”Miten lähelle haluat mennä?”

Retkeily: Jokamiehenoikeudella saa liikkua, mutta ei häiritä.

Tunnelmalliset nokipannukahvit nuotiolla vaativat maanomistajan luvan, ja metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitusten aikana avotulta ei saa tehdä ollenkaan. Sauvo Jylhä
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Jokamiehen oikeudet ovat tuttu juttu, ja eivät kuitenkaan ole. Sen tiedämme, että luonnossa saa liikkua, eikä se maksa mitään eikä lupia tarvitse kysellä. Mutta mihin saa mennä ja mitä saa tehdä?

Usein kysytty kysymys on, että kun toisen pihapiiriin ei saa mennä, niin miten laaja se pihapiiri oikein on. Montako metriä talosta?

Kun tätä kysytään yleisötilaisuudessa Suomen Ladun asiantuntija Anne Rautiaiselta, hän usein vastaa vastakysymyksellä:

– Miten lähelle haluat mennä?

Vastakysymys vie ajatuksen siihen, että ei retkeilijällä kivaa ole, jos ollaan aivan pihan lähituntumassa.

Miten lähelle taloa saa mennä, sitä ei ole laissa määritelty. Asuinrakennus ja alue sen välittömässä läheisyydessä nauttii kotirauhan suojaa. Suoja koskee myös kesämökin pihamaata ja on voimassa silloinkin, kun siellä ei ole ketään. Myös mökkiläisen grillipaikka, laituri ja ranta pitää tietysti jättää rauhaan.

Luonnossa liikkuminen ei saa aiheuttaa haittaa.

Johonkin erityiseen käyttöön varatut alueet on syytä jättää rauhaan. Pientareilla ja peltojen suojakaistoilla saa liikkua vaikkapa tarkkailemassa peltolintuja, mutta viljelykselle ei saa mennä. Aidatulle laitumelle meneminen aiheuttaa haittaa eläimille, joten sinnekään ei mennä.

Luonnossa liikkumiseen on hyvät mahdollisuudet jokamiehenoikeuksien ansiosta. Oikeudet mahdollistavat omin voimin liikkumisen ja tilapäisen oleskelun ja leiriytymisen.

– Kävellä saa, ja maastopyöräily on sallittua, Anne Rautiainen kertoo Suonen Ladun Facebook-sivulta löytyvällä videolla.

– Vesillä liikkumiseen on myös vahva oikeus.

Miten lähellä toisen mökkirantaa saa soudella, meloa tai onkia, sille ei ole määritelty metrirajaa. Pitää noudattaa hyviä tapoja ja olla menemättä kiusallisen lähelle.

Jokamiehenoikeuksien nojalla saa siis retkeillä, onkia ja pilkkiä sekä kerätä marjoja ja sieniä.

– Suosittuja villiyrttejä saa poimia, mutta niin, ettei vahingoita kasvuston elinvoimaa ja uusiutumista. Kasvupaikkaa ei saa tyhjentää.

Sammalta ja jäkälää ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa.

– Puiden osia, kuorta, tuohta tai esimerkiksi kuusen kerkkiä ei saa ottaa. Niiden ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

– Kuusenherkkäsiirappi on hyvää, mutta kerkkien ottamiseen pitää olla maanomistajan lupa.

Maahan pudonneita käpyjä, risuja ja lehtiä saa kerätä, vaikka puusta niitä ei saakaan mennä ottamaan.

Kokonaan oma juttunsa on nuotion sytyttäminen. Avotulen tekeminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, eli makkaranuotion tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Jos voimassa on metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus, avotulta ei saa tehdä ollenkaan. Varoitusten aikana ei saa sytyttää nuotiota myöskään ulkoilualueiden merkityille tulipaikoille.

Retkikeittimenkin kanssa voi käydä vahinko. On hyvä muistaa, että tulen sytyttäjä on aina vastuussa siitä.

Koiran kanssa retkeilemisestä kysytään Suomen Ladusta aika usein. Pykäliä koirista on sekä järjestyslaissa että metsästyslaissa.

– Kiinnipitoaikana koira ei saa olla vapaana.

Kesäinen koirien kiinnipitovaatimus on tarkoitettu suojaamaan eläinten lisääntymistä ja poikasten varttumista. Tämä kiinnipitoaika on nyt meneillään.

Kiinnipitoajan ulkopuolellakin koirat kannattaa pitää maastossa kiinni, vapaana ne saavat olla maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan luvalla.

Luonnonsuojelualueilla noudatetaan paikan suojelumääräyksiä, ja omia määräyksiään on myös ulkoilureiteillä, luontopoluilla ja vastaavissa paikoissa. Liikkujan on siis oltava selvillä siitä, missä kulkee ja otettava määräyksistä selvää. Yleensä tietoja kannattaa kalastaa netistä.

Taajamissa hännänheiluttajat pidetään kiinni.

Miten kauan saa telttailla?

Jokamiehenoikeuksiin kuuluu myös tilapäinen oleskelu ja leiriytyminen siellä, missä saa liikkuakin. Retkeilijä saa pystyttää teltan metsään tai metsälammen rantaan, jos leiriytyminen ei aiheuta haittaa.

Tilapäinen majailu on sallittua, mutta ajan pituutta ei ole märitelty.

– Yleisötilaisuuksissa on sanottu, että kun ruoho alkaa kuolla teltan alta, leiriytyminen ei enää ole tilapäistä. Silloin alkaa tulla jo muitakin jälkiä oleskelusta.

– Mitään paikkaa ei voi ”vallata” leiriytymisellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keravan kaupunginhallitus kiistelee oikeuden kanssa kerrostalon rakentamisesta pientaloalueelle – hallituksen puheenjohtaja kritisoi: "Oikeus on tulkinnut yleiskaavaa väärin"
 2. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 3. Vanhin kartta Keski-Uudeltamaalta on 1600-luvulta – uusinta uutta ovat huikeat 3D-kartat
 4. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 5. Vaatejätti H&M:n keskusvarasto toimi Keravan Ahjossa vuodesta 1998 – kesäkuussa kaikki muuttui: "Olemme pahoillamme henkilökuntamme puolesta"
 6. Verstappen harjoitusten nopein, Bottas toinen – Ricciardolla raju osuma ratavalliin
 7. Järvenpäähän tuodaan taidetta Nicaraguasta – uutta väriä Vellikellon galleriaan
 8. Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi
 9. Keravan kaupunginvaltuutetun lausunto hyväksyttiin SEDEC-valiokunnassa – korostus painottui työterveyteen ja oikeudenmukaisten työolojen varmistamiseen
 10. Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa
 11. Saksan Bundesliiga alkaa 18. syyskuuta – pitkä talvitauko kutistuu joululomaksi
 12. Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia
 13. Lukijalta: Palveluasumisessa saa kahvia
 14. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 15. Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 2. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 3. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 4. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 5. Meidän Festivaalin liput lähes loppuunmyyty – päätöspäivänä ohjelmassa myös ulkomaalaisvahvistuksia
 6. Vaatejätti H&M:n keskusvarasto toimi Keravan Ahjossa vuodesta 1998 – kesäkuussa kaikki muuttui: "Olemme pahoillamme henkilökuntamme puolesta"
 7. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 8. Unelma maailman suurimmasta hirsikoulusta murenee – pormestari Lindberg moitti Moniopäätöksen salaamista, mutta syyllinen löytyy peilistä
 9. Näköislehdessä tänään: ”Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt” – Juice Leskisen lausahduksista syntyi kirja
 10. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 11. Ostajat palasivat kirpputoreille
 12. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 13. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 14. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 15. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.