Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kurtturuusujen poiston aika on nyt

Vieraslajit: Torju oikein ja varo levittämästä kasvia uuteen paikkaan.

Kurtturuusu on aika tavallinen tapaus vieraslajina. Ensin ihminen levitti sitä innokkaasti, koska laji kestää monenlaisilla paikoilla, ja onhan sillä kauniit ruusunkukat. Sitten huomattiin, että se on liiankin hyvä pärjäämään ja aivan liian kova leviämään. Kurtturuusupehkot tukkivat paikat ja syrjäyttävät alkuperäisiä lajeja niiden luontaisilta kasvupaikoilta. Nyt kurtturuusu, tieteelliseltä nimeltään Rosa Rugosa, on lainsuojaton, joka pitää hävittää.

Sitä ei saa ostaa, myydä, tuoda maahan eikä kesäkuun 2022 alun jälkeen kasvattaa.

– Kiire tulee, joten ei kannata jäädä odottelemaan, sanoo maisemasuunnitteluhortonomi Sari Jurmo HSY:stä.

Heti tänä kesänä siis töihin, ja nimenomaan heti:

– Kevät ja alkukesä on parasta aikaa kurtturuusun poistamiseen. Jos sen jättää loppukesään, on todennäköistä, että kiulukat varisevat, ja jos ne ovat kypsyneet punaisiksi, kurtturuusu leviää siemenistä, Sari Jurmo perustelee.

Jos kurtturuusua on kotipihalla pieni kasvusto, sen hävittäminen onnistuu käsipelillä, mutta hiki siinä hommassa kyllä voi tulla.

Kurtturuusun kasvinosat pitää hävittää oikein.

– Leikataan oksat pois, ja sen jälkeen kaivetaan juuret maasta. On hyvä katsoa, ettei juurenpaloja jää maahan, koska niistä kasvi lähtee uudelleen kasvuun.

– Tuodaan paikalle uusi multa tai sekoitetaan uutta multaa vanhan sekaan. Kurtturuusu on voimakaskasvuinen ja kuluttaa paljon ravinteita. Kun olen tehnyt poistoja, niin maaperä on usein ollut hyvin köyhtynyttä kasvuston alla, Sari Jurmo kertoo.

Kurtturuusulla on vahva ja laaja juuristo, joka etsii ravinteita ja vettä syvältä sekä levittäytyy vaakasuunnassa laajalle.

Isot kasvustot vaativat järeämpiä konsteja. Ne saa parhaiten hävitettyä konetyönä, eli kun oksat on ensin leikattu, koneella poistetaan juuret maasta.

– Esimerkiksi kumitelakone, jossa on joka suuntaan kääntyvä koura, on oikein hyvä kurtturuusun poistoon, projektipäällikkö Pekka Noso TM Seppo Sonniselta esittelee.

Kun pensaat on leikattu ja juuret poistettu, hänen työmaallaan laitetaan maahan juurien estomatto, jonka alle jäävät juuret eivät pysty kasvattamaan enää uusia pensaita, koska versot eivät pääse maanpinnalle valoon. Maton päälle pannaan uutta maata.

Kun ruusun oksat ja juuret ovat siisteissä kasoissa, ei todellakaan ole aika huokaista helpotuksesta. Jos kurtturuususta aikoo päästä eroon, kasvinosien hävittäminenkin on tehtävä oikein. Niitä ei saa viedä mihinkään metsänreunaan, sehän olisi kasvin siirtämistä uuteen paikkaan. Juurenpalasetkin riittävät leviämiseen.

– Kuorma-autokuormat otetaan vastaan pääkaupunkiseudulta ja Kirkkonummelta Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Vastaanotto on maksullinen. Ne haketetaan ja kompostoidaan aumoissa tai kompostointilaitoksessa. Lämpötila nousee niissä niin korkeaksi, että siemenetkin tuhoutuvat, Sari Jurmo kertoo.

– Pientuojien peräkärry- ja pakettiautokuormat kurtturuusua otetaan vastaan HSY:n Sortti-asemilla viiden euron kuormahinnalla. Juuretkin käyvät risujen mukaan, jos niissä ei ole maa-ainesta. Myös ne haketetaan ja kompostoidaan niin kuumassa, että siemenet ja juuret tuhoutuvat.

Keski-Uudellamaalla vieraskasvilajien vastaanottto on nyt Kiertokapulan toimipisteessä Puolmatkassa Järvenpäässä. Kesäkuun alusta eteenpäin vieraslajien kasvijätettä ottavat vastaan kaikki Kiertokapulan jätteenkäsittelyalueet. Jäte tuodaan erikseen pakattuna.

– Taloyhtiöiden kokoukset ovat olleet jäissä, mutta kyselyjä tulee koko ajan enemmän. Poistamme kurtturuusuja kiinteistöiltä koko pääkaupunkiseudulla, Pekka Noso kertoo.