Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"

Taiteen kotitaloksi nimetty kerrostalo Ahjon Moukaritiellä on noussut tämän kesän kansalliseksi merkkitapaukseksi taiteen saralla.

94 taiteilijan valmistamia teoksia on kävi avauspäivänä tiistaina katsomassa noin 570 ihmistä. Tahti on sen jälkeen vain kiihtynyt ja kolmen päivän jälkeen kävijöitä oli yli 2 000.

– Etukäteen ajatuksena oli, että jos avauspäivänä tulee 200 ihmistä, se on hyvin. Tämä tuntuu tajunnan päräyttävältä, iloitsee Purkutaide-projektin "vasen käsi" Unna Kuittinen.

Kävijät ovat pääosin Keravalta ja muualta Uudeltamaalta, mutta vieraskirjan mukaan vieraita on ollut muun muassa Seinäjoelta, Kiuruvedeltä ja Rovaniemeltä asti.

Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10–17. Jonot talon ulkopuolella ovat olleet kymmenien metrien pituisia. Unna Kuittisen mukaan jonotuksen voi parhaiten välttää tulemalla paikalle ennen aamukymmentä.

– Tänään (perjantaina) ensimmäinen asiakas oli ovella odottamassa yhdeksän aikaan.

Taloon otetaan kerrallaan sisään noin 50 ihmistä. Teoksia on viidessä kerroksessa niin paljon, että niiden tutkiskeluun kuluu helposti pari tuntia.

– Talon edessä on parkkipaikka, jossa on neljän tunnin aikarajoitus, mutta se täyttyy nopeasti. Autolla saapuvien kannattaa huomioida, että viereisen Alepan parkkipaikalla on vain tunnin aikarajoitus, ja siellä on pysäköinninvalvontaa, Kuittinen sanoo.

Jonottamisesta huolimatta yleistunnelma talolla on pysynyt positiivisena.

– Kuvaavaa oli, kun eräs helsinkiläinen kävijä kertoi tulleensa paikan päälle polkupyörällä ja jonottaneensa sisään kaksi tuntia. Hän tuli sanomaan naurunaamalla, että kyllä tämä oli sen arvoista, Kuittinen hymyilee.

Taiteen kotitalo pidetään näillä näkymin avoinna elokuun loppupuolelle asti. Sen jälkeen aukioloja jatketaan mahdollisuuksien mukaan viikonloppuisin syys- ja mahdollisesti lokakuunkin ajan.

– Tarkoituksena on jollain aikavälillä dokumentoida teokset ja toteuttaa talosta virtuaalinen kierros. Sen avulla taidetta näkisivät myös ne, jotka eivät voi tulla taloon.