Juhlavuodesta tuli luopumisen vuosi: ”Kauneinta elämässä on sen arvaamattomuus”, sanoo tänään 50 vuotta täyttävä Helinä Perttu

Järvenpään luonnotar. Suviranta on Helinä Pertulle tärkeä paikka. — Tämä on yksi parhaista päätöksistä, joita olen ollut tekemässä, Helinä sanoo ja viittaa talveen 2018. Silloin Järvenpään kaupunginvaltuusto päätti ostaa Eero ja Saimi Järnefeltin taiteilijakodin ja muuttaa sen asteittain museoksi. Anton Soinne

Marianna Simo

Tuusulanjärven ylle työntyy repaleisia sadepilviä. On kahdeksan astetta lämmintä, ja Helinä Perttu seisoo Suvirannan puutarhassa hihattomassa kukkamekossa. Tuuli kiskoo sen helmoja, mutta Helinä nousee keltavuokkojen keskeltä kuin sille paikalle juurtuneena. Asento on jostain hyvin tuttu.

Järvenpään luonnotar.

Tapaamme Suvirannassa kukanpäivänä kolmesta syystä. Ensinnäkin, Helinä täyttää neljän päivän päästä 50 vuotta. Toiseksi, Suviranta on Helinän lempipaikkoja. Kolmanneksi, Helinä on nyt Järvenpäässä eikä New Yorkissa.

— Tästä piti tulla juhlavuosi. Mutta tulikin luopumisen vuosi.

Rehtorin huoneen nurkassa tuoreiden freesioiden takana istuu tyttömäinen olento pillifarkuissa ja T-paidassa jalat sylissään. Helinä on vaihtanut ylleen työvaatteet. Koulu aukeaa seuraavana päivänä yli 900 lapselle, ja rehtorilla on vielä paljon tehtävää. On ollut melkoinen kevät.

— Ihan hullu.

Kaksi viikkoa sitten Helinä seisoi kotonaan peilin edessä ja kysyi itseltään: Kuka minä olen? Mitä minä haluan?

Kysymykset eivät tulleet koronasta, eivät edes lähestyvästä merkkipäivästä. Ne tulivat äitiydestä. Ja ovesta, jonka kaksi aikuista poikaa sulki vuorollaan perässään.

— Luopuminen arjesta poikien kanssa on ollut uuden alku. Se ei pelota. Mutta on se hyvin haikeaa, Helinä sanoo ja nielaisee.

— On tässä huoneessa itketty monet itkut ennenkin.

Myönteisillä sanoilla on suuri muutosvoima. Sen Helinä on huomannut 11 vuoden aikana rehtorin työssään.

— Olen vakuuttunut koulun aikuisten tärkeydestä lapsen kehityksen tukijana. Positiiviset sanat oikealla hetkellä voivat muuttaa suuntaa ja lapsen käsitystä itsestään. Kannustus ja vahvuuksien korostaminen ovat tärkeä osa kasvamista – myös meillä aikuisilla.

Omien poikiensa kanssa Helinä viestittelee ja soittelee yhä päivittäin. Äidin puhelin on aina ollut poikia varten auki – myös kokouksissa.

— Monta kertaa on tullut neuvottua etänä, mistä löytyy hukassa olevat tavarat.

Mökkilaiturin päästä aukeaa maailma, jossa kaikki on hyvin.

— Istuin viime viikolla aamukahvilla rannassa ja katselin auringonnousua, kun usvan keskelle lensi kotka. Yhtäkkiä tunsin, että elämä on tässä. Luonto jatkaa kiertokulkuaan koronasta ja maailman tapahtumista huolimatta. Se oli maaginen hetki.

Ruokolahden-mökin Helinä osti miehensä kanssa viime syksynä näkemättä koko paikkaa. Mökki-Helinä yllätti monet – myös itsensä.

— Mökistä on tullut lyhyessä ajassa todella tärkeä paikka. Luonnon rauha ja hiljaisuus auttavat palautumaan. Se on yhä tärkeämpää, jotta voin hyvin.

Sekään ei haittaa, ettei Imatran Prismassa tunnisteta.

Kauneinta elämässä on sen arvaamattomuus. Ja pelottavinta.

— Korona on hyvä esimerkki siitä, ettei ihminen voi hallita elämää. Mitä jää, kun meiltä viedään perusturvallisuus ja vapaus? Luonto ja läheiset. Kauneus.

— Elämä kirjoittaa joka päivä uuden jakson, jota saa ihmetellen seurata, Helinä sanoo ja sytyttää kynttilän työpöydälleen.

On aika päästää rehtori töihin.

Maahumala täyttää tuoksullaan koulun pihan. Seuraavana päivänä sen täyttää vielä huumaavampi voima: elämä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut