Suurhuolto pysäyttää Keravan biovoimalan kesällä – Uusi savukaasulauhdutin pienentää voimalan päästöjä ja ottaa hukkalämpöä talteen

Keravan biovoimalassa ei ensi vuodesta lähtien käytetä enää turvetta. Anton Soinne

Keravan Energian biovoimalan tuotanto seisautetaan kesällä jokavuotisen suurhuollon eli revision ajaksi. Voimalaitoksen kriittiset kohteet kuten polttoainekattila ja höyryventtiilit käydään läpi jokaisessa revisiossa. Revisioon osallistuu oman henkilökunnan lisäksi kymmeniä ulkopuolisia urakoitsijoita.

Huollolla varmistetaan lämmön ja sähkön katkeamaton toimitusvarmuus asiakkaille myös talven lämmityskauden aikana, Keravan Energian tiedotteessa kerrotaan.

Kesä on paras vuodenaika seisautukselle, sillä jos tuotanto keskeytettäisiin talvella, jouduttaisiin tuotanto korvaamaan osittain muiden laitosten käyttämällä fossiilisella polttoaineella.

Tänä vuonna revision ohessa biovoimalaitoksella käynnistetään savukaasulauhduttimen rakennus, jonka avulla voimalaitoksen hukkalämmöstä saadaan talteen jopa 15 megawattia. Luku on merkittävä, sillä se vastaa 23 prosenttia laitoksen huipputehosta.

Talteen otettu hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä, jota syntyy vuodessa 58 gigawattituntia, eli noin 3 000 omakotitalon vuosittaisen lämmönkulutuksen verran. Hukkalämmön talteenoton lisäksi savukaasulauhdutin pesee savukaasuista epäpuhtauksia kuten hiukkas- ja rikkipäästöjä.

Savukaasulauhduttimen käyttöönoton myötä Keravan Energian vuosittaiset CO2-päästöt pienenevät noin 6 000 tonnia vuodessa ja energian tuotannossa säästyy vettä noin 30 000 kuutiota, eli 30 miljoonaa litraa vuodessa. Savukaasulauhdutin on siis myös panostus puhtaaseen paikalliseen elinympäristöön. Savukaasulauhdutin on käyttöönottovalmis tammikuussa 2021.

Luovumme turpeesta osana määrätietoista työtämme kohti fossiilitonta energiantuotantoa.

Jussi Lehto

Vuodesta 2021 lähtien biovoimalaitoksella luovutaan myös turpeen käytöstä. Turvetta on käytetty sen sisältämän rikin vuoksi, joka on auttanut pitämään voimalaitoksen polttoainekattilan puhtaana.

– Luovumme turpeesta osana määrätietoista työtämme kohti fossiilitonta energiantuotantoa, kommentoi toimitusjohtaja Jussi Lehto tiedotteessa.

Vaikka Keravan biovoimalaitos hyödyntääkin jo valmiiksi uusiutuvia polttoaineita erilaisten puubiomassojen muodossa, turpeesta luopuminen ja hukkalämmön talteenoton mahdollistaminen madaltavat voimalaitoksen energiantuotannon ympäristövaikutusta entisestään.

Vuodesta 2009 asti toiminut Keravan biovoimalaitos on Keravan Energian suurin tuotantolaitos, joka tuottaa lämpöä ja sähköä Keravalle ja Sipooseen. Polttoaineena voimalaitos käyttää kotimaisia puupolttoaineita kuten kuoria, sahanpurua, lastuja, sekä haketta. Biomassan poltossa vapautuu saman verran hiilidioksidia, kuin vastaavan biomassan hajotessa luonnossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut