Järvenpää lomauttaa tehtävistä, joissa työt ovat vähentyneet koronapandemian vuoksi

Kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen sanoo olevansa huojentunut siitä, että taloutta paikkaavien lomautusten sijaan pysyville säästöille löytyi polku. Arkisto / Heikki Löfman

Järvenpään kaupunginhallitus teki kokouksessaan keskiviikkona 20.5. päätöksen yhteistoimintaneuvottelujen johdosta tehtävistä toimenpiteistä.

Kaupungin tiedotteen mukaan päätös oli kohdentaa lomautukset vain palveluihin, joissa työt ovat poikkeuksellisen tilanteen vuoksi vähentyneet. Romahtaneiden verotulojen aiheuttamaa talouden notkahdusta lähdetään korjaamaan pääosin toisenlaisin, pysyvämmin vaikuttavin keinoin.

Työnantajan ja työntekijäosapuolten välinen neuvottelu päättyi 19.4. erimielisenä. Työntekijäosapuoli ei hyväksynyt ehdotettuja lomautuksia.

– Henkilöstön edustajat ovat huolissaan esitettyjen lomautusten vaikutuksista ja kohdentumisesta henkilöstöön. Lisäsäästöjen aiheuttamia vaikutuksia henkilöstön hyvinvointiin, palveluverkkoon ja investointeihin on seurattava yhteistoiminnassa tarkasti, Järvenpään kaupungin pääluottamusmiehet viestittävät.

Kaupunginhallitus antoi kaupunginjohtajalle valtuudet päättää tuotannollisin ja taloudellisin perustein tapahtuvista henkilöstömenoja vähentävistä toimenpiteistä. Näitä voivat olla lomautukset kesäkauden hiljaisena aikana ja myös myöhemmin tänä vuonna, mikäli epidemian perusteella joudutaan uudelleen sulkemaan toimintoja tai vähentämään palvelutuotantoa.

– Järvenpäässä uskotaan tulevaan. Tulevan turvaamiseksi tehtiin ja tullaan tekemään talouden tervehdyttämistoimia. Hallitus linjasi, että keskustelu tulevista laajemmista taloustoimista käydään valtuustossa, jotta niihin saadaan laaja näkemys. Koronan aiheuttamista välittömistä toimenpiteistä hallitus hyväksyi pitkien keskustelujen jälkeen kaupunginjohtajan esityksen henkilöstöön kohdennetuista lomautuksista tämän vuoden aikana, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tomi Passi sanoo tiedotteessa.

Vuoden 2020 aikana toteutettavat lomautukset kohdistetaan palveluihin, jotka ovat olleet koronapandemian aikana valmiuslain vaikutusten vuoksi suljettuja tai rajoitettuja. Näitä on muun muassa varhaiskasvatuksessa ja hyvinvoinnin palvelualueen palveluissa.

Kaupunkikehityksessä ja konsernipalveluissa lomautukset kohdistetaan yksittäisiin tehtäviin, joissa työt ovat koronaepidemian seurauksena vähentyneet. Toiminnan turvallisuus sekä lainmukaisuus, esimerkiksi varhaiskasvatuksen mitoituksissa, varmistetaan kaikissa tilanteissa. Tämä vaikuttaa sekä lomautusten ajoittumiseen, kohdistumiseen että kestoon.

Henkilöstömenoja leikataan pääosin muilla henkilöstöä koskevilla toimenpiteillä, joita ovat esimerkiksi määräaikaisten tehtävien täyttämättä jättäminen, suunniteltujen rekrytointien peruminen tai lykkääminen sekä kannustevapaiden ja muiden harkinnanvaraisten työ- ja virkavapauksien suosiminen.

Vuoteen 2020 kohdistuvilla henkilöstötoimenpiteillä haetaan yhteensä noin kolmen miljoonan euron menoleikkausta. Jos ratkaisuilla saavutettavat menovähennykset ovat nyt arvioitua pienemmät, siirretään vastaava vähennys vuosille 2021–2023. Mikäli taas ratkaisuilla saavutetaan suurempi kuluvähennys, pienenee vuosien 2021–2023 kuluvähennystavoite vastaavasti.

Maanantain 18.5. kokouksessaan kaupunginhallitus teki yt-asiaan linkittyvän periaatepäätöksen kiristää jo viime syksynä päätettyä talousohjelmaa vielä noin kolmella miljoonalla eurolla joka vuosi ajanjaksolla 2021–23.

Menoleikkaukset saattavat edellyttää esimerkiksi opetuksen ja varkaiskasvatuksen palveluverkon muutoksia sekä luopumista kehitystyöstä, joka ei suoraan tuo menojen vähennyksiä tai ulkoista lisärahoitusta. Asia viedään erillisestä valmistelusta elokuun valtuustoon päätettäväksi.

– Oma mielipiteeni on, ettei lomautusten käyttäminen ole kuntataloudessa normaalioloissa järkevä säästökeino. Korona on aiheuttanut harvinaisen tilanteen siinä, että työ on vähentynyt tai loppunut väliaikaisesti. Päädyin tekemään esityksen, jossa käytämme lomautuksia, mikäli työtä ei ole järkevästi ja normaalipalvelutasoilla tarjota. Olen huojentunut siitä, että taloutta paikkaavien lomautusten sijaan löysimme pysyville säästöille polun, jota nyt lähdetään kulkemaan, kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen sanoo tiedotteessa.

Mikäli maan hallitus päättää toukokuun lopun budjettiriihessään tukea kuntia riittävässä määrin, voidaan nyt päätettyjä toimenpiteitä arvioida vielä uudelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.