Toimittajalta: Ja sitten otetaan jako kahteen

Jako kahteen.

Yksi. kaksi. Yksi, kaksi. Kolme, ei kun yksi. Kaksi...

Ykköset tähän päätyyn, kakkoset tuonne. Ja sitten peli käyntiin.

Näin jaettiin luokka kahteen joukkueeseen jumppatunnilla.

Jako kahteen ei jäänyt vain jumppatunnin pelijoukkueisiin. Jakajia on monenlaisia ja jakoperusteita vielä useammanlaisia. Eikä jakaminen ole meidän aikamme keksintö. Kuuluisan roomalaisen filosofin Senecan sanotaan esittäneen yhden jakoperusteen: "Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, jotka kulkevat edellä ja saavat aikaan, ja niihin, jotka kulkevat jäljessä ja arvostelevat."

Näin sanoi hän, noin 2000 vuotta sitten. Kuulostaa ihan siltä, kuin olisi aikalaisemme, tämän päivän arjen havainnoija. Tarkkanäköinen, ehkä vähän jyrkkä, mutta ehdottomasti jäljillä.

Kaikkihan me olemme nähneet, että osalla on ideoita ja osalla vastaväitteitä. Ennen toteutusta: "Tuskin toimii. Jos se olisi hyvä idea, kyllä sen olisi joku jo tehnyt." Toteutuksen jälkeen, jos on onnistuttu: "Joo, ihan kiva, mutta olisi voinut paremminkin mennä." Toteutuksen jälkeen, jos ei ole onnistuttu: "Olisin voinut vaikka arvata."

Ei kaikesta tarvitse tykätä. Arvostella saa ja pitää, jos on kykyä. On vain niin täydellisen turhaa liittyä arvostelijoiden kuoroon, jos ei itse osaa esittää parempaa tilalle tai edes perustella miksi epäilee.

Nyt sovittelen jalkojani suuriin sandaaleihin ja esitän yhden kahtiajaon lisää: Arvostelijat voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, jotka haluavat kannustaa tekemään paremmin, ja niihin, jotka haluavat painaa toisen maahan.

Edelläkulkijoita ja aikaansaajia on helppo löytää historiasta. Tiede ja taide eivät olisi ikinä edenneet mihinkään ilman heitä. Edelläkulkijat ja aikaansaajat eivät ole jääneet historiaan, he kulkevat edellämme ja saavat aikaan tänään, huomenna, toivottavasti ylihuomennakin. Tunnistammeko? Kannustammeko vai lytistämmekö?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 2. Ruukiin hankittiin uimakopit, pöytäryhmä ja kuntoilulaitteet – toivelistalle jäi laituri
 3. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 4. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 5. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 6. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 7. Tulli takavarikoi kevään aikana ennätysmäärän nikotiinituotteita
 8. EU-parlamentti hyväksyi rekkaliikenteen yhteiset pelisäännöt – säännöillä pyritään parantamaan kuljettajien työolosuhteita ja kuljetusalan reilua kilpailua
 9. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jääneitä on noin joka kolmannessa kunnassa
 10. Poliisihallituksen esitys: suurissa kaupungeissa poliisin pitäisi olla kiiretilanteissa paikalla 11 minuutissa, maaseudulla aikaa jopa 55 minuuttia
 11. Barcelona jahtaa Real Madridia, Espanyolin putoaminen varmistui
 12. Tekstiviestit: Mihin hävisivät Hyrylän palvelut?
 13. Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet
 14. Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia
 15. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.