Ismo Alangon syntymäpaikasta kummia ristiriitaisuuksia – mikä on totuus?

Inkiläntien varteen vuonna 1953 rakennettu Asolinna on Keravan toiseksi vanhin kerrostalo. Oskari Lehto

Oskari Lehto

KERAVA | Keravalla on syntynyt tai varttunut paljon tunnettuja muusikoita. Kaupunkitarinan mukaan myös Ismo Alanko olisi aikoinaan syntynyt Keravalla. Virallista vahvistusta asialla ei kuitenkaan ole.

Hassisen kone- ja Sielun veljet -yhtyeistä tunnettu laulaja on syntynyt vuonna 1960. Virallisissa yhteyksissä hänen kotipaikakseen on ilmoitettu Helsinki.

Onko Ismo Alangon väitetyissä Kerava-yhteyksissä sitten mitään totuuspohjaa? Parhaiten asia varmistuisi varmasti mieheltä itseltään. Kysyimme asiaa taiteilijalle lähettämässämme sähköpostiviestissä, mutta siihen ei ole tullut vastausta tähän päivään mennessä.

Entäpä Ismo Alangon äiti? Opetusneuvos Anna-Liisa Alanko on tunnettu runonlausuja. Kahdeksankymppinen nainen voisi kenties raottaa salaisuuden verhoa.

Puhelin hälyttää vähän aikaa. Sitten toisesta päästä kuuluu nuorekas naisen ääni. Pienen johdannon jälkeen Anna-Liisa Alanko vahvistaa epäilyt todeksi: perhe asui Keravalla, kun Ismo syntyi – vaikka oikeastaan tämä näki päivänvalon Helsingissä, koska synnyttämään mentiin Kätilöopistolle.

Perhe oli muuttanut Keravalle alkuvuodesta 1960 pienen pakon sanelemana. Heillä oli Espoossa rivitaloasunto, josta he kuitenkin joutuivat luopumaan. Keravalta löytyi sitten arava-asunto, johon perhe pääsi kiinni pienellä rahalla.

Perheeseen kuuluivat tuolloin Anna-Liisan ohella hänen miehensä Voitto, joka työskenteli Hankkijalla Helsingin rautatieaseman kupeessa, sekä perheen esikoinen, kaksivuotias Satu-tytär. Anna-Liisa Alanko oli tuolloin aloitteleva runonlausuja, hänet oli hyväksytty Lausujaliittoon vuonna 1959.

Kerava vuonna 1960 oli vielä kauppala, ja ensimmäiset kerrostalot oli rakennettu Jaakkolan alueelle muutamia vuosia aikaisemmin. Samoihin kerrostaloihin muuttivat myös Alangot. Anna-Liisa Alangon muistikuvien mukaan osoite oli Inkiläntie 6A.

– Muistan sen siitä, kun Satu osasi jo kaksivuotiaana lukea talon ulko-oven edustalla olleen a-kirjaimen. Satu myös syljeskeli parvekkeeltamme ja huuteli sieltä usein ohi kävelleelle Keravan kanttorille, joka oli nimeltään Pekka (Laakkonen), että "kanttori-Pekka, kanttori-Pekka", vaikka kielsin häntä tekemästä niin, Alanko kertoo huvittuneena.

Anna-Liisa Alanko myöntää, ettei erityisesti pitänyt Keravasta, joka hänen mukaansa oli tuohon aikaan melko pieni paikkakunta. Keravalla asui vuonna 1960 vähän alle 10000 ihmistä. Onneksi Keravalta pääsi jo tuolloin kätevästi junalla Helsinkiin tuulettumaan. Ihaniakin muistoja on Keravalta jäänyt mieleen.

– Meillä oli viljelypalsta vain muutaman sadan metrin päässä kotoa. Vietimme siellä mukavaa elämää, kun pakkasimme perheen kanssa eväät mukaan.

Sama viljelypalsta-alue on edelleen käytössä Ahjon suuntaan kulkevan Talmantien varressa.

Ismo Alanko syntyi marraskuun 12. päivänä 1960. Sää oli tuolloin poutainen ja asteen pari plussan puolella.

– Muistan hyvin, että maa oli vielä sula, kun lähdettiin synnyttämään. Lapsi potki kantapäänsä rikki synnytyslaitoksella, joten hänen kanssaan pääsimme kotiin vasta neljän päivän kuluttua. Silloin oli jo lunta maassa, Anna-Liisa Alanko muistaa.

Aika Keravalla jäi lyhyeksi. Lapsi ristittiin Ismo Kullervo Alangoksi vielä Keravan-kodissa – kasteen toimitti Keravan silloinen kirkkoherra Jorma Helasvuo – mutta tuleva muusikko oli vielä pieni vauva, kun perhe muutti pois Keravalta vuonna 1961.

– Muutimme silloin helmikuussa Joensuuhun, koska mieheni pääsi sinne osuuskassan johtajaksi. Täällä minä asun vieläkin, Anna-Liisa Alanko kertoo.

Joensuussa perhe kasvoi vielä kahdella pojalla, kun Petri (s. 1963) ja Ilkka (s. 1969) syntyivät.

Alankojen kotitalo Keravalla on yhä paikallaan, mutta osoitetta Inkiläntie 6A ei ole enää virallisesti olemassa. Vuonna 1953 valmistuneen Asolinna-talon toiselle puolelle rakennettiin myöhemmin Jaakkolantie, ja osoite vaihtui muotoon Jaakkolantie 11A.

On soitettava vielä uudestaan Ismo Alangon äidille. Onkohan hänellä mitään käsitystä siitä, miksi Ismo-poika ei tunnusta Keravaa syntymäpaikakseen?

– Juttelimme tästä asiasta hänen kanssaan edellisen soittosi jälkeen. Hän moitti minua siitä kun olin sanonut, etten pitänyt Keravasta. Hän kertoi, että hän ei mitenkään häpeä Keravaa eikä halua piilotella asiaa. Hänelle oli vain jossain vaiheessa muodostunut sellainen käsitys, että hän olisi syntynyt Helsingissä, Anna-Liisa Alanko päättää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut