Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille

Tapanilan VPK kertoi tällä viikolla Facebookissa, että se oli saanut useita ilmoituksia siipirikkoisesta hanhesta.

Hanhella ei kuitenkaan ollut vammaa siivissä, vaan kasvuhäiriö. Sillä oli niin kutsuttu enkelinsiipi. Siiven sulat osoittavat suoraan sivulle normaalin, vartalon myötäisen asennon sijaan. Sellaisilla siivillä ei pysty lentämään.

Enkelinsiipeä ei myöskään voi korjata. Tapanilan VPK vei hanhen Korkeasaareen, jossa se lopetettiin. Se on tällaisen kehityshäiriön ainoa hoitokeino.

Yksi enkelinsiiven taustatekijä on vääränlainen ravinto eli pullan- ja leivänmurut, joita ihmiset syöttävät linnuille.

Pullan ja leivän syöttämisestä linnunpoikasille on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Korkeasaaren eläintarhan asiantuntija, eläinten ravitsemusneuvoja Aino Pietikäinen toteaa, että leivällä ja pullalla ruokituilla vesilinnun poikasilla on korkeampi riski saada kehityshäiriö kuin luonnollista ravintoa syövillä lajitovereillaan.

Pietikäinen kirjoitti Korkeasaaren verkkosivuille huhtikuussa artikkelin juuri aiheesta, saako vesilintujen poikasia ruokkia leivällä.

Kirjoituksen sysäyksenä oli Korkeasaaren tiedottajan Mari Lehmosen mukaan tammikuussa löytynyt enkelinsiipinen joutsen.

– Se aiheutti aikamoista porua. Siksi aiheesta tarvittiin asiantuntijan näkemys.

Enkelinsiiven kehittymiseen vaikuttavat tutkimusten mukaan geneettinen alttius, ravinnon epätasapaino ja ympäristötekijät, kirjoittaa Pietikäinen.

Kehityshäiriöön on yhdistetty ainakin ravinnon liian suuri energia- ja valkuaispitoisuus, valkuaisen epäedullinen aminohappokoostumus sekä E- ja D-vitamiinin puute.

Häiriössä pitkät siipisulat kehittyvät liian nopeasti siiven muuhun kehitykseen nähden. Niveliin kohdistuva vääränlainen paine saa siiven kiertymään, jolloin sulat osoittavat suoraan sivulle normaalin, vartalon myötäisen asennon sijaan.

Enkelinsiiven ja muiden kasvuhäiriöiden kehittyminen on riski vain kasvaville poikasille, aikuiselle linnulle kehityshäiriötä ei enää voi muodostua.

Pietikäinen muistuttaa kirjoituksessaan, että avovesiaikaan vesilinnut löytävät kyllä ravintonsa luonnosta. Kesällä niiden ruokkiminen kannattaa siis unohtaa kokonaan.

Mitä sitten tehdä, jos tapaa luonnossa loukkaantuneen ja kärsivän eläimen? Eläinpelastuksista ei yleensä soiteta 112:een, vaan kunnan pelastuslaitoksen tilannekeskukseen.

– Helsingin alueella toimii erityinen eläintenpelastuspalvelu, joka kuuluu kaupungin pelastuslaitokseen, kertoo Lehmonen.

Myös Korkeasaaren villieläinsairaalan sivuilla on ohjeita, miten toimia jos eläin tarvitsee apua.

Aino Pietikäinen: Saako vesilintujen poikasia ruokkia leivällä?