Bernerin esitys avaa bussiliikennettäkin kilpailulle – Onnibus: "fantastinen uudistus"

Onnibussin toimitusjohtaja Pekka Möttö haluaisi luoda toimivan version HSL:n kuoppaamasta Kutsuplussasta. HSL pelkää, että kilpailu johtaa "kermankuorintaan", tulot pienenisivät.

Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö pitää Liikennekaarta "fantastisena" uudistuksena. Petteri Mäkinen

Olli-Pekka Lehtinen

KESKI-UUSIMAA | Maanantaina esitelty liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) Liikennekaari-uudistus avaisi myös bussiliikennettä kilpailulle. Jos esitys toteutuu, voisi yksityinen liikennöitsijä toimia aiempaa helpommin esimerkiksi HSL:n alueella.

Onnibussin toimitusjohtaja Pekka Möttö on innoissaan esitetyistä uudistuksista. Etenkin lipputuotteiden yhteensopivuus on Onnibussin mieleen.

Möttönäkee esitetyissä uudistuksissa paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

– Tämä on fantastisen loistava esitys, Möttö katsoo ja kiittelee etenkin taksiliikenteen uudistusta.

–Voisimme mahdollisesti luoda uudenlaista palvelua kokonaisuudessaan. Esimerkiksi toimivan version Kutsuplussasta, Möttö kertoo esimerkkinä.

Myös joukkoliikenteen puolen uudistukset ovat Mötön mieleen.

–Näen hyvin tärkeänä sen, että me kaukoliikenneoperaattorit voisimme integroitua lippujärjestelmään niin, että pystyisimme myymään asiakkaalle koko matkan kerrallaan. Se olisi tärkeää yhteistyötä, Möttö sanoo.

Lipputuotteitta on tarkoitus yhtenäistää niin, että esimerkiksi HSL-alueen ulkopuolisilla lipuilla voisi maksaa HSL:n kulkuneuvoissa ja lipputuotteita voisi myydä vapaasti. Esimerkiksi HSL-alueen lippuja ja Tuusula-lippuja voisivat myydä myös muut tahot kuin liikenteen tarjoajat.

Taksiliikenteen tavoin myös joukkoliikenteessä markkinoita vapautettaisiin karsimalla byrokratiaa.

–Uudistuksen toteutuessa syntyisi sitten vähän uudentyyppisiä palveluita, mitä aikaisemmin ei ole voinut järjestää, ylitarkastaja Iida Huhtanen LVM:stä toteaa.

Nykyään joukkoliikenneviranomaisilla – Keravalla HSL:llä , Tuusulassa ja Järvenpäässä Uudenmaan ely-keskuksella – on yksinoikeus lähiliikenteeseen, eivätkä muut kuin järjestäjätahojen sopimusyritykset voi tarjota lähibussiliikennettä alueella. Joukkoliikenneviranomaiset voisivat silti jatkossakin asettaa alueensa liikenteeseen yksinoikeuden.

–Uudistus helpottaisi myös näiden markkinoille haluavien yritysten hallinnollista taakkaa, Huhtanen jatkaa.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi pitää sääntöjen purkamista periaatteessa positiivisena asiana, mutta järjestäjätahojen yksinoikeuden rajoittaminen huolestuttaa.

–Suurin huoli meillä on se, ettei pääse syntymään sitä tilannetta, että tule tätä kermankuorintaa, Rihtniemi toteaa.

Kermankuorinnalla Rihtniemi viittaa siihen, että yksityiset toimijat ajaisivat HSL-alueella kannattavia ruuhka-ajan vuoroja, ja jättäisivät kannattamattomat ja haastavammat vuorot HSL:n kontolle, jolloin HSL:n tulot pienenisivät, jota kautta HSL:n toimintaan kuluisi enemmän jäsenkuntien rahaa.

Liikennekaari

Laaja-alainen liikennemarkkinoiden uudistus, jossa kaikki liikennemarkkinoiden sääntely yhtenäistetään.

Uudistuksen tavoitteena on edistää uusien palvelumallien syntymistä ja vastata paremmin kuluttajien tarpeisiin.

Yksi hallituksen kärkihankkeista.

Liikennekaari toteutetaan kolmessa vaiheessa.

Ensimmäinen vaihe, joka sisältää myös taksi- ja joukkoliikenneuudistukset, olisi tarkoitus saada lainvoimaiseksi ensi vuoden alusta alkaen.

Maanantaina esitelty uudistus on nyt lausuntokierroksella. Varsinainen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kesäkuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.