Sibeliuksen Ainolaan löytyi aito värisävy – museorakennus avautui yleisölle: "Hienosti on mennyt, kaikki alakerran ikkunat on nyt restauroitu"

Restaurointiosuuskunta Kymen Karmiinin restauroijat Saara Suviranta (vas.) ja Anne-Mari Junnola maalasivat Ainolan julkisivua Järvenpäässä. He huikkasivat katonrajasta, että Ainolan sävy on kittvitt eli kitinvalkoinen. Yleisölle Ainolan päärakennus avattiin torstaina. Anton Soinne

Jouko Tuomas-Kettunen

Aino ja Jean Sibeliuksen Ainolan puutarha-alue ja kahvila avautuivat Järvenpäässä yleisölle jo 2. kesäkuuta ja talo tänään torstaina.

Ainolassa poikkeuksellinen tilanne on pyritty käyttämään hyväksi jatkamalla jo keväällä 2019 aloitettuja ikkunoiden kunnostustöitä ja julkisivumaalausta.

Remontit on pyritty saamaan poikkeusolojen aikana niin valmiiksi kuin mahdollista Ainolan omistajan Senaatti-kiinteistöjen johdolla.

– Hienosti on mennyt. Kirjaston ikkunat saatiin juuri paikoilleen restauroituina, samoin maisemaikkuna. Sisäpuite jää vielä laittamatta, mutta se ei enää haittaa vierailua. Eli alakerran kaikki ikkunat on nyt käyty läpi, kertoo museonjohtaja Julia Donner.

–  Julkisivumaalaus jatkuu kesäkuun loppuun asti ja heti, kun telineet on saatu purettua, alkaa talon edustan kiviterassin ja maakellarin korjaaminen.

Julkisivumaalaus jatkuu kesäkuun loppuun asti. Sen jälkeen alkaa talon edustan kiviterassin ja maakellarin korjaaminen, kertoo museonjohtaja Julia Donner. Anton Soinne

Työt teettää Senaattikiinteistöt, joka myös valvoo niitä yhdessä Museoviraston kanssa.

Julia Donner sanoo, että on oikeastaan hyvä, että kävijät näkevät samalla töiden edistymistä.

Se on normaalia ylläpito- ja huoltotoimintaa, ja nyt on menossa hyvin näkyvä osuus.

– Tänä kesänä oikeastaan itse talo onkin pääosassa. Olemme suunnitelleen myös teemaan liittyviä arkkitehtuurikierroksia alueelle.

Siihen liittyy myös Senaatin tuore kirjajulkaisu, joka on myynnissä museokaupassa. Se on rakennushistoriaselvitys Ainolan päärakennuksesta. Selvityksen tarkkoine kuvineen on tehnyt arkkitehtitoimisto Freese Oy.

Maalausurakassa päärakennukselle on etsitty tarkkaan oikea sävy. Sitä oli määrittelemässä laaja asiantuntijaryhmä. Mikä sävy on?

– Se on ruotsalaisen maalitehtaan Ottosonin kittvitt eli kitinvalkoinen, joka vastaa parhaiten alkuperäistä sävyä, huikkaavat restauroijat Anne-Mari Junnola ja Saara Suviranta restaurointiosuuskunta Kymen Karmiinista.

He olivat maalaamassa päärakennusta katonrajassa.

– Pellavaöljypohjaista maalia kuluu noin noin yksi litra 15 neliömetriä kohden.

Maisemaikkuna saatiin juuri paikoilleen restauroituina, Sisäpuite jää vielä laittamatta, mutta se ei enää haittaa vierailua,, kertoo museonjohtaja Julia Donner. Anton Soinne

Julia Donner kertoo, että kaikki opastukset tapahtuvat tänä kesänä ulkona. Opastuksen jälkeen pääsee vierailemaan museossa itsenäisesti.

Ainola ottaa vastaan myös ryhmävarauksia pienille ryhmille. Ulkona tapahtuville opastetuille kierroksille voi osallistua museolipun hinnalla.

Museokaupasta löytyy ihan tuore julkaisu. Se on rakennushistoriaselvitys Ainolan päärakennuksesta. Anton Soinne
Café Auliksen uutena yrittäjänä on aloittanut Mari Ahola (oik). Kahvilatyöntekijänä on Ella Turunen. Anton Soinne

Café Aulis palvelee asiakkaita museon aukioloaikoina.

Kahvilan uutena yrittäjänä on aloittanut Mari Ahola. Kahvilatyöntekijänä on Ella Turunen.

Museorakennus aukeaa yleisölle 16. kesäkuuta.

Ainolasta muistutetaan, että museovierailulle kannattaa varata aikaa. Esimerkiksi samaan aikaan vierailevien henkilöiden määrää rajoitetaan, jotta varmistetaan vierailijoiden ja henkilökunnan turvallisuus.

Lisätietoa ja turvaohjeita: http://www.ainola.fi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut