Koirankakasta rikesakko – poliisi kerää koirien dna-pankin

Miia Mäkinen on yksi heistä, jotka ovat päässeet jo testaamaan koirankakkanäytteen ottoa myyntiin tulevilla välineillä. Jonen kakat hän kerää aina. Anton Soinne

toimitus

Keski-Uusimaa | Poliisi ryhtyy keräämään koirien dna-pankkia. Tarkoituksena on syksystä alkaen jäljittää se koiranomistaja, joka jättää keräämättä lemmikkinsä jätökset yleisiltä alueilta. Sen jälkeen kakkapussin käyttämättä jättämisestä seuraa rikesakko.

–Poliisille on tullut niin paljon ilmoituksia yleisillä alueilla olevista koirankakoista, että tilanteeseen on nyt pakko puuttua, kertoo komisario Pekka Möyhönen Järvenpään poliisilaitokselta.

–Kadulle jätetty kakka ei ehkä tunnu isolta asialta, mutta erittäin ikävä se on ja omiaan lisäämään muutakin piittaamattomuutta.

Dna-näyte otetaan jatkossa kaikilta eläinlääkärissä asioivilta koirilta. Lisäksi näytteitä otetaan muun muassa koiranäyttelyissä ja koiranomistajille suunnatuissa erityisissä tilaisuuksissa, joista ensimmäinen pidetään Tuusulan uimahallin parkkipaikalla tänään kello 11–11.30.

–Dna-näyte kannattaa käydä antamassa mahdollisimman pian, sillä syksyllä käyttöön tulee sanktio niille, joiden lemmikin dna ei löydy tietokannasta, huomauttaa Möyhönen.

Apteekkeihin tulee pian myyntiin näytteenottopaketteja koirankakan analysointia varten. Paketti sisältää näytteenottoliuskan ja putkilon, jossa se lähetetään poliisille. Postitusosoite putkilossa on valmiina. Tarkoituksena on, että kuka tahansa voi ottaa näytteen, kun tilanne niin sanotusti tulee vastaan.

–Saamme kyllä analysoitua näytteet laboratoriossa, mutta siihen poliisin resurssit eivät riitä, että kulkisimme kaduilla etsimässä kakkoja. Siksi tarvitsemme myös kansalaisten apua, sanoo Möyhönen.

Koirakerho Karvakuonon jäsen Miia Mäkinen on jo päässyt testaamaan näytteenottopakettia ja kuvaa käyttöä helpoksi. –Liuska tökätään kakkaan, purkitetaan ja postitetaan. Ehkä koirankakkakeskustelu nyt loppuu, eivätkä asianmukaisesti toimivat koiranomistajat enää joudu syyttöminä vihankohteiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 2. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 3. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 4. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 5. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 6. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 7. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 8. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä, etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena
 9. Keravalaisvaltuutettu ja tuore juristi aloitti Matti Vanhasen ja Hanna Kososen avustajana – pesti jatkuu ensi kesään asti
 10. Sotepomo: Pian selviää, levisikö koronavirus Järvenpää Soi -festareilla – "Syytä paniikkiin ei ole"
 11. Senaatti myy kokonaista korttelia Rykmentinpuistosta
 12. Näköislehdessä tänään: Leipä tuli jo uudelleen, onko seuraavaksi makkaran vuoro?
 13. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 14. Suosittu järvenpääläisravintola avaa uuden paikan Keravan keskustassa –  "Meillä ei tarvitse kenenkään pingottaa"
 15. Järvenpään talousohjelmaa on tarvetta kiristää vielä lähes 12 miljoonalla eurolla – keinovalikoima laajin opetuksessa ja kasvatuksessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.