Massiivinen auringonkukka ihastutti Tuusulassa – "Onhan se valtava, herättää varmasti huomiota myös messuväen keskuudessa!"

Ihmiset näyttivät pieniltä. Pekka Jylhän yhdeksänmetrinen Auringonsilta-teoksen julkistustilaisuutta vietettiin torstaina Tuusulassa. Teräsveistos sijaitsee asuntomessualueen läheisyydessä Rykmentin puistotien varrella. Arkistokuva/Anton Soinne

Jouko Tuomas-Kettunen

Kuvanveistäjä Pekka Jylhältä tilattu aurinkoenergiaa kommentoiva ympäristötaideteos julkistettiin torstaina Tuusulassa.

Auringonsilta on monumentaalinen, noin yhdeksänmetrinen auringonkukan muotoinen teos täydessä kukassaan.

Teräsveistos sijaitsee asuntomessualueen läheisyydessä Rykmentin puistotien varrella. Huomiota herättävä teos on samalla tärkeä kulkureittiä viitoittava katuvalaisin.

Juhlapuheissa arveltiin, että teos tulee kiinnostamaan tulevien asuntomessujen vieraita myös teknisiltä ominaisuuksiltaan.

Taiteilija Pekka Jylhä ja Rykmentinpuiston taideohjelman puheenjohtaja, intendentti Minna Tuominen. Anton Soinne

Rykmentinpuiston taideohjelman puheenjohtaja, intendentti Minna Tuominen kertoo, että kukan keskiötä merkkaa 24 valaisinta.

Huolimatta auringonkukan valtaisasta koosta, sen muodot muistuttavat kasvin tunnistettavaa ulkomuotoa.

–  Tuhansia kiloja painava teräs on taittunut läpikuultavaan ilmaisuun, joka on tyypillistä Jylhän taiteessa.

Kukan muodot on leikattu laserilla, hitsattu kasaan ja maalattu kasvin värien mukaisesti.

Minna Tuominen kertoo, että kulttuurikunnan taideohjelman mukaisesti taidetta tuodaan asumisen yhteyteen, osaksi jokapäiväistä elämää:

– Hämmästyttämään ja ilostuttamaan alueen käyttäjiä ja lisäämään elinympäristön hyvinvointia.

Visuaalisesti hallitseva Jylhän veistos toteutetaan ensimmäisenä osana koko Rykmentinpuiston alueen kattavaa taideohjelmaa.

Teos antaa paikalle uuden ilmeen, josta muodostuu maamerkki ohikulkijoille ja asukkaille päivittäisessä käytössään.

Tuomisen mukaan uudisrakentaminen antaa hyvät mahdollisuudet taiteen liittämiseksi osaksi arkea. Alueen vetovoima ja viihtyvyyden tunne kasvavat.

Tuominen huomauttaa, että julkisiin paikkoihin sijoitettava taide on kaikkien saavavilla ilman pääsymaksuja ja aukioloaikoja. Niistä tulee asukkaiden yhteisiä maamerkkejä.

Taiteeseen panostaminen kertoo Tuomisen mukaan arvostuksesta aluetta kohtaan.

Teoksen kokonaiskustannukset ovat noin 170 000 euroa. Kustannukset rahoitetaan Rykmentinpuiston taideohjelman mukaisesti taiderahastosta.

Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt 30 000 euron avustuksen teoksen suunnittelun ensivaiheessa.

Teos kuljetettiin paikalle kokkolalaiselta hitsaamolta ja asennustyö on tallennettu. Sitä voi katsoa jälkikäteen internetistä Tuusulan museon Youtube-kanavalta, Rykmentinpuiston internetsivuilta ja Tuusulan kunnan Facebook-sivuilta.

Ledit toimivat aurinkoenergialla. Anton Soinne

Pekka Jylhä on suomalaisen julkisen kuvanveiston kärkihahmo.

Hänen tunnetuin julkisen taiteen teos on Urho Kekkosen muistomerkki Helsingissä (2000).

Jylhä tunnetaan eri materiaalien käyttäjänä teoksissaan. Näyttelyteoksissa on muun muassa nähty täytettyjä eläimiä, peilejä ja valoa.

– Hänen teoksissaan on helposti tunnistettavia elementtejä, mutta ne voivat kommentoida hankaliakin asioita, kuten ympäristön tilaa, intendentti Minna Tuominen luonnehtii taiteilijaprofessorin töitä.

– Usein niissä löytyy myös ripaus huumoria, kuten Tuusulan auringonkukasta. Pysäyttävä koko ja käyttötarkoitus valtavana energian lähteenä saa varmasti huomiota.

Asennusvaiheisiin ja julkistamistilaisuuteen voi tutustua verkossa seuraavilla kanavilla: Tuusulan Museon Youtube-kanava, Rykmentinpuiston internetsivut ja Tuusulan kunnan Facebook-sivut.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut