Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerava torjuu pakolaisten määrän huiman lisäyksen – "emme pystyisi nykyisillä resursseilla"

Kaupunki ilmoittaa ottavansa tänä vuonna vain sopimukseen kirjatut 25 pakolaista.

KERAVA | Kerava torjuu Uudenmaan ely-keskuksen ehdotuksen lisätä kaupunkiin sijoitettavien pakolaisten määrä moninkertaiseksi.

Kaupunki on sitoutunut siihen, että se ottaa tänä vuonna 25 kiintiöpakolaista. Ely-keskuksen uuteen esitykseen on kirjattu Keravan vastuulle 84 pakolaisten kuntapaikkaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta totesi kokouksessaan, ettei Keravalla ole resursseja täyttää tuota uutta esitystä.

– Keravan asuntotilanne on nyt huono, joten meillä ei ole sopivia vapaita asuntoja tai ryhmäkodiksi sopivia kiinteistöjä, lautakunnan puheenjohtaja Tuula Lind (sd.) perustelee.

Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Kerava vastaa kielteisesti ely-keskuksen uuteen esitykseen.

Vihreiden, demarien ja vasemmistoliiton edustajat liittivät päätökseen ponnen, jossa ehdotetaan pakolaistulvaan varautumista. Kokoomuksen ja keskustan edustajat eivät yhtyneet ponteen ja perussuomalaisten jäsen Lahja Havansi oli estynyt osallistumasta kokoukseen.

– Pakolaisia tulee joka tapauksessa omatoimisesti Keravalle, joten kaupungin on syytä varautua tilanteeseen, Lind korostaa.

– Ponsi on tarpeeton. Se rasittaa ikävästi valmistelevia virkamiehiä, lautakunnan varapuheenjohtaja Kauko Passi (kok.) torjuu ponsikikkailun.

Keravan valtuusto päätti joulukuussa, että kaupunki sijoittaa ja kotouttaa tänä vuonna 25 kiintiöpakolaista. Lind kertoo, että tuo sopimus on toteutumassa, sillä Keravalle tulee kevään aikana kolme afganistanilaista pakolaisperhettä, joissa on yhteensä 24 henkeä.

– Olemme varautuneet huolehtimaan tästä ryhmästä, mutta sen sijaan ely-keskuksen uuteen esitykseen 84 pakolaisen sijoittamiseksi emme pysty nykyisillä resursseilla, Lind sanoo.

– Meillä ei ole tällä hetkellä valmiutta ottaa enempää pakolaisia, Passi vahvistaa.

Uudenmaan ely-keskus on nyt lähestynyt kuntia uudella pakolaisten kuntapaikkaesityksellä, koska Suomeen tuli viime syksynä ja tämän vuoden alussa ennätyksellisen paljon pakolaisia. Keskuksen mukaan Uudellamaalla on noin 8 050 turvapaikanhakijaa. Tuosta joukosta noin 35 prosenttia saa oleskeluluvan, joten Uudenmaan kuntiin pitäisi sijoittaa noin 2 800 henkeä.

Oleskeluluvan saajien joukko aiotaan jakaa kuntiin niiden asukasluvun mukaisessa suhteessa. Keravan osuus olisi ely-keskuksen laskelman mukaan 84 pakolaista. Tuusulan osuudeksi tulisi 91 ja Järvenpään 98 pakolaista.

Kuntien valmiudessa on suuria eroja. Järvenpää on valmistautunut ottamaan tänä vuonna 15 ja Kerava 24 pakolaista, mutta lähistön maalaiskunnat Tuusula, Nurmijärvi ja Mäntsälä näyttävät pyöreää nollaa.