Talven yli vaalitut kasvit palkitsevat nyt kukkaloistolla

Kukat: Maailman parhaan työpaikan ikkunalle mahtuu vielä muutama pelargoni.

Tamara Talvituuli on kukkien ystävä, joka ilahtuu, kun saa ilahduttaa muita. Hänen kasvattamansa pelargoniat kaunistavat Tuusulan Yrityskeskuksen tuloaulaa. Anton Soinne
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Tamara Talvituuli tunnustautuu ”ihan kukkahulluksi”. Hänen työpaikkansa Tuusulan Yrityskeskuksen tuloaulan ikkunalaudat ovat täynnä kukkia - tai, no melkein täynnä. Pelargoneja on nyt 40, ja muutama mahtuisi vielä.

– Ihan kaikkia värejä: mummonpunaista, syklaaminpunaista, pinkkiä, lilaa, valkoista.

Kukat eivät ole mitä tahansa pelakuita, vaan itse pistokkaista kasvatettuja. Talvituuli kertoo ostaneensa ensin muutaman, ja kun ei raaskinut heittää niitä pois syksyllä, hän ryhtyi viljelytöihin. Hän leikkasi kasveista pistokkaita, pani ne vesilasiin kasvattamaan juurta ja kun juuret kasvoivat, istutti ne ruukkuihin.

– Kun ne ovat juurtuneet, typistän niitä, että ne tulevat tuuheammiksi.

– Jotkut ottavat pistokkaat kasvun alkuvaiheessa, minä otan ne silloin kun kasvu on jo loppumassa. Toiset istuttavat suoraan multaan, mutta minä olen pitänyt niitä ensin vesilasissa ilman mitään muovia päällä.

Pelargonit viettävät talvensa viileässä. Vanha konsti oli pitää ne talven yli pimeässä ja viileässä, mutta Talvituuli on pitänyt kasvit ikkunalla valossa.

Olen aina tykännyt valtavasti kasverista.

Tamara Talvituuli

– Tykkään kovasti kukista, Tamara Talvituuli sanoo. Pelargonit ovat mukavan vanhanaikaisia, mutta vielä kovempi suosikki on ruusubegonia.

– Ne ovat helppohoitoisia kesäkukkia, jotka kestävät pitkään.

– Annansilmät ovat upeita.

– Olen aina tykännyt kasveista.

Tamara Talvituuli ehtii ja jaksaa paljon muutakin kukkien hoitamisen lisäksi. Runot, kuvataide ja käsityöt sujuvat. Jotta työpaikan pelargoniat pääsevät oikeuksiinsa, Talvituuli on tehnyt niille telineet, joissa ruukut ovat eri tasoilla. Lisää telineitä on vielä tarkoitus tehdä.

Kun aikaa riittää vielä kunnallisille asioille ja yhdistystoiminnallekin, pitää jo kysyä mistä energia löytyy.

– Kun näistä asioista tykkää ja ne tuottavat iloa, niin silloin jaksaa.

– On ihana ilahduttaa muta, se ilahduttaa itseäkin.

Pelargonit ovat ilahduttaneet monia Talvituulen työpaikalla Tuusulan Yrityskeskuksessa.

Tuusulan Yrityskeskus vuokraa toimitiloja yrityksille.

– Vuokralaiset ovat ihania. Tämä on maailman paras työpaikka.

Pelargoni

Pelargoni on suosittu, perinteinen koristekasvi. Pelargonium-suvun lajeista on jalostettu paljon erilaisia lajikkeita. Värivalikoima on laaja. Osa lajikkeista on pystykasvuisia, osa riippuvia. Pelargonit kukkivat tavallisesti toukokuusta syyskuulle. Kukinto on suuri, pallomainen. Kasvin koristeelliset lehdet voivat olla paitsi vihreät, myös kirjavat.

Pelargonit viihtyvät valoisassa, lämpimässä paikassa. Niitä on perinteisesti pidetty ikkunalla, ja sen lisäksi ne sopivat hyvin parvekelaatikoihin ja amppeleihin. Niitä voi istuttaa myös kukkapenkkiin, mutta ne eivät pidä päälle satavasta vedestä.

Pelargonia kastellaan tasaisesti, mutta ei liikaa. Liikakaatelu saa sen kellastumaan. Se tarvitse paljon ravinteita, joten sitä lannoitetaan kasvukaudella viikoittain.

Jos ulkona kasvavat pelargoni on tarkoitus talvettaa, ne siirretään sisälle ennen ensimmäisiä pakkasia.

Pelargonien tuotanto Suomessa on noin neljä miljoonaa kappaletta.

Pelargonit ovat kotoisin eteläisestä Afrikasta. Nimi tulee kreikan kielen sanasta pelargos, joka tarkoittaa haikaraa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut