Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"

Taiteen kotitalon edustalle Ahjon Moukaritielle on muodostunut ensimmäisinä päivinä jopa kymmeniä metrejä pitkiä jonoja. Silja Tenhunen
Oskari Lehto

Oskari Lehto

Taiteen kotitaloksi nimetty kerrostalo Ahjon Moukaritiellä on noussut tämän kesän kansalliseksi merkkitapaukseksi taiteen saralla.

94 taiteilijan valmistamia teoksia on kävi avauspäivänä tiistaina katsomassa noin 570 ihmistä. Tahti on sen jälkeen vain kiihtynyt ja kolmen päivän jälkeen kävijöitä oli yli 2 000.

– Etukäteen ajatuksena oli, että jos avauspäivänä tulee 200 ihmistä, se on hyvin. Tämä tuntuu tajunnan päräyttävältä, iloitsee Purkutaide-projektin "vasen käsi" Unna Kuittinen.

Kävijät ovat pääosin Keravalta ja muualta Uudeltamaalta, mutta vieraskirjan mukaan vieraita on ollut muun muassa Seinäjoelta, Kiuruvedeltä ja Rovaniemeltä asti.

Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10–17. Jonot talon ulkopuolella ovat olleet kymmenien metrien pituisia. Unna Kuittisen mukaan jonotuksen voi parhaiten välttää tulemalla paikalle ennen aamukymmentä.

– Tänään (perjantaina) ensimmäinen asiakas oli ovella odottamassa yhdeksän aikaan.

Taloon otetaan kerrallaan sisään noin 50 ihmistä. Teoksia on viidessä kerroksessa niin paljon, että niiden tutkiskeluun kuluu helposti pari tuntia.

– Talon edessä on parkkipaikka, jossa on neljän tunnin aikarajoitus, mutta se täyttyy nopeasti. Autolla saapuvien kannattaa huomioida, että viereisen Alepan parkkipaikalla on vain tunnin aikarajoitus, ja siellä on pysäköinninvalvontaa, Kuittinen sanoo.

Jonottamisesta huolimatta yleistunnelma talolla on pysynyt positiivisena.

– Kuvaavaa oli, kun eräs helsinkiläinen kävijä kertoi tulleensa paikan päälle polkupyörällä ja jonottaneensa sisään kaksi tuntia. Hän tuli sanomaan naurunaamalla, että kyllä tämä oli sen arvoista, Kuittinen hymyilee.

Taiteen kotitalo pidetään näillä näkymin avoinna elokuun loppupuolelle asti. Sen jälkeen aukioloja jatketaan mahdollisuuksien mukaan viikonloppuisin syys- ja mahdollisesti lokakuunkin ajan.

– Tarkoituksena on jollain aikavälillä dokumentoida teokset ja toteuttaa talosta virtuaalinen kierros. Sen avulla taidetta näkisivät myös ne, jotka eivät voi tulla taloon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 2. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 3. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 4. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 5. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"
 6. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 7. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 8. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 9. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 10. Tekstiviestit: Miksi kokit eivät käytä maskia ja hanskoja?
 11. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan
 12. Matilda Castren golfasi huippukierroksen LPGA-kiertueella, nousi kärkikymmenikön tuntumaan
 13. Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"
 14. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 15. Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 5. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 6. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 7. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 8. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 9. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 10. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 11. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 12. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 13. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.