Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käytätkö pilvipalvelua? Muista lukea pienellä painettu teksti

Kuvaaminen on helppoa, kun jokaista kameran napin painallusta ei tarvitse enää tarkkaan harkita. Kameran muistikortin täyttyessä kuvat pitäisi siirtää talteen, mutta minne?

Keski-Uusimaa | Muistojen taltiointi valokuviin on monille mieluisaa puuhaa. Digikameroilla jokaista otosta ei harkita enää yhtä tarkkaan kuin filmille kuvatessa. Runsaan kuvamäärän tallentaminen voi kuitenkin aiheuttaa haasteita.

Järvenpään kameraseuran puheenjohtaja Kai Hanhilahti suosittelee kuvien arkistointiin tietokoneen kovalevyn lisäksi varmuuskopiointia ulkoiselle kovalevylle, jonka sijoittaa eri paikkaan tietokoneen kanssa. Tulipalon tai vesivahingon sattuessa ainakin toinen säästyy.

Ulkoisia kovalevyjä on saatavana muistitilaltaan erikokoisia. Hinta määräytyy sen mukaan, kuinka paljon muistikapasiteettia levy sisältää. Normikuvaaja pärjää hyvin yhden teratavun kovalevyllä, jonka saa alle sadalla eurolla.

Ei kuvan aina tarvitse olla teknisesti niin hyväkään.

Tallennuksen yhteydessä kuvat kannattaa organisoida. Kätevä tapa on luoda kuville kansiot vuosiluvuittain ja tehdä niille alikansiot aihepiirien mukaan.

Turhat otokset kannattaa karsia välittömästi. Liian kriittiseksi ei kuitenkaan pidä heittäytyä.

– Tavallinen ihminen taltioi muistoja. Ei kuvan aina tarvitse olla teknisesti niin hyväkään, Hanhilahti muistuttaa.

Ulkoista levyasemaa Hanhilahti suosittelee käyttämään ainoastaan arkistointiin. Myöhempää katselua varten kannattaa teettää perinteisiä paperikuvia tai koota kuvat kuvakirjoihin.

– Niissä kuvat säilyvät varmemmin jälkipolville kuin levyasemilla. Kun kuvaajasta aika jättää, levyasemien kuvat usein unohtuvat.

Jos aikaa ja innostusta löytyy, kuvat kannattaa koota kirjoiksi teemoittain tai aikajaksojen mukaan. Kuvateksti helpottaa muistamaan kuvanottohetken, paikan ja ketä kuvassa esiintyy.

Älypuhelimien ansiosta omien kuvien jakaminen on yleistynyt. Se onnistuu helposti, jos kuvansa on tallentanut internetin pilvipalvelun. Pilvipalvelu tarkoittaa konkreettista massamuistilevyasemaa, josta saadaan tai ostetaan tallennustilaa. Palvelua tarjoavia yrityksiä on useita, esimerkiksi Googlella, Applella ja Microsoftilla on omat sovelluksensa.

Pilveen tallentaminen on kätevää esimerkiksi matkoilla. Sinne voi jo matkan aikana purkaa kuvia kameran muistista. Vaikka kamera katoaisi, kuvat säästyvät. Kotiin palatessa ne on helppo siirtää muihin tallennusmuotoihin.

Kannattaa kuitenkin huolella harkita, kuinka yksityisiä kuvia pilveen aikoo taltioida.

– Pilvipalveluiden tarjoajilla on aina joku syy tarjota tallennustilaa ilmaiseksi. Yleensä se lukee käyttösopimuksessa ihan pienellä, Hanhilahti vinkkaa.

Pienellä painettu teksti varaa yleensä käyttöoikeuden kuviin. Näin ollen omien kuvien päätyminen esimerkiksi kyseisen yrityksen markkinointitarkoituksiin on ainakin teoriassa mahdollista.