Kuka myrkyttää koiria Tuusulassa? – Raemainen aine vei Ukon sairaalaan

Sirpa Tahkon kolmevuotias labradorinnoutaja Ukko joutui sairaalahoitoon syötyään valkoista, raemaista ainetta Halkivahansuolla.

Tuusulalaisen Sirpa Tahkon kolmevuotias labradorinnoutaja Ukko söi myrkkyä viime perjantaina Halkivahan suolenkin polulla. Tahkon mukaan myrkkyä löytyä jälleen lisää alkuviikosta. Anton Soinne

Riikka Jokinen

TUUSULA | Kolmevuotias labradorinnoutaja Ukko joutui viime perjantaina sairaalahoitoon syötyään valkoista, raemaista ainetta. Koiranomistaja Sirpa Tahko kertoo ulkoiluttaneensa koiraa Halkivahansuon lenkkipolulla Tuusulassa.

–Halkivahansuolla liikkuu paljon koiranulkoiluttajia. Myös päiväkodin lapset käyvät siellä retkellä, Tahko tietää.

Kotiin päästyään Ukko alkoi välittömästi juoda litratolkulla vettä. Hetkeä myöhemmin alkoi oksentelu.

Vain muutamaa viikkoa aiemmin Tahkon toinen koira, seitsemänvuotias labradorinnoutaja Anttu, söi myös raemaista ainetta Halkivahansuon lenkkipolulla, tosin toisessa kohtaa.

– Anttukin tuli heti todella janoiseksi ja kärsi kolme vuorokautta suolisto-oireista. Se kuitenkin parani kotihoidolla ja lääkityksellä. Nyt vein Ukon heti eläinsairaalaan hoitoon, jossa se oli suonensisäisessä nesteytyksessä ja lääkityksessä kolme päivää.

Ukko alkoi toipua ja pääsi maanantaina kotiin.

Tahko keräsi heti lauantaina luonnosta kaiken löytämänsä valkoisen aineen talteen. Naisen mukaan aine on raemaista ja sen olomuoto muuttuu lämpötilan mukaan.

– Pakkasessa aine on kiinteää ja kivikovaa, lämpimässä raejuustomaista. Luonnossa aine on ihan vitivalkoista eikä se sula sateessa.

Tahko epäilee, että aine sisältää lipeää. Sitä on muun muassa viemärinpuhdistusaineissa.

–Epäilykseni johtuu oireista. Molemmat koirani oksensivat verta eli aine poltti jotain sisältä. Lisäksi aine tuoksuu todella hyvälle, puhtaalle saippualle.

Toinen vaihtoehto on rotanmyrkky.

– Nykyäänhän myydään sellaista rotanmyrkkyä, joka ajaa rotat ulos rakennuksista aiheuttamalla niille hirveän janon, hän jatkaa.

Tahko on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen ja jakanut aktiivisesti tietoa Facebookissa. Sosiaalisen median kautta ilmi on tullut muitakin tapauksia. Tahkon tietojen mukaan jo viime keväänä kaksi muuta koiraa sai myrkytysoireita valkoisesta aineesta, jota oli Halkivahan leikkipuiston alapuolella olevassa heinikossa. Tästäkin tapauksesta on tehty rikosilmoitus jälkikäteen.

Lauantaina Nummenväylän ja Halkivahantien risteyksestä löytyi samaista ainetta. Tahkon tietojen mukaan ainetta on löytynyt myös Mattilan suunnalta. Hän uskoo, että joku halua myrkyttää koiria tahallaan.

– Eihän tuollaista ainetta joudu itsestään metsään, hän sanoo.

Koiranomistaja on tilanteesta huolissaan myös siksi, että Halkivahan alueella sijaitsee päiväkoti. Hän on ollut asiasta yhteydessä päiväkodin johtoon.

–Jos lapset syövät lunta, niin syntyy riski, että he syövät myös tätä ainetta.

– Myrkkyä on löytynyt lasten leikkipaikkojen ja koiran ulkoilureittien varsilta. Haluaako myrkyttäjä pahaa sekä lapsille että koirille? Tahko pohtii.

Tietoa verkosta

Erityisesti sosiaalisessa mediassa kerrotaan herkästi koirien myrkytysepäilyistä. Esimerkiksi Facebookin sivustolla Vihaan koirien myrkyttäjiä julkaistaan jatkuvasti tietoa mahdollisista myrkytysepäilyistä ja paikoista.

Heinäkuussa Järvenpäässä ainakin kymmenkunta koiraa joutui eläinlääkäriin myrkytysepäilyjen vuoksi (K-U 18.7.). Koirat olivat syöneet jotakin myrkyllistä lenkkipolun varrella.

Useimmissa myrkytysepäilyissä lenkkipolkujen varteen on jätetty nakkeja tai lihapullia, joiden sisällä on ongenkoukkuja tai rotanmyrkkyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suvicruising kokoaa kesäautot viikon päästä Hyrylään
 2. Tuusulan uimahalli avaa ovensa maanantaina – sisään pääsee jonotusnumerolla, jos halli on täynnä
 3. Jokelan kirkon tulevaisuus on edelleen auki – korona viivästytti päätöksen tekemistä
 4. Kaupunginjohtaja Naukkarinen: "Järvenpään lomautukset eivät koske kaikkia työntekijöitä, vaan heitä, joiden työtehtävät ovat vähentyneet."
 5. Näköislehdessä tänään: Eläkejohtaja: Talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 6. Unkari vahvistaa paimenkirjeiden lähettämisen maan poikkeustilajärjestelyjä kritisoineille – "tämä on hyvä hetki pyytää anteeksi"
 7. Mustan miehen pidätyskuolemasta alkaneet mellakat levisivät ympäri Yhdysvaltoja
 8. Jalkapallo heräilee eri puolilla Eurooppaa – Ranskassa kiistellään kauden lopettamisen ennenaikaisuudesta
 9. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 10. Tekstiviestit: Mitä jos 70-vuotiaan tilalla olisi ylipainoinen?
 11. Ohisalo STT:lle: Suomen kuusi suurinta kaupunkia tarvitsevat miljardin euron raideinvestointi- ja tukipaketin
 12. Tukholman maraton on vaarassa peruuntua
 13. Ylennettävien nimet julki ensi viikolla – ”Ylennystietoon ei liity salassapidon intressiä”
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Yhdysvaltalaismediat: NBA pyrkii jatkamaan kautta 31. heinäkuuta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 2. Keravan johtava ylilääkäri lähtee uusiin haasteisiin – "Pääsen rakentamaan entistä toimivampaa perusterveydenhuoltoa yhdessä kuntien kanssa"
 3. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 4. Keravalla koronatilanteessa nollaviikko – ei yhtään uutta tartuntaa
 5. Järvenpäässä viime vuoden lopulla kadonneen miehen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi – epäilty vangittu
 6. Kolmen auton kolari Tuusulassa
 7. Kun alkaa golfammattilaiseksi, se on vähän kuin formula – "Pitäisi isältä löytyä takametsää tai pääomaa"
 8. Nainen onki Keravanjoesta kuolleen liskon – Korkeasaaren asiantuntija: "Arvelisin, että erikoinen löydös on aikuinen iguaani"
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 11. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 12. Krapin Pajan heinäkuun konsertit siirtyvät piha-alueelle? – "Mittailemme pihaa turvavälejä varten"
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. Koulun oppilaalla todettu koronavirustartunta Tuusulassa – 16 oppilasta asetettu karanteeniin
 15. Hyrylän silhuetissa on nyt useita nostureita – Rykmentinpuistoon nousee uusia kerrostaloja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.