Korona poiki pop-up-näyttelyn Keravalle – ihmisen kaipuu toisen luo näkyy valokuvataiteilijan teoksissa

Ida Nisonen, Muti, 2020, FineArt-vedos. Ida Nisonen

Jouko Tuomas-Kettunen

Taide- ja museokeskus Sinkassa avautuu tiistaina keravalaisen valokuvataiteilija Ida Nisosen (s. 1981) pop-up -näyttely, kertoo Sinkka tiedotteessaan.

Näyttely käsittelee kevään poikkeusolojen aiheuttamaa sosiaalisesta eristäytymistä ja ihmisten kaipuuta toisten luo.

Pandemian aikana ihmiskontaktien välttelystä tuli nopeasti arkipäivää. Yhteyden ylläpito läheisiin vaati ponnisteluja ja uudenlaista kekseliäisyyttä.

Näyttely koostuu kahdesta videosta ja poikkeustilan aikana kuvatuista etämuotokuvista.

Niissä taiteilijan läheiset poseeraavat kännykän ruudulla, joka on asetettu huolella valikoitujen kukka-asetelmien keskelle.

Ida Nisonen, Petru & Saaga, 2020, FineArt-vedos. Ida Nisonen

Koronan aiheuttama pelko on vaatinut taidetta väistyäkseen.

Valokuvaaja Ida Nisonen

Asetelmissa käytetyt kasvit seuraavat kevään etenemistä aina keskikesään asti. Viimeisin teoksen etäkuvista on otettu juhannuksena.

Vuonna 2010 Lahden muotoiluinstituutista valmistuneelle Nisoselle näyttelyprojekti on ollut henkilökohtainen selviytymiskeino, osoitus rakkauden voimasta ja poikkeuksellisten olosuhteiden synnyttämän pelon voittamisesta. – Koronakriisin ja ilmastonmuutoksen aiheuttama pelko on vaatinut taidetta väistyäkseen. Rakkaus lapsiani, perhettäni ja taiteen tekemistä kohtaan sitoi minut kiinni arkiseen todellisuuteen, antoi voimaa pelkojen kohtaamiseen ja uskallusta katsoa luottavaisesti tulevaan, Nisonen kertoo Sinkan tiedotteessa.

Nisosen teokset täyttävät Kerava-kulman tilan Sinkan alakerrassa.

Kesän kuluessa ennättää vielä tutustua myös museon päänäyttelyyn, joka esittelee Keravalle vuonna 2018 lahjoitettuun Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmaan kuuluvia teoksia.

Ida Nisonen: Kaipaan sinua niin − I miss you so. Tarina eristäytymisestä, ikävästä ja kohtaamisesta. Näyttely esillä Taide- ja museokeskus Sinkassa 30.6.−23.8. Kultasepänkatu 2, Kerava. www.sinkka.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut