Huipputeknologiaa kerrakseen – avaruusluotaimien maatukiasema valmistetaan Järvenpäässä

Valmis prototyyppi viedään Alankomaihin Euroopan avaruusjärjestön tukikohtaan.

Euroopan avaruusjärjestölle valmistettavaa avaruusluotaimien maatukiasemaa valmistetaan moniammatillisena yhteistyönä Järvenpäässä.

Prototyypin pääurakoitsijana on toiminut Insinööritoimisto Rejlers Oy.

Alihankintana Jarparo Oy on vastannut rakenteista ja koneistuksesta, Ari’s Group Oy on hitsannut prototyypin rakenteen, Finnish Steel Painting Oy on maalannut tukiaseman valkoisen pinnan ja Keuda on tarjonnut rakentamiseen soveltuvat tilat sekä on kartoittanut levyseppähitsausalan opiskelijoista soveltuvimmat työskentelemään yhteiseen projektiin.

Pääsuunnittelija Wille Siren Rejlersistä kertoo, että suunnittelutyö aloitettiin pari vuotta sitten laitteistosta, jonka tehtävä on testata radioplasma-aaltoinstrumentin (RPWI) avautumismekanismin toimintaa siihen suunnitellun maatukiaseman avulla.

– Käytännössä laitteisto varmistaa, että instrumentin avautumismekanismi toimii suunnitelmallisesti ja oikein myös maapallon ilmakehässä, avaruuden painotonta tilaa kopioiden, kiteyttää Siren.

Siren on työskennellyt tiiviissä yhteistyössä mekaniikkasuunnittelijatiiminsä Henrik Lähdeksen ja Jarkko Laakson kanssa.

Ei voisi olla parempaa työssäoppimispaikkaa.

Aki Mansikka

Prototyyppi on suunniteltu ja rakennettu avaruusteknologiaa ja -materiaaleja hyödyntäen niin, että sitä materiaalien puolesta voitaisiin käyttää myös avaruudessa, vaikka tämä, kyseinen laite tuleekin pysymään aina maapallolla.

– Olen yllättänyt dokumentoinnin määrästä ja laajuudesta työskenneltyäni avaruusteknologian parissa. Kaikki tekeminen dokumentoidaan äärimmäisen tarkasti, jotta tarvittaessa pystytään identifioimaan, mikä johti mihinkin, kertoo puoli vuotta projektin parissa töitä tehnyt Henrik Lähdes.

–On ollut mielenkiintoista nähdä ja kokea valmistustekniikan käytäntöä, miten todellisessa maailmassa suunnitelmat toimivat. Se mikä paperilla on näyttänyt hyvältä, ei sellaisenaan toimi oikeasti, vaan tarvitsee hienosäätöä, kertoo Keudasta oppisopimuksella vuonna 2015 kunnossapitoasentajan tutkinnon suorittanut Laakso.

Jarparo Oy:n toimitusjohtaja Pekka Bollström kertoo, että prototyypin valmistamiseen käytettävät materiaalit ovat hapenkestävää terästä, eli avaruuskestävää materiaalia.

Jarparon Pertti Oksanen ja Markku Lahti ovat kokeneita koneistajia ja kokoonpanijoita.

Projekti alkoi vuoden vaihteessa runkorakenteiden parissa ja kevään aikana on tehty viimeistelykasausta.

Valmis prototyyppi kohoaa 5 metrin korkeuteen ja pystyy kantamaan maatasossa yhden 100 kilon esineen ja yli metrin korkeuteen noustessaan ainoastaan kilon painoisen esineen.

Valmis prototyyppi kuljetetaan Euroopan avaruusjärjestön tukikohtaan Alankomaihin.

Keudan ensimmäisen vuoden levyseppähitsaajaopiskelija Aki Mansikka on projektissa mukana kuukauden ajan.

– Tiesin heti, että haluan ehdottomasti mukaan. Olen tehnyt pieniä asennuksia saatuani ensin kattavan ohjauksen Jarparon ammattimaisilta kokoonpanijoilta Pertiltä ja Markulta. Lisäksi olen ohjannut nostureita, joilla esimerkiksi isot sylinterit nostettiin paikoilleen, kertoo Mansikka.

– Ei voisi olla parempaa työssäoppimispaikkaa, jossa kertyy taitoa ja osaamista huippuporukassa.

Keudan koulutusjohtaja Arto Lehtola kertoo Wärtsilänkadun tuotannollisten tilojen mahdollistavan monipuolisen yhteiskäytön.

Lehtola visioi yhteistä tuotantoprosessien ekosysteemiä, joka mahdollistaa yrityksien tuotannon ja tulevaisuuden työntekijöiden kohtaamisen. Osaaminen kasvaa, kun yhteisessä tilassa ovat paikalla yritykset, opiskelijat ja alan opettajatkin.

– Ideointi sai alkunsa viime vuonna Keudan Teknologiatiistai -tapahtumassa. Jarparon toimitusjohtajan Pekka Bollströmin kanssa löytyi pikaisesti yhteinen sävel, jonka myötä tuotannollinen ekosysteemi syntyi ja toiminta pääsi käynnistymään, kertoo Lehtola.

Tulevaisuudessa toimintaa on tarkoitus kehittää ja laajentaa eri alojen yrityksien ja opiskelijoiden työssäoppimisen kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso havainnekuvat: Kerava haluaa lisää vihreää kaupungin kivierämaihin – "Keskeinen merkitys uusien asukkaiden saamiseksi"
 2. Glittertatuointeja ja keksien koristelua Jannenkadun piknikillä – "Tämä on perinne. Tulemme tänne joka vuosi"
 3. Yhtään koululaista ei ole vielä jäänyt kotiin koronan pelon vuoksi – näin kotiopetukseen siirtyminen tapahtuisi käytännössä
 4. "He saavat tämän syksyn puoleen hintaan" – Voimisteluseurat takaavat korvauksia ja jatkoaikaa koronan keskeyttämästä harrastuksesta
 5. Missasitko uutisen? Ei hätää – tässä Keski-Uusimaan verkkosivujen luetuimmat jutut kuluneelta viikolta
 6. Mauritiuksen katastrofialus katkeaa kohta
 7. Milliondollarrhyme ykkönen, Elian Web viides raveissa Ruotsissa
 8. Wilma Murto toipui polvileikkauksesta mestariksi
 9. Lakka jatkoi aidoissa voittosarjaansa, Aaron Kangas heitti moukarinheiton SM-kultaa, Viljami Kaasalaiselle pikamatkan voitto
 10. 26 vuotta on kulunut mutta Annemari Kiekara on yhä naisten kympin valtias
 11. Keusote suosittaa kasvomaskin käyttöä – jäsenkuntien alueella esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana
 12. Ilves-luotsi heitti pelaajat bussin alle, mutta nyt oli kiitosten aika: "Joskus totuus sattuu"
 13. Honka-puolustaja Heikkilä äimisteli joukkueensa puolustuspeliä: "Ihan poikkeuksellista"
 14. Sarjakuvat: Kun aalto löi rantaan muoviröykkiön, Sami Yaffa sai idean ensimmäisen sarjakuvansa teemaan – Nyt esikoissarjakuva on julkaistu
 15. JoMan voittosumalle ei tunnu löytyvän loppua miesten Superpesiksessä, nyt jo 14. voitto putkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 2. Iskelmätähti katkaisi hoivakodin korona-arjen
 3. Keravalaisessa hoivakodissa kaksi palohälytystä, molemmat aiheettomia – "Olivat varmaan jotain muita hajuja"
 4. Selvitimme kasvomaskipakettien hinnat ja myyntipaikat lähialueella – "Tällä menekillä ei tule ihan heti loppumaan"
 5. Keravalla ei aikailtu: vähävaraisten maskit jakoon jo maanantaina – Keusoten "maskiryhmä" vasta pohtii, missä ja miten maskeja jaetaan
 6. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 7. Keusoten puhelinpalvelu ruuhkautunut – osa takaisinsoitoista venyy seuraavaan päivään
 8. Topi Raitanen juoksi Monacon Timanttiliigassa este-ennätyksensä
 9. Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"
 10. Tuusulan kuntapomoa epäillään rikoksista – "Ex-puolison mustamaalausta"
 11. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 12. Järvenpään talousohjelmaa on tarvetta kiristää vielä lähes 12 miljoonalla eurolla – keinovalikoima laajin opetuksessa ja kasvatuksessa
 13. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 14. Ravintolayrittäjä tyrmistyi jäätyään ilman luvattua koronatukea: "Tilanne on aivan absurdi" – näin Valtiokonttori perustelee hylkäyspäätöstä
 15. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.