Epäiletkö myrkytystä? Näin voit saada koiran oksentamaan

Tuusulalainen Tea Karppanen löysi torstaina kuvassa olevia lihapyöryköitä rivitalokotinsa pihalta. Hän epäilee, että pyöryköiden sisällä oli kaupasta saatavaa rotanmyrkkyä.

toimitus

TUUSULA | Tuusulalainen koirankasvattaja Tea Karppanen antaa ohjeita, mitä tulee tehdä, jos epäilee koiran syöneen myrkkyä. Karppasen rivitaloasunnon pihalta löytyi torstaiaamuna epäilyttäviä lihapyöryköitä, joiden sisällä oli todennäköisesti rotanmyrkkyä (K-U 11.3.).

–Ensisijaisesti suositellaan vetyperoksidia, mutta mikäli sitä ei ole saatavilla, eikä eläinlääkäriin pääse välittömästi, niin myös ruokasuolaa voi käyttää.

Riippuen koiran koosta, noin pari teelusikallista ruokasuolaa kostutetaan veteen ja pyöritellään palloksi, joka työnnetään koiran kurkkuun.

–Koiran nielaisema suola saa aikaiseksi yökkäämisrefleksin yleensä pian. Suola ei kuitenkaan aina toimi ja suolalla oksettamista saa kokeilla vain kerran, koska riskinä on suolamyrkytys.

Mikäli suolalla oksettaminen ei onnistu, pitää mennä eläinlääkäriin. Jos koiran syömä myrkky on rotanmyrkkyä, on koiralla paras ennuste, jos myrkky saadaan oksetettua tunnin sisällä myrkyn syömisestä.

Myös koiran vatsalaukun sisältö vaikuttaa siihen kuinka pian myrkky pääsee imeytymään. Jos koiran vatsa on täynnä ruokaa, on tilanne parempi kuin tyhjään vatsaan syöty myrkky.

Mikäli myrkyn syömisestä on aikaa useampi tunti, oksettamisen hyöty vähenee merkittävästi ja silloin eläinlääkärikäynti on ehdoton.

–Kaiken kaikkiaan jokaisessa myrkytystapauksessa tai -epäilyssä on viisainta kääntyä eläinlääkärin puoleen, vaikka kotona oksettaminen olisikin onnistunut. Mikäli koira on syönyt syövyttävää ainetta, sitä ei saa oksettaa, Karppanen korostaa.

Koiralle kannattaa opettaa jo pentuna käskyt "ei ota" ja "irti", jotta omistaja voi mahdollisen myrkkysyötin huomattuaan ohjata koiraansa heti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut