Nyt huijataan Telian nimissä – älä vastaa tähän!

Riitta Suomalainen

Napsahtiko koneelle viesti Telialta? "Me juhlimme vuospäiväämme ja sinut on valittu voittamaan tämän päivän ilmainen palkinto! Sinun täytyy vain vastata anonyymiin kyselyymme lunastaaksesi sen"! Huijausviesti? Kyllä vain, joten ok-näppäintä ei kannata klikata ja katsoa miten käy.

– Tähänkin pätee se vanha totuus "jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta", Timo Saxén Telian viestinnästä kertoo.

Huijausviestejä alkaa olla joka lähtöön. Yleisimpiä verkko- ja mobiilihuijauksia ovat nettikauppahuijaukset, tietojen kalastelu, huijausviestit ja -sähköpostit, romanssihuijaukset, sijoitushuijaukset sekä toimitusjohtajahuijaukset.

Vaikka entistä harvempi haksahtaa enää huijauksiin, niin joskus viestit ovat niin taitavasti laadittuja ja hyvää suomen kieltä, että ne menevät läpi. Ennen pitkää uhri huomaa tulleensa huijatuksi. Jos rikoksen seurauksena on menetetty rahaa, siitä on syytä ilmoittaa välittömästi omaan pankkiin ja tehdä rikosilmoitus poliisille (www.poliisi.fi).

Kuluttajaliitto tarjoaa kaikille avointa ja maksutonta neuvontaa digihuijauksiin liittyen sekä puhelimen että chatin välityksellä. Yhteydenotot ovat luottamuksellisia. Neuvonnan yhteystiedot löydät täältä.

Myös muut tahot antavat neuvontaa huijauksiin liittyen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.