Alaikäinen espoolaishakkeri usutti poliiseja FBI-agentin vanhempien kotiin, viivästytti lentoa, kaappasi tietoturvayrityksen verkkosivut, aiheutti viihdeyhtiön johtajalle luottotietojen menetyksen – Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa törkeästä petoksesta

Kuvituskuva. Arkisto

Minna Harmaala

Nuori espoolaismies on saanut tuomion muun muassa poliisien usuttamisesta amerikkalaisten uhriensa koteihin. Kaikki nyt käräjäoikeudessa käsitellyt rikokset mies teki vuonna 2014, jolloin hän oli 16–17-vuotias.

Alkuvuodesta 2014 nuori mies soitti ja yllytti muitakin soittamaan Amerikkaan hätäpuheluita, joissa uhattiin muun muassa räjäyttää kohteena ollut koti. Puheluiden seurauksena hätäkeskus lähetti poliisipartion kahteen kotiin. Uhreina olivat hakkeriryhmän rikoksia tutkineen FBI-agentin vanhemmat ja setä. Suomalaismies soitti itse kolmesta puhelusta yhden.

Ennen soittoja, niiden aikana ja niiden jälkeen tekijät puhuivat nettikeskustelussa swattaamisesta eli poliisien hälyttämisestä paikalle perättömästi mahdollisimman raskaasti aseistautuneena.

Tapaukset toivat miehelle tuomion petoksesta nuorena henkilönä.

Suomalaishakkeri tuomittiin myös kahdesta muusta poliisit paikalle saaneiden perättömien hätäkeskussoittojen tapauksesta. Toisessa kohteena oli tyttö, joka ei enää halunnut olla tekemisissä pojan kanssa. Tästä tapauksesta tuli tuomio petoksesta nuorena henkilönä.

Kolmannessa hätäkeskuspuhelutapauksessa uhrina oli hakkeriryhmän entinen jäsen. Tässä tapauksessa tuomio tuli yllytyksestä petokseen nuorena henkilönä.

Eniten suomalaishakkerin rikoksista kärsi amerikkalaisen viihdeyhtiön toimitusjohtaja. Yhtiö oli aiemmin joutunut hakkeriryhmän palvelunestohyökkäyksen kohteeksi.

Kun johtaja oli kertonut Twitterissä olevansa lennolla, suomalaispoika oli soittanut hänen nimissään lentoyhtiölle ja urkkinut lennon numeron. Tämän jälkeen hakkeriryhmä oli tehnyt Twitterissä pommiuhkauksen kyseiselle lennolle. Suomalaispoika oli sitten soittanut uudelleen lentoyhtiölle kohteensa nimissä väittäen, että tämä ei ollut lennolla itse, ja viitannut pommiuhkaukseen.

Lentoyhtiön oli ohjattava Dallasista San Diegoon matkalla ollut kone Phoenixin lentokentälle ja kohteena ollut johtaja oli otettu kuulusteluihin. Tuomio tuli törkeästä petoksesta nuorena henkilönä.

Suomalaispoika oli myös soittanut amerikkalaisjohtajan nimissä tämän henkilötietoja suojaavalle tietoturvayhtiölle ja urkkinut tämän salasanat. Tietoturvayhtiön virkailija oli antanut miehen salasanan, vaikka hakkeri oli vastannut kaikkiin turvakysymyksiin väärin. Saatuaan salasanat käsiinsä poika levitti miehen henkilötietoja verkossa. Uhri menetti tapauksen vuoksi luottotietonsa. Hakkeri tuomittiin törkeästä tietomurrosta nuorena henkilönä.

Henkilöihin kohdistuneiden rikosten lisäksi espoolaismies tuomittiin myös amerikkalaiseen tietoturvapalveluita tarjoavan yrityksen sivujen kaappauksesta. Tästä tapauksesta mies sai tuomion tietoliikenteen häiritsemisestä nuorena henkilönä.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään petokseen, kahteen petokseen, petokseen yllyttämiseen, törkeään tietomurtoon ja tietoliikenteen häirintään. Rangaistukseksi tuli yksi vuosi ehdollista vankeutta ja sata kuuden euron suuruista päiväsakkoa.

Vankeusrangaistus tuomittiin ehdollisena muun muassa siksi, että mies oli rikoksiin syyllistyessään alaikäinen ja että oikeudenkäynti oli merkittävästi viivästynyt. Poika oli jo käytännössä ollut vangittuna kolmen kuukauden ajan vuonna 2014.

Toisaalta käräjäoikeus ei pitänyt pelkkää ehdollista vankeutta riittävänä rangaistuksena, sillä nyt luettu tuomio ei ollut miehen ensimmäinen. Hänet tuomittiin jo vuonna 2015 kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen samankaltaisista, vuonna 2013 tehdyistä rikoksista.

Miehen on myös korvattava kahdelle FBI-agentin perheenjäsenelle 3 000 Yhdysvaltain dollaria kärsimyskorvausta kummallekin. Summa on euroina runsaat 2 600. Lisäksi korvauksia vaati yksi poliiseja lähettänyt poliisilaitos, yhteensä runsaat 4 500 dollaria.

Käräjäoikeuden tietojen mukaan mies asuu nykyisin ulkomailla.

Tänään annettu tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 7. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 8. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 9. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 10. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 11. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 12. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 13. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Tiede- ja kulttuurimininisteri Annika Saarikko lupaa tilkitä 140 miljoonan euron huvenneista veikkausvoittovaroista syntyneen aukon tavalla tai toisella

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 11. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 14. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.