Viulunsoittaja tulee pihalle

Ikäihmiset: Järvenpäässä keksittiin turvavälijumppa.

Turvavälijumppa tuo vaihtelua arkeen ja auttaa jumppaajia pysymään vetreinä. Jumppa on osa järvenpääläistä Lähitalotoimintaa.
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Turvavälijumppaa pihalla, konsertteja ja Raijan runotuokioita. Muun muassa tällaista toimintaa on ideoitu Järvenpäässä osana lähitalotoimintaa, jossa Myllytien toimintakeskuksen työntekijät ja vapaaehtoiset menevät sinne missä ikäihmiset asuvat, kun he eivät nyt pääse tulemaan toimintakeskukseen. Mukana on kolme taloyhtiötä, kaksi Vaarinkadulla ja yksi Lääkärinkujalla.

– On kiva, kun saadaan vaihtelua arkeen, ja mehän pidämme huolta etäisyyksistä, Vaarinkatu 10:n yhteyshenkilö Malla Lehtonen sanoo pihan turvajumpasta. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä, ja seuraavaa tapahtumaa odotetaan kovasti.

– Siskot ja Simot tulevat laulamaan, varmaan tuttuja kesäisiä lauluja.

Yhdessä tekeminen on tuttu juttu asukkaille. Niinpä ykköstoive nyt onkin, että koronatilanne helpottuisi.

– Päästäisiin grillaamaan ja voitaisiin olla yhdessä. Sellaista meillä on ollut paljon. Täällä on myös kerhohuone, jossa on voitu kahvitella sateelta suojassa, mutta nyt se on suljettu, Lehtonen kertoo.  

Viime viikolla pidettiin turvavälijumppa. Aikaisemmin Raija Isokääntä on käynyt esittämässä runoja. Seuraavaksi on ohjelmassa yhteislaulua. Kesäinen huilu- ja laulukonsertti on jo saanut kalenterista oman päivän, samoin runohetki. Suunnitteilla on myös Viulunsoittaja pihalla -parvekekonsertti.

Kiva kun tulitte, tulettehan taas uudelleen.

Viulumusiikkia tarjoilee Terhi Paldanius.

– Idea syntyi jo kauan ennen korona-aikaa. Tarkoitus oli viedä pienimuotoinen yhden viulistin kotikonsertti sellaisten ihmisten luo, jotka eivät pääse ollenkaan tai joiden on hankala päästä paikan päälle konserttiin, viulisti Terhi Paldanius kertoo. Yhteistyökumppaniksi valikoitui Setlementti Louhelan Kulttuuri kyläilee -toiminta. Koronan takia kotikonsertit muuttuivat pihakonserteiksi.

– Kokoan kivan ohjelmiston, ja vähän kerron kappaleista ja säveltäjistä. Konsertti kestää ehkä noin puoli tuntia, Paldanius kertoo.

Terhi Paldanius on klassinen viulisti, joka soittaa Kamus-kvartetissa. Kvartetti toimii Meidän festivaalin taiteellisena johtajana.

– Asukkaiden kanssa on pidetty kahvitteluhetkiä, joissa on vaihdettu kuulumiset ja on ollut asukkaiden toiveiden mukaan ohjelmaa, esimerkiksi yhteislaulua tai tietovisa, koordinoiva ohjaaja Nina Sandqvist kertoo. Kahvihetket ovat myös ajankohtaisten asioiden viestittämisen paikka.

Talojen isännöitsijät ovat toiminnassa mukana ja ovat osallistuneet osaan kahvihetkistä.

– Tapaamisissa on ollut 14–16 ihmistä. Palaute on ollut hyvää: "Kiva kun tulitte, tulettehan taas uudestaan."

– Viime vuonna kesänuoret olivat myös toteuttamassa tilaisuuksia.

Nyt korona-aikana tapaamiset ovat vaatineet erityisjärjestelyjä, samoin muu toiminta. Siksi on luotu esimerkiksi turvavälijumppa.

Jonna Karppinen on ohjannut jumpan, jossa on huolehdittu turvaetäisyyksistä ja johon on voinut osallistua vaikka omalla parvekkeella.

Senioritaloissa on jokaisessa yhteyshenkilöt, jotka toimivat linkkinä asukkaiden ja toimintakeskuksen väen välillä molempiin suuntiin. Heihin pidetään säännöllisesti yhteyttä.

Taloihin lähtee myös viikkokirjeitä, joissa kerrotaan tulevan toiminnan lisäksi muustakin.

– Niissä on liikuntavinkkejä, askarteluvinkkejä ja ruokavinkkejä asukkaille, Nina Sandqvist kertoo.

Jumpparuno

Jonna polvia pumppaa ja mummut ilolla mukana jumppaa,

Kädet eteen ,kädet sivulle vie. Kuminauha jalan alle polkaise.

Eipä allit jää, kun kuminauhalla poistuu nää.

Kädet voimaa saa. Että jaksaa kassia kantaa

ja rollaattorille kyytiä antaa.

Fysiikka toimii ja hyvä mieli jää, kun seuraavan kerran taas nähdään.

Raija Isokääntä

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut