”Miten lähelle haluat mennä?”

Retkeily: Jokamiehenoikeudella saa liikkua, mutta ei häiritä.

Jokamiehen oikeudet ovat tuttu juttu, ja eivät kuitenkaan ole. Sen tiedämme, että luonnossa saa liikkua, eikä se maksa mitään eikä lupia tarvitse kysellä. Mutta mihin saa mennä ja mitä saa tehdä?

Usein kysytty kysymys on, että kun toisen pihapiiriin ei saa mennä, niin miten laaja se pihapiiri oikein on. Montako metriä talosta?

Kun tätä kysytään yleisötilaisuudessa Suomen Ladun asiantuntija Anne Rautiaiselta, hän usein vastaa vastakysymyksellä:

– Miten lähelle haluat mennä?

Vastakysymys vie ajatuksen siihen, että ei retkeilijällä kivaa ole, jos ollaan aivan pihan lähituntumassa.

Miten lähelle taloa saa mennä, sitä ei ole laissa määritelty. Asuinrakennus ja alue sen välittömässä läheisyydessä nauttii kotirauhan suojaa. Suoja koskee myös kesämökin pihamaata ja on voimassa silloinkin, kun siellä ei ole ketään. Myös mökkiläisen grillipaikka, laituri ja ranta pitää tietysti jättää rauhaan.

Luonnossa liikkuminen ei saa aiheuttaa haittaa.

Johonkin erityiseen käyttöön varatut alueet on syytä jättää rauhaan. Pientareilla ja peltojen suojakaistoilla saa liikkua vaikkapa tarkkailemassa peltolintuja, mutta viljelykselle ei saa mennä. Aidatulle laitumelle meneminen aiheuttaa haittaa eläimille, joten sinnekään ei mennä.

Luonnossa liikkumiseen on hyvät mahdollisuudet jokamiehenoikeuksien ansiosta. Oikeudet mahdollistavat omin voimin liikkumisen ja tilapäisen oleskelun ja leiriytymisen.

– Kävellä saa, ja maastopyöräily on sallittua, Anne Rautiainen kertoo Suonen Ladun Facebook-sivulta löytyvällä videolla.

– Vesillä liikkumiseen on myös vahva oikeus.

Miten lähellä toisen mökkirantaa saa soudella, meloa tai onkia, sille ei ole määritelty metrirajaa. Pitää noudattaa hyviä tapoja ja olla menemättä kiusallisen lähelle.

Jokamiehenoikeuksien nojalla saa siis retkeillä, onkia ja pilkkiä sekä kerätä marjoja ja sieniä.

– Suosittuja villiyrttejä saa poimia, mutta niin, ettei vahingoita kasvuston elinvoimaa ja uusiutumista. Kasvupaikkaa ei saa tyhjentää.

Sammalta ja jäkälää ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa.

– Puiden osia, kuorta, tuohta tai esimerkiksi kuusen kerkkiä ei saa ottaa. Niiden ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

– Kuusenherkkäsiirappi on hyvää, mutta kerkkien ottamiseen pitää olla maanomistajan lupa.

Maahan pudonneita käpyjä, risuja ja lehtiä saa kerätä, vaikka puusta niitä ei saakaan mennä ottamaan.

Kokonaan oma juttunsa on nuotion sytyttäminen. Avotulen tekeminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, eli makkaranuotion tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Jos voimassa on metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus, avotulta ei saa tehdä ollenkaan. Varoitusten aikana ei saa sytyttää nuotiota myöskään ulkoilualueiden merkityille tulipaikoille.

Retkikeittimenkin kanssa voi käydä vahinko. On hyvä muistaa, että tulen sytyttäjä on aina vastuussa siitä.

Koiran kanssa retkeilemisestä kysytään Suomen Ladusta aika usein. Pykäliä koirista on sekä järjestyslaissa että metsästyslaissa.

– Kiinnipitoaikana koira ei saa olla vapaana.

Kesäinen koirien kiinnipitovaatimus on tarkoitettu suojaamaan eläinten lisääntymistä ja poikasten varttumista. Tämä kiinnipitoaika on nyt meneillään.

Kiinnipitoajan ulkopuolellakin koirat kannattaa pitää maastossa kiinni, vapaana ne saavat olla maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan luvalla.

Luonnonsuojelualueilla noudatetaan paikan suojelumääräyksiä, ja omia määräyksiään on myös ulkoilureiteillä, luontopoluilla ja vastaavissa paikoissa. Liikkujan on siis oltava selvillä siitä, missä kulkee ja otettava määräyksistä selvää. Yleensä tietoja kannattaa kalastaa netistä.

Taajamissa hännänheiluttajat pidetään kiinni.

Miten kauan saa telttailla?

Jokamiehenoikeuksiin kuuluu myös tilapäinen oleskelu ja leiriytyminen siellä, missä saa liikkuakin. Retkeilijä saa pystyttää teltan metsään tai metsälammen rantaan, jos leiriytyminen ei aiheuta haittaa.

Tilapäinen majailu on sallittua, mutta ajan pituutta ei ole märitelty.

– Yleisötilaisuuksissa on sanottu, että kun ruoho alkaa kuolla teltan alta, leiriytyminen ei enää ole tilapäistä. Silloin alkaa tulla jo muitakin jälkiä oleskelusta.

– Mitään paikkaa ei voi ”vallata” leiriytymisellä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut