Ostajat palasivat kirpputoreille

Kierrätys: Lisääntynyt kotimaanmatkailukin tuo asiakkaita.

Asiakkaat ovat lähteneet taas liikkeelle, ja myyntipaikkoja on vapaana, Kati Auranen Kellokosken Tehtaan kirppikseltä kertoo. Sauvo Jylhä
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Kirpputorit kiinnostavat taas. Korona-aika sulki monen paikan ovet keväällä, mutta nyt on siirrytty normaaleihin aukioloaikoihin. Kirppariyrittäjät sanovat, että asiakkaat ovat palanneet. Lisäpuhtia kierrättämiseen ja keräilyyn uskotaan tulevan siitä, että tänä kesänä matkaillaan kotimaassa. Kirpparit kuuluvat monen reissaajan suosimiin kohteisiin.

– Hyvin menee, ihmiset uskaltavat liikkua ja meillä on vilkasta, järvenpääläisen itsepalvelukirpputori Helmen yrittäjä Niina Strand sanoo.

Vilkastuminen alkoi, kun koululaiset palasivat lähiopetukseen toukokuun puolivälissä.

Keskikesällä myydään tietysti paljon kesävaatteita, ja kauppansa tekevät myös sisustus- ja mökkitavarat, astiat, kirjat ja muut.

– Oikeastaan ihan kaikkea menee.

– Liikuntavälineet menevät aina hyvin kaupaksi. Polkupyöriä on yleensä vähän, mutta viime viikollakin meni hyvä pyörä hyvällä hinnalla kaupaksi, Niina Strand kertoo.

Kotimaan turisteja on enemmän kuin normaalisti.

Kati Auranen

Hän uskoo, että kesä jatkuukin hyvänä. Kun matkaillaan paljon kotimaassa, kirpputorit kuuluvat suosikkikohteisiin.

Keväällä puhuttiin paljon siitä, että ihmisillä on aikaa siivota varastojaan ja kierrättää tavaraa. Niina Strand aprikoi miten se oikeastaan näkyy.

– Nyt tulee myyntiin hyvää tavaraa, merkkivaatteita ja hyväkuntoisia tuotteita.

Fida Second Hand -myymälässä Järvenpäässä on myös vilskettä.

– Huomaa, että ihmiset ovat odottaneet, että pääsevät liikkeelle ja ovat mielissään, Auli Rinne on huomannut.

Fida piti myymälänsä ovet kiinni pahimpana korona-aikana huhtikuun ensimmäiseltä viikolta helatorstaiviikolle. Nyt palvellaan taas normaalein aukioloajoin.

Se että ihmisillä on ollut aikaa käydä läpi varastojaan, näkyy myyntiin tulevan tavaran määrässä. Sitä tuli paljon sekä viimeisinä aukiolopäivinä ennen taukoa että nyt kun ollaan taas auki.

Keskellä kesää ostetaan tietysti kesävaatteita. Eniten myydään naisten vaatteita, mutta myös miesten ja lasten.

– Riippumattoja on kysytty, ja rullaluistimia menee.

– Ihmiset haluavat viettää normaalia kesää.

Kaikki kirpputorit eivät ole auki kesällä. Esimerkiksi Järvenpään seurakunnan Kirppu on kesätauolla, joka alkoi kesäkuun puolivälissä ja päättyy 4.8.

Viime vuonna Kellokosken tonkkatehtaalla toimintansa aloittanut Tehtaan Kirppis oli suljettuna viikkoja maaliskuulta toukokuun puoliväliin. Nyt se palvelee taas kesäaukioloaikojen mukaan.

– Ostavien asiakkaiden määrä on melkein jo palannut normaaliksi, mutta pöytävuokraajia kirppis vielä kaipaa, yrittäjä Kati Auranen sanoo. Pöydänvuokraajat ovat kirpputorin toiminnan edellytys.

– Vanhempaa väkeä on ollut asiakkaina vähemmän kuin ennen korona-aikaa mutta opiskelijoita, nuoria aikuisia ja kotimaanturisteja käy enemmän kuin tavallisesti.

Kelokosken Ruukin alue kiinnostaa kävijöitä ja Kati Aurasen mukaan alueen historia näkyy myös myyntipöydissä.

– Kirppiksen asiakkailla on usein vuokrapöydissään myynnissä erikoisia, vanhoja esineitä, esimerkiksi työkaluja, mummon astiakaapin sisältöä, retroa ja vintagea sekä keräilytavaraa.

– Näin kesällä kirppikseltä tarttuu asiakkaan matkaan retrot kesämekot ja -asut. Mökille mukaan lähtee astioita, kotiin sisustusartikkeleita. Rinkat, eräily- ja kalastusvarusteet tekevät kauppansa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut