Jokelassa kuoriutui tänä keväänä vain yksi joutsenpesue – "Ikävä kyllä tästä tuli nyt välivuosi"

Jokelan Virtalanlammella pesivä joutsenpari sai pari päivää sitten neljä poikasta. Lasse Peltonen
Veijo Eronen

Veijo Eronen

Jokelasta kotoisin olevien joutsenten määrä kasvoi kuluvan viikon aikana neljällä poikasella.

Lepolan pohjoispuolella sijaitsevalla Virtalanlammella pesinyt joutsenpari sai neljä poikasta. Sen sijaan kylän keskustassa yli kymmenen kesää majaillut joutsenpari ei lisääntynyt tänä keväänä.

Viime vuoden kevät oli Jokelan joutsenten lisääntymiselle paljon suotuisampi. Keskustan joutsenpari sai seitsemän poikasta ja Virtalanlammen pari viisi poikasta.

– Vaikuttaa siltä, että keskustan joutsenpari on tullut liian vanhaksi. Toinen vaihtoehto on, että huhtikuun lopulla radanvarsitiellä voimajohtoon törmännyt ja kuollut joutsen oli tuon joutsenparin koiras. Naaras jäi silloin leskeksi, Jokelan joutsenia vuosikausia seurannut Jouko Vuori arvelee.

Keskustassa sijaitsevilla Pesulanlammella ja Koululammella yli kymmenen kesää pesueitaan kasvattaneet joutsenet saivat nauttia kesäisin liikennemerkin tuomasta turvasta. Vuori ja hänen ystävänsä Jouko Sten laittoivat joutsenista varoittavat liikennemerkit kesän kynnyksellä Opintien varrelle.

– Ilmeisesti noita liikennemerkkejä ei tarvita tänä kesänä, Vuori toteaa.

Omaperäiset liikennemerkit saivat niin runsaasti sekä paikallista että valtakunnallista julkisuutta, etteivät Tuusulan kunnan ja valtion liikenneviranomaiset uskaltaneet poistaa niitä.

Jokelan joutsenpaimenena tunnettu Antti Honkonen on samaa mieltä kuin Jouko Vuori siitä, että keskustan joutsenparin lisääntyminen on päättynyt. Hän on nimennyt joustenparin Suloksi ja Sylviksi.

– Kylän yllä on pyörinyt kevään aikana paljon joutsenia, mutta ne eivät ole vielä sukukypsiä. Sulo törmäsi muutamia vuosia sitten sähköjohtoon ja sai siitä merkin niskaansa. En ole nähnyt helposti tunnistettavaa Suloa enää tämän kevään aikana, hän kertoo.

– Ikävä kyllä tästä tuli nyt välivuosi. Uskon kuitenkin vahvasti, että ensi kesänä on Jokelan keskustassa jälleen joutsenpari, jolla on monta poikasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 2. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – salama teki reikiä Järvenpään sisäkattoihin ja Kerava sulki Nesteen viereisen pysäköintialueen
 3. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 4. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 5. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 6. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 7. "Alue on epäilemättä pyhä" – kaksi arkeologista museokävelyä Tuusulassa: näin ilmoittaudut mukaan
 8. Vesi tulvi omakotitalon kellariin Kellokoskella
 9. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 10. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 11. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 12. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 13. Leedsin paluu Valioliigaan on entistä lähempänä
 14. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 15. Anttilan talon kohtalo ei vielä lähelläkään ratkaisua: "Tämä on todella mutkikasta" – tontille hahmoteltu jopa 14-kerroksista asuintaloa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.