Yhteishenki ja hyvä paikka luovat taloihin viihtyisyyttä

Asuminen: Kolmen talon asunto-osakeyhtiössä osataan tehdä yhdessä.

Tony Järvenlaita on tyytyväinen kotitalonsa sisäpihaan, joka on lapsille turvallinen leikkipaikka. Palloilu ja lasten omat teatteriesityksetkin onnistuvat siellä hyvin. Jan Pippingsköld
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Työpuhelimen soittoääni ilmoittaa, että nyt on asiaa toimittajalle. Puhelu tulee Tuusulan Riihikalliosta, ja soittaja antaa juttuvinkin:

– Meillä on taloyhtiössä niin hyvin asiat, että siitä pitää tehdä ihan juttu!

Otetaan selvää. Kysytään Metsontien perukoilla olevan taloyhtiön asukkailta. Yksi heistä on Helena Halmiainen-Matveinen. Hän ei sanoja säästele, kun pääsee antamaan kehuja.

– Lapset piirtävät kortteja, ja aikuiset käyvät kaupassa naapureiden puolesta. Ensin tuli rappuun ilmoitus, että onko kauppa-avun antajia ja tarvitsijoita, eikä mennyt kuin tunti kun puhelin soi, Halmiainen-Matveinen kiittää.

Kauppa-apu on ikäihmisille ollutkin kovin tarpeen nyt korona-aikana, ja naapurilta on apua saanut. Homma hoituu omien ostosten ohessa tai erikseen käyden, ja jos jotakin pyydettyä tuotetta ei ole, sen tilalle löytyy toinen.

– Ja niin on kuin minun ajatuksellani valittu!

Naapuriapua saa ja juttuseuraa löytää helposti.

Auttavaisuuden lisäksi Halmiainen-Matveinen kiittää naapureitaan muun muassa pihan hoitamisesta kauniisti.

– Pihatalkoot ovat aina hoituneet hyvin, vahvistaa myös saman talon asukas, joka esittäytyy Heidiksi.

Tänä vuonna talkoita ei pidetty, vaan asukkaat tekivät pihatöitä kukin oman aikataulunsa mukaan.

– Nyt jokainen on mennyt yksin pihalle puuhaamaan.

– Lapset järjestävät välillä ohjelmaa, ja postiluukusta tippuu kutsuja katsomaan esityksiä pihalle. Kivaa showmeininkiä, hän kehuu.

Mistä tämä yhdessä tekemisen henki nousee?

– Tässä on sosiaalisia ihmisiä, jotka tykkäävät moikata ja jutella. Täällä tutustuu helposti. Kun muutettiin tähän taloon, niin tosi nopeasti tuli tuttuja.

Kiitosta lähtee huoltoyhtiön suuntaankin: ei mene kuin hetki, kun homma on jo hoidettu.

– Tämä on sellainen lintukoto, turvallisen tuntuinen paikka. Piha on turvallinen, eikä ole läpikulkuliikennettä. Lasten uskaltaa antaa olla pihalla.

Taloyhtiössä on kolme kolmikerroksista taloa, joissa on yhteensä 12 rappua, eli asukkaita on melko paljon. Sisäpiha on puistomainen ja aivan vieressä kulkee pururata.

– Rinta rottingilla täytyy sanoa, että meillä on hieno piha ja hienot istutukset. Muutama aktiivi on niitä hoitanut todella hienosti, Tony Järvenlaita sanoo. Hän on taloyhtiön hallituksen jäsen.

Taloyhtiöön on muodostunut tiivis sosiaalinen verkosto, johon kuluu hänen mukaansa monenlaisia ihmisiä: lapsiperheitä, yksin asuvia ja eläkeikäisiä.

– Täällä on matala kynnys pyytää apua, jos tarvitsee. Tai kahvitteluseuraa, todennäköisesti aina löytyy.

Sijainti on mukava: ei läpiajoliikennettä, ja paljon omaa rauhaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut