Minea ja Noora, 14, kävelivät yhtenä päivänä yli 42 kilometriä – järvenpääläistytöt saivat idean Youtube-tähdeltä

Järvenpääläiset Minea Pekkanen (vas.) ja Noora Myllyniemi ottivat eräänä toukokuisena perjantaina haasteen vastaan ja kävelivät yli 42 kilometriä. Joni Pekkanen
Aino Salonen

Aino Salonen

– En ole treenannut tätä varten, mutta me yritämme parhaamme. En myönnä, että mua jännittää, kuvaili Pinja Sanaksenaho eli tubettaja Pinkku Pinsku tunnelmiaan videolla, jonka otsikko kuului ”KÄVELTIIN MARATONI”.

17-vuotias Pinkku Pinsku on yksi Suomen suosituimmista tubettajista ja hänen Youtube-kanavalla on noin 255 000 tilaajaa.

2. toukokuuta julkaistulla videolla näytetään, kuinka Pinkku Pinsku käveli kahden kaverinsa kanssa kaiken kaikkiaan 44,66 kilometriä. Tähän mennessä video on kerännyt lähes 100 000 katselukertaa. Videon näet tämän jutun lopussa.

Pinkku Pinskun tempaus kantautui myös järvenpääläisten Beat Basketin koripalloilijoiden Minea Pekkasen, 14, ja Noora Myllyniemen, 14, korviin.

– Kuulin siitä yhdeltä kaveriltani, joka pelaa ringetteä Järvenpään Haukoissa. Hän aikoi kävellä saman matkan omien joukkuekavereidensa kanssa, kertoo Pekkanen.

Koripalloilijatytöt eivät halunneet jäädä ringettepelaajille kakkosiksi, vaan ottivat kävelymaratonhaasteen vastaan jo saman viikon perjantaina. Lähtöpaikkana oli Järvenpään Oinaskadun koulu.

– Emme olleet katsoneet reittiä kovin tarkasti etukäteen, vaan päätimme mennä ihan oman mielen mukaan. Ensimmäiseksi kävelimme Tuusulanjärven viertä pitkin Hyrylään yhden kaverin luokse, Pekkanen kertoo.

– Sieltä jatkoimme Keravalle, josta kävelimme Tuusulan kautta takaisin Järvenpäähän.

Iltapäivällä yhdeltä matkaan lähteneet tytöt pääsivät kotiinsa vasta illalla yhdeltätoista.

– Kyllä me tiesimme, että siinä tulee menemään se kymmenen tuntia, Pekkanen sanoo.

– Yhdessä vaiheessa meillä ei ollut hajuakaan, missä päin olimme. Luotimme kuitenkin Google Mapsiin, joka ohjasi meidät takaisin Järvenpäähän.

Pekkanen muistuttaa, ettei Google Mapskaan aina tiedä kaikkea.

– Tuusulassa olimme hetken aikaa vähän eksyksissä, kun oikaisimme yhden metsän läpi. Luulimme pääsevämme tielle, mutta Google Maps ohjasikin meidät jonnekin työmaa-alueelle.

Kilometrejä GPS:ään kertyi lopulta 42,76.

– Jalat olivat ihan poikki ja selkä jumissa, mutta olihan se hyvä tunne, kun olimme saaneet reitin käveltyä, Pekkanen kertoo.

– Isäni oli etukäteen aika varma, ettemme pystyisi kävelemään sellaista matkaa ja hän olikin aika sanaton nähtyään käveltyjen kilometrien määrän, hän hymyilee.

Toista kertaa eivät Pekkanen ja Myllyniemi enää kävelyurakkaan lähtisi.

– Kyllä tämä oli tällainen yhden kerran juttu. Polkupyörällä voisi saman reitin vielä mennäkin uudestaan, se olisi ainakin helpompaa ja nopeampaa, Pekkanen pohtii.

Hän kertoo, ettei hänellä yleensä ole tapana lähteä mukaan haasteisiin – paitsi isänsä asettamiin.

– Viime kesänä isä haastoi minut heittämään kymmenen tuhatta koria, jotta saisin sihtiäni paremmaksi. Sen haasteen voisin toteuttaa uudestaan ensi kesänä, Pekkanen suunnittelee.

– Meillä on myös menossa haaste, jossa minun on jouluun mennessä tehtävä spagaatti.

Venyvyys on tärkeä ominaisuus myös koripalloilijalle.

– Maajoukkue- ja All Stars -leireille päästäkseen on onnistuttava myös venyvyystesteissä, Beat Basketin 06-ikäluokassa pelaava Pekkanen tietää.

– Ja kyllähän se nopeuttaa kentällä liikkumista, jos on venyvät jalat.

Koripalloliiton järjestämä ensi kesän All Stars -leiri, jonne Pekkanenkin oli menossa, on kuitenkin siirretty myöhemmäksi.

Beat Basketin treenit alkoivat jälleen toukokuun toiseksi viimeisellä viikolla pitkän tauon jälkeen.

– Tänä keväänä treenit ovat olleet aika erilaisia, kun on yksin saanut tehdä kaikkea, esimerkiksi kehonhuoltoa ja venyttelyä. Kavereiden kanssa ollaan kuitenkin käyty kävely- ja juoksulenkeillä sekä heitelty palloa, Pekkanen kertoo.

Koulutehtäviä kotona loppukevään ajan tekevä Pekkanen kertoo kaipaavansa koulusta etenkin kavereita.

– Vaikka kotona opiskelu onkin vähän vapaampaa, niin kyllä tässä on alkanut arvostaa enemmän koulua. Etenkin opetusta itsessään ja sitä, että saa apua, Kinnarin koulun seiskaluokkalainen tuumii.

Pinkku Pinsku: KÄVELTIIN MARATONI

Minean ja Nooran vinkit kävelymaratonille

1. Matkaan kannattaa lähteä mieluummin viikonloppuna ja aamulla, jolloin kotiinkin pääsee aikaisemmin.

2. Ota kaveri mukaan. Yksin käveleminen on tylsää, mutta kaverin kanssa jutellessa aika kuluu nopeasti.

3. Pakkaa reppuun ravitsevat eväät. Karkilla, tomaateilla, smoothiella ja sipseillä ei kovin pitkälle pääse. Matkan aikana kannattaa käydä kaupassa täydentämässä reppua. Varaudu myös siihen, että kotona iskee nälkä.

4. Laita jalkaan hyvät kengät. Kun kävely alkaa tuntua raskaalta, voi kengät ottaa hetkeksi pois ja kävellä sukkasillaan. Myös juoksuaskelten ottaminen tuo vaihtelua kävelyyn.

5. Jos tien vieressä on metsää, kannattaa mennä välillä sinne kävelemään, koska maasto on pehmeämpää. Ei kuitenkin liian syvälle, ettei eksy.

6. Varaudu säiden vaihteluun vedenkestävällä takilla. Matkan aikana saattaa välillä tulla tosi lämmin ja välillä taas kylmä, jos tuulee tai sataa.

7. Google Maps on hyvä apu, mutta siihenkään ei kannata luottaa täysin. Muuten voi vahingossa päätyä vaikka työmaa-alueelle.

8. Mukana on hyvä olla myös vara-akku, sillä puhelimen oma akku ei välttämättä kestä koko matkaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut