Äidille viisi vuotta vankeutta tapon yrityksestä – 100 kilometrin tuntinopeudella päin rekkaa poika kyydissä

Helsingin hovioikeus on tuominnut 36-vuotiaalle vantaalaisnaiselle viisi vuotta vankeutta tapon yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Hovioikeuden mukaan nainen yritti tappaa itsensä ja 3-vuotiaan poikansa lokakuussa 2017 kuutostiellä. Nainen ohjasi henkilöautonsa noin sadan kilometrin tuntinopeudella päin vastaantulevaa raskasta ajoneuvoyhdistelmää Liljendalin kohdalla Loviisassa. Onnettomuus ei vaatinut kuolonuhreja, mutta monta aikuista ja kaksi lasta loukkaantui.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli tuominnut naiselle neljä vuotta vankeutta, mutta hovioikeuden tuomio oli nyt vielä ankarampi.

Käräjäoikeus oli katsonut, että äidin teon tahallisuus oli ollut lievintä astetta, eli hän ei ollut halunnut aiheuttaa poikansa kuolemaa, vaan ainoastaan pitänyt sitä tekonsa todennäköisenä seurauksena.

Hovioikeus oli toista mieltä. Naisen yritystä törmätä autolla suurella nopeudella vastaantulevaan ajoneuvoon ei selitä muu kuin nimenomainen tarkoitus aiheuttaa kaksi kuolemaa.

– Teon tahallisuus on ollut ylintä astetta eli kysymys on ollut niin sanotusta tarkoitustahallisuudesta, hovioikeus linjasi.

Teon tuomittavuutta lisäsi hovioikeuden mukaan onnettomuutta edeltänyt hyvin poikkeuksellinen tapahtumasarja.

Nainen oli juuri hakenut 3-vuotiaan poikansa tämän isältä Elimäen Alppiruususta. Vanhempien välillä oli vaikea huoltajuusriita. Nainen ei ollut ollut huumaavien aineiden tai päihteiden vaikutuksen alaisena hakiessaan poikansa.

Pojan kyytiin saatuaan äiti pysähtyi noin kaksi tuntia kestäneen ja 33 kilometrin pituisen ajomatkan aikana ensin nauttimaan isot annokset huumaavia lääkeaineita Tramadolia ja Sirdaludia ja sitten kirkasta viinaa niin, että promillelukema onnettomuuspaikalla oli 1,13.

Hovioikeuden mukaan sairaanhoitajana toiminut nainen tiesi epäilyksettä ammattinsakin puolesta, millainen vaikutus tällä on hänen tilaansa.

Nainen oli valittanut hovioikeuteen vaatimuksenaan tuomion alentaminen ehdolliseksi tai sakoiksi ja yhdyskuntapalveluksi. Toissijaisesti hän vaati mielentilatutkimusta jos rangaistus ei lievene. Hovioikeus katsoi, ettei mielentilatutkimukselle ole perusteita, nainen oli tekohetkellä täysin syyntakeinen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli hylännyt 3-vuotiaan pojan puolesta tehdyn vaatimuksen kärsimyskorvauksesta.

Hovioikeus sen sijaan päätti langettaa äidin maksettavaksi 5 500 euron kärsimyskorvauksen pojalleen. Perusteena oli teon kohdistuminen puolustuskyvyttömään lapseen, joka on ollut täysin riippuvainen äidistään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 2. Hammashoitoon yli neljän kuukauden jonot – "Kiireetön hoito on pahoin ruuhkautunut ja odotusajat voivat vielä nousta"
 3. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 4. Tahkon pojat nipistivät pisteen KiPeltä
 5. Tuusulan asuntomessut: Suojavisiirejä myydään messuständeillä: "Monet ovat tuskastuneet kasvomaskeihin helteellä" – pienyhtiö kaavailee tulevaisuudessa miljoonaa visiiriä viikkoon
 6. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 7. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 8. Lukijalta: Luonto ei ihmistä tarvitse
 9. Poliisi teki kotietsinnän Cannonballin tiloihin Seinäjoella, tutkii henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta
 10. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 11. Vanhoja viemäriputkia ajelehtii Tuusulanjärvellä – Järvenpään Vesi pyytää ilmoittamaan havainnoista
 12. Sinilevää järvissä edelleen tavanomaista vähemmän
 13. Tornion räjähdyksen tutkinnanjohtaja: Räjähde oli pienehkö, kaikki tutkintalinjat yhä auki – terrorismista ei viitteitä
 14. Lukijalta: Miksi tuoda velalla turisteja ylivelkaantuneista maista?
 15. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 2. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 3. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 4. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 5. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 8. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 9. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 10. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 11. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 12. Tuusulan asuntomessut: Kadonnut kynttilänjalka ihmetyttää asuntomessuilla – "Ei yhtään varkautta yhdeksään vuoteen"
 13. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 14. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 15. Järvenpään kaupunkifestivaalille tulee pöytäpaikkoja 5 000 kuulijalle – "Tilasimme niitä lisää myös ulkomailta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.