on Yle Uutiset, kakkonen Helsingin Sanomat ja kolmas Kauppalehti.

Miten harmaapäinen eläkeläinen päihittää maailman suosituimpiin yhteistöpalveluihin kuuluvassa Twitterissä tavoittavuudessaan kaikki suomalaiset poliitikot, pop-, ja urheilutähdet ja tv-kanavat?

– Olen ihmetellyt sitä itsekin. Eihän tämä oikeastaan voi olla edes totta, Eronen myöntää.

Somevaari on verkossa aamukuudesta miltei keskiyöhön. Jokainen aamu alkaa samalla tavalla: Eronen heittää aamutakin ylleen ja avaa Twitterin.

– Intiaaninimeni on Twiittaa reinot jalassa, Eronen virnistää.

Ensi töikseen Somevaari toivottaa seuraajilleen hyvää huomenta ja kertoo, ketkä juhlivat nimipäiväänsä. Sitten hän jakaa tilillään 2–3 päivänpolttavaa kotimaan uutista nasevilla kommenteillaan. Tähän tapaan:

#Kokoomus etsii uutta selfiekepin heiluttajaa? #huomentasuomi sori #haentakkini :)

– Näyttäisi siltä, että Alex saa alkaa etsiä uusia töitä, Eronen kommentoi Kokoomuksen puheenjohtajakisaa.

Some poistaa välimatkat ja tuo läheiset lähelle.

Kymmenien tuhansien Twitter-seuraajien joka-aamuisen huomioimisen jälkeen on Erosen itsensä vuoro.

– Keitän kahvit ja teen aamutoimet.

Aamutoimien ajan Eronen on puoli tuntia pois verkosta. Sitten Somevaari ilmestyy Huomenta Suomen lähetykseen kommentoimaan televisiokeskustelua.

Jokaisen seniorin kannattaa liittyä sosiaaliseen mediaan, Eronen sanoo. Somettamiseen on monta painavaa syytä.

– Sosiaalinen media antaa sisältöä elämään. Sen ansiosta ei ole missään yksin, ellei halua.

– Some poistaa välimatkat ja tuo läheiset lähelle. Somessa on helppo tutustua myös uusiin ihmisiin, oli sitten kiinnostunut käsitöistä, kalastuksesta, retkeilystä, kulttuurista tai politiikasta.

Sosiaalisessa mediassa krempatkaan eivät haittaa. Verkossa vanhuskin voi ottaa digiloikkia.

– Someilla voi sairaana, pyörätuolissa tai sairaalavuoteella, Eronen huomauttaa.

Kahdeksan vuotta sitten Aku Eronen oli 54-vuotias tuore eläkeläinen. Ja elämänsä heikoimmassa kunnossa.

– En jaksanut kävellä lepäämättä 500 metrin matkaa lähikioskille.

Takana oli vuosia kestänyt sairaalakierre. Erosen sydän meinasi sanoa sopimuksensa irti. Yhtenä päivänä viisikymppinen it-kouluttaja oli sairauseläkeläinen.

Eronen ei lannistunut, vaan päätti syödä lääkärin määräämät beetasalpaajat, verenohjentajat ja kolesterolilääkkeet. Sydän alkoi toipua. Kunnes se eräänä päivänä heräsi kokonaan uuteen eloon. Eronen liittyi nettideittipalveluun ja löysi sieltä nykyisen vaimonsa.

Somevaari suhaa nyt luennoimassa sosiaalisen median hyödyistä ja huveista ikäihmisille. Vastikään Eronen puhui asiasta lähes sadalle sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle Helsingissä. Sen seurauksena turkulaismummot ja -vaarit saattavat somettaa jatkossa nykyistä enemmän, Eronen paljastaa.

Älypuhelin tai tablettietokone on yksi ikäihmisen parhaimmista vempaimista.

– Ikääntyneille tulisi hankkia laitteet, jotka kulkevat aina mukana. Aika menee rattoisammin busseissa, junissa ja terveyskeskuksen odotushuoneissa, kun voi someilla.

Somevaari ei lähde minnekään ilman kännykkää tai tablettia ja reppuaan, ei edes päivittäiselle lenkilleen. Reppuun Eronen pakkaa nettilaitteen lisäksi reitittimen ja peffanalusen.

– Jos lenkillä välähtää, voin istua alas ja laittaa twiittiä menemään. Lempipaikkojani twiittailuun ovat Keravanjoen ranta Kellokoskella ja Vanhankylänniemi ja Tervanokka Järvenpäässä.

87 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista käyttää internetiä, 68 prosenttia heistä monta kertaa päivässä. Netinkäyttäjien osuus kasvaa Suomessa enää yhdessä ikäryhmässä: ikäihmisissä.

Senioreiden netinkäytön lisääntymiselle on yhä kuitenkin esteitä. Merkittävimmät niistä ovat pelko ja taidon puute, Somevaari sanoo.

– Netin tietoturva mietityttää monia ikäihmisiä. Moni pelkää Facebookiin menoa, kun luulee, että kohta kaikki henkilökohtaiset tiedot ovat kenen tahansa kaapattavissa, Aku Eronen sanoo.

– Näinhän ei tietenkään ole. Kun asetukset laittaa kerralla kuntoon, niin netin ja sosiaalisen median käytöstä voi nauttia huoletta, Eronen korostaa.

Mobiililaitteet yleistyvät Suomessa nopeasti, kertoo Tilastokeskuksen selvitys viime vuodelta. Älypuhelinta käytti viime vuonna 69 prosenttia suomalaisista ja tablettitietokonetta 42 prosenttia talouksista. Sosiaalinen media on yhä useammalla ikäihmisellä vain yhden klikkauksen päässä.

– Facebook on jo valmiina älykännyköissä. Nyt sitä pitäisi vain opetella käyttämään. Jos on oppinut käyttämään television kaukosäädintä, oppii kyllä somenkin käytön, Somevaari vakuuttaa.

65–74-vuotiaista älypuhelimen haltijoista kuusi kymmenestä käyttää nettiä viikoittain. 75–89-vuotiaista enää vain neljä kymmenestä. Suomalaiset elävät yhä pitempään ja elämä siirtyy yhä enemmän nettiin. Mutta ikäihmiset eivät siellä vielä ole riittävän hyvin edustettuina, Aku Eronen katsoo. Miten käy niiden ikäihmisten, jotka eivät hallitse digitaalista teknologiaa? Kuka huolehtii heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, kun Suomi loikkaa digiin? kysyy Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU. Huoli on aiheellinen, Somevaari sanoo.

– Digitalisaatio etenee: palvelut sähköistyvät vauhdilla. Kehitys ei ole pysäytettävissä. Siksi jokaisen kannattaa olla siinä mukana, Eronen korostaa.

Digitaalisaatio ei tarkoita sitä, että ihmiskontaktit vähenevät. Päinvastoin ne voivat lisääntyä monella vanhuksella ja yksin elävällä.

– Nykyteknologialla on tärkeä rooli ikäihmisten yksinäisyyden lievittäjänä. Tätä ei osata vielä hyödyntää riittävästi esimerkiksi vanhustyössä.

– Facebookissakin voi käydä suljettuja kahvipöytäkeskusteluita ystävien kesken. Niidenkin kanssa, joiden on vaikea poistua kotoaan, Eronen huomauttaa.

Palveluiden sähköistämisessä puhutaan Erosen mukaan liikaa yhteiskunnallisista säästöistä. Pitäisi puhua yksilön mukavuudenhalusta. Ihminen on mukavuudenhaluinen eläin.

– Mikäs sen mukavampaa, kun maksaa laskuja kotiasussa tai nähdä toisella puolella maapalloa asuva lapsenlapsi Skypessä. Tai löytää paras lapsuudenystävä Facebookista, Eronen sanoo.

Loppujen lopuksi sosiaalisessa mediassa parasta on se, mikä elämässä muutoinkin: nähdyksi ja kuulluksi tuleminen. Kellokosken Somevaaria seuraa Twitterissä valtakunnan mediakin: muun muassa Helsingin Sanomat ja MTV Uutiset. Somevaari kommentoi usein pääministeri Juha Sipilää, valtiovarainministeri Alexander Stubbia ja presidentti Sauli Niinistöä

– Kunnioitan mutten pelkää heitä. He ovat johtajiamme mutta myös palvelijoitamme.

Sellainen Somevaarikin tahtoo olla. Suomalaisten palvelija.

– On mukavaa, kun ihmiset kommentoivat ajatuksiani ja jakavat twiittejäni edelleen. Se vetää melkein nöyräksi, Aku Eronen sanoo.

Kuka Somevaari?

Somevaari on 62-vuotiaan Kellokoskella asuvan Aku Erosen Twitter-persoona.

Eronen twiittaa päivänpolttavista yhteiskunnallisista aiheista: tavallisena päivänä 90 kertaa.

Eronen on suomalaisista Twitter-vaikuttajista 17. merkittävin, kertoo tuore selvitys. Suomi-Twitteriä syynännyt Pyry-Samuli Lahti laski, että Somevaari tavoittaa 1,3 miljoonaa suomalaista Twitter-tiliä kuukaudessa.

Tuusulalainen kansanedustaja Antti Kaikkonen on antanut Eroselle lempinimen Kellokosken shamaani.

Erosella on Aku News -yritys, joka tekee verkkotiedottamista, -mainontaa ja -markkinointia.

Yrityksellä on Twitter-tili, jolla Eronen twiittaa englanniksi 115 000 seuraajalleen.

Eronen on myös aktiivinen vapaaehtoistöissä. Niihin hänet sai presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen uudenvuodenpuhe, jossa presidentti kannusti suomalaisia naapuriapuun.

Eronen on hakenut Patentti- ja rekisterihallitukselta tavaramerkkiä Somevaarille.

Eronen on Twitterin lisäksi Facebookissa, Instagramissa, Pinterestissä, LinkedInissä, YouTubessa, WhatsAppissa ja Skypessä.

Vanhusten tietoteknisiä taitoja voidaan parantaa viihteen avulla, esimerkiksi digitaalisilla peleillä.

Pelaaminen voi auttaa ikäihmistä terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisessä, huomauttavat useat aiheesta tehdyt tutkimukset.

Merkittävä osa ikääntyneistä ihmisistä on yhä tottumattomia tietotekniikan käyttäjiä.

75–89-vuotiaista 65 prosenttia ei ollut koskaan käyttänyt internetiä vuonna 2015.

Neljä prosenttia ikäryhmästä käytti langatonta internetyhteyttä matkapuhelimellaan. 65–74-vuotiaista vastaava osuus oli 23 prosenttia.

Selkokieli madaltaa kynnystä käyttää sähköisiä palveluita, korostaa Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU.

Satakunnan sairaanhoitopiirissä havaittiin potilaiden kipukokemusten vähentyneen sen jälkeen, kun he saivat netistä tietoa paremmin ja selkeästi.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut