Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokelassa kuoriutui tänä keväänä vain yksi joutsenpesue – "Ikävä kyllä tästä tuli nyt välivuosi"

Jokelasta kotoisin olevien joutsenten määrä kasvoi kuluvan viikon aikana neljällä poikasella.

Lepolan pohjoispuolella sijaitsevalla Virtalanlammella pesinyt joutsenpari sai neljä poikasta. Sen sijaan kylän keskustassa yli kymmenen kesää majaillut joutsenpari ei lisääntynyt tänä keväänä.

Viime vuoden kevät oli Jokelan joutsenten lisääntymiselle paljon suotuisampi. Keskustan joutsenpari sai seitsemän poikasta ja Virtalanlammen pari viisi poikasta.

– Vaikuttaa siltä, että keskustan joutsenpari on tullut liian vanhaksi. Toinen vaihtoehto on, että huhtikuun lopulla radanvarsitiellä voimajohtoon törmännyt ja kuollut joutsen oli tuon joutsenparin koiras. Naaras jäi silloin leskeksi, Jokelan joutsenia vuosikausia seurannut Jouko Vuori arvelee.

Keskustassa sijaitsevilla Pesulanlammella ja Koululammella yli kymmenen kesää pesueitaan kasvattaneet joutsenet saivat nauttia kesäisin liikennemerkin tuomasta turvasta. Vuori ja hänen ystävänsä Jouko Sten laittoivat joutsenista varoittavat liikennemerkit kesän kynnyksellä Opintien varrelle.

– Ilmeisesti noita liikennemerkkejä ei tarvita tänä kesänä, Vuori toteaa.

Omaperäiset liikennemerkit saivat niin runsaasti sekä paikallista että valtakunnallista julkisuutta, etteivät Tuusulan kunnan ja valtion liikenneviranomaiset uskaltaneet poistaa niitä.

Jokelan joutsenpaimenena tunnettu Antti Honkonen on samaa mieltä kuin Jouko Vuori siitä, että keskustan joutsenparin lisääntyminen on päättynyt. Hän on nimennyt joustenparin Suloksi ja Sylviksi.

– Kylän yllä on pyörinyt kevään aikana paljon joutsenia, mutta ne eivät ole vielä sukukypsiä. Sulo törmäsi muutamia vuosia sitten sähköjohtoon ja sai siitä merkin niskaansa. En ole nähnyt helposti tunnistettavaa Suloa enää tämän kevään aikana, hän kertoo.

– Ikävä kyllä tästä tuli nyt välivuosi. Uskon kuitenkin vahvasti, että ensi kesänä on Jokelan keskustassa jälleen joutsenpari, jolla on monta poikasta.