Toimittajalta: Rentoa lomaa kaikille!

Oikein hyvää lomaa teille, jotka nyt heinäkuussa lomailette. Älkää toivottako tämän kirjoittajalle samaa. Jos toivotatte, olette myöhässä. Lomat on lomailtu melkein kokonaan. Ei lusittu, vaikka sellaista sanontaa liian usein kuulenkin käytettävän. Ihan vapaana on oltu, vapaana työkiireistä ja lomapaineista.

Loma voi olla myös paineistettu. Monella on. Tiedättehän: mökillä on oltava juhannusaattona neljältä, viideltä saunaan ja kuudelta...

Minuuttiaikataulun täytyy olla syynä siihen, mihin kiinnitin juurikin juhannusaattona huomiota. Käväisin lähikaupassa viidentoista kilometrin päässä hakemassa vähän täydennystä herkkukoriin. Koiralle, en itselleni. Oli myöhäinen iltapäivä, aivan mahtavan hieno ilma ja liikenne jo harvenemassa menoruuhkan jäljiltä. Kauppareissun jälkeen totesin, että nyt on syytä parkkeerata omaan maalaispihaan ja pysyä siellä. Sillä tavalla säilyy hengissä. Sulkeuduin siis turvaan kesäliikenteen aggressiiviselta minä ensin -meiningiltä, jota olin kauppareissulla todistanut. Perässä roikkumista, päättömiä ohituksia, hurjia vauhteja.

Kun tapani mukaan jupisin hölmöilystä, rouva totesi kiinnittäneensä huomiota ihan samaan ilmiöön joka ikinen kesä kaikkina niinä vuosina, kun olemme samaa lomareittiä ajelleet. Helle ja loma, tai mikä tahansa sää ja mikä tahansa juhlapäivä, aina sama juttu.

Emme keksineet tieteellisesti pätevää selitystä sille, miksi 11 kuukautta vuodesta voi ajaa asiallisesti, mutta juhannuksesta alkaa jokin ihme pillastuminen, jota kestää lomaviikkojen ajan. Ja riittää sitä muutamaksi juhlapäiväksi muillekin vuodenajoille.

Epäillemme kesäkaahottamisen syyksi sitä, että loma täytyy suorittaa korkealla sykkeellä. Jos ei suorita, ei ole kelpo lomailija. Milloin nämä suorittajat lepäävät?

Haudassa on aikaa levätä, sanotaan. Tästä tuleekin mieleeni sanonta, jota isäni viljeli kaahareita nähdessään: "Taas yksi, jolla on kiire omiin hautajaisiinsa."

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut