Kurtturuusujen poiston aika on nyt

Vieraslajit: Torju oikein ja varo levittämästä kasvia uuteen paikkaan.

Pekka Noso ja Sari Jurmo kurtturuusutyömaalla. Juuret irtoavat maasta kaivurin kouralla. Anton Soinne
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Kurtturuusu on aika tavallinen tapaus vieraslajina. Ensin ihminen levitti sitä innokkaasti, koska laji kestää monenlaisilla paikoilla, ja onhan sillä kauniit ruusunkukat. Sitten huomattiin, että se on liiankin hyvä pärjäämään ja aivan liian kova leviämään. Kurtturuusupehkot tukkivat paikat ja syrjäyttävät alkuperäisiä lajeja niiden luontaisilta kasvupaikoilta. Nyt kurtturuusu, tieteelliseltä nimeltään Rosa Rugosa, on lainsuojaton, joka pitää hävittää.

Sitä ei saa ostaa, myydä, tuoda maahan eikä kesäkuun 2022 alun jälkeen kasvattaa.

– Kiire tulee, joten ei kannata jäädä odottelemaan, sanoo maisemasuunnitteluhortonomi Sari Jurmo HSY:stä.

Heti tänä kesänä siis töihin, ja nimenomaan heti:

– Kevät ja alkukesä on parasta aikaa kurtturuusun poistamiseen. Jos sen jättää loppukesään, on todennäköistä, että kiulukat varisevat, ja jos ne ovat kypsyneet punaisiksi, kurtturuusu leviää siemenistä, Sari Jurmo perustelee.

Jos kurtturuusua on kotipihalla pieni kasvusto, sen hävittäminen onnistuu käsipelillä, mutta hiki siinä hommassa kyllä voi tulla.

Kurtturuusun kasvinosat pitää hävittää oikein.

– Leikataan oksat pois, ja sen jälkeen kaivetaan juuret maasta. On hyvä katsoa, ettei juurenpaloja jää maahan, koska niistä kasvi lähtee uudelleen kasvuun.

– Tuodaan paikalle uusi multa tai sekoitetaan uutta multaa vanhan sekaan. Kurtturuusu on voimakaskasvuinen ja kuluttaa paljon ravinteita. Kun olen tehnyt poistoja, niin maaperä on usein ollut hyvin köyhtynyttä kasvuston alla, Sari Jurmo kertoo.

Kurtturuusulla on vahva ja laaja juuristo, joka etsii ravinteita ja vettä syvältä sekä levittäytyy vaakasuunnassa laajalle.

Isot kasvustot vaativat järeämpiä konsteja. Ne saa parhaiten hävitettyä konetyönä, eli kun oksat on ensin leikattu, koneella poistetaan juuret maasta.

– Esimerkiksi kumitelakone, jossa on joka suuntaan kääntyvä koura, on oikein hyvä kurtturuusun poistoon, projektipäällikkö Pekka Noso TM Seppo Sonniselta esittelee.

Kun pensaat on leikattu ja juuret poistettu, hänen työmaallaan laitetaan maahan juurien estomatto, jonka alle jäävät juuret eivät pysty kasvattamaan enää uusia pensaita, koska versot eivät pääse maanpinnalle valoon. Maton päälle pannaan uutta maata.

Kun ruusun oksat ja juuret ovat siisteissä kasoissa, ei todellakaan ole aika huokaista helpotuksesta. Jos kurtturuususta aikoo päästä eroon, kasvinosien hävittäminenkin on tehtävä oikein. Niitä ei saa viedä mihinkään metsänreunaan, sehän olisi kasvin siirtämistä uuteen paikkaan. Juurenpalasetkin riittävät leviämiseen.

– Kuorma-autokuormat otetaan vastaan pääkaupunkiseudulta ja Kirkkonummelta Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Vastaanotto on maksullinen. Ne haketetaan ja kompostoidaan aumoissa tai kompostointilaitoksessa. Lämpötila nousee niissä niin korkeaksi, että siemenetkin tuhoutuvat, Sari Jurmo kertoo.

– Pientuojien peräkärry- ja pakettiautokuormat kurtturuusua otetaan vastaan HSY:n Sortti-asemilla viiden euron kuormahinnalla. Juuretkin käyvät risujen mukaan, jos niissä ei ole maa-ainesta. Myös ne haketetaan ja kompostoidaan niin kuumassa, että siemenet ja juuret tuhoutuvat.

Keski-Uudellamaalla vieraskasvilajien vastaanottto on nyt Kiertokapulan toimipisteessä Puolmatkassa Järvenpäässä. Kesäkuun alusta eteenpäin vieraslajien kasvijätettä ottavat vastaan kaikki Kiertokapulan jätteenkäsittelyalueet. Jäte tuodaan erikseen pakattuna.

– Taloyhtiöiden kokoukset ovat olleet jäissä, mutta kyselyjä tulee koko ajan enemmän. Poistamme kurtturuusuja kiinteistöiltä koko pääkaupunkiseudulla, Pekka Noso kertoo.

Rosa Rugosa

Kurtturuusun Rosa Rugosa -laji ja sen valkokukkainen muoto Rosa Rugosa f. alba on luokiteltu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi. Sen sijaan kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut, eli Rosa Rugosa -lajikkeet eivät ole sääntelyn piirissä.

Kurtturuusua ja sen valkokukkaista muotoa ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 3. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 4. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 5. Kova tuuli teki tuhojaan Keski-Uudellamaalla: rivitalon katto repeytyi irti ja puita kaatui
 6. Nuorimmillaan 11–vuotiaaseen tyttöön kohdistuneet seksuaalirikokset käsiteltiin hovioikeudessa – molemmat valitukset hylättiin
 7. Pelastuslaitoksella oli täydet kädet maanantaisen myrskyn kanssa – yhteensä 39 vahingontorjuntatehtävää
 8. Ahjontorin K-Market Keravalla ryöstettiin – poliisi kaipaa yleisön apua
 9. Ostajat palasivat kirpputoreille
 10. Henkilö: Raju polvivamma päätti järvenpääläisen Heli Takon, 21, kilpavoimistelu-uran – tie vei huipulle pukusuunnittelijaksi ja Nasan fyysikoksi: "Tekisin tätä ilmaiseksikin"
 11. Seitsemän veljeksen vaellusreitti kutsuu kirjailijan jalanjäljille
 12. Suuri senioritalo tulossa Keravan keskustan puistoon – 7-kerroksiseen kokonaisuuteen yli 100 asuntoa: "Olemme Keravalla lirissä palveluasumisen kanssa"
 13. Yli 40-vuotinen perinne jatkumassa: Sirkusmarkkinoiden järjestelyt alkoivat Keravalla – tällainen tapahtuma luvassa
 14. Järvenpääntien eteläosan katulamput vaihdetaan – lievää häiriötä liikenteelle voi ilmetä
 15. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.