Kurssisyksystä tulee vilkas koirakerhoissa ja koirakouluissa

Harrastus: Ilmoittautuminen syksyn koulutuksiin on alkanut.

Kouluttaja Leena Rantamäki näytti koirapäivän osallistujille koulutustekniikoita. Oppilaana Nils-koira ja treenin aiheena luopuminen. Jutta Halminen
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Koiraharrastajilla on edessä vilkas kurssisyksy. Ilmoittautuminen syksyn koulutuksiin on meneillään, ja nyt näyttää siltä, että kysyntää on runsaasti.

– Kursseille on tunkua, kouluttaja Leena Rantamäki vahvistaa. Hän oli sunnuntaina Järvenpäässä näyttämässä Jampan K-marketin koirapäivän osallistujille koulutustekniikoita. Pääasiassa hän kouluttaa nurmijärveläisessä koirakoulu Visiossa.

– Pentu- ja alkeiskurssit ovat aina suosituimpia, mutta muillakin on nyt paljon kysyntää.

– Ihan kaikki kurssit kiinnostavat ihmisiä: jatkokurssit, valmennusryhmät ja muut.

Pientä varovaisuutta on vielä ilmassa; taloustilanne saattaa mietityttää, ja osa koiranomistajista kuuluu riskiryhmään ja empii kurssille lähtemistä sen takia.

Ainakin yksi korona-aikaan liittyvä ilmiö näkyy kysynnässä.

Koiranpennun hankkineen kannattaa nyt hakeutua peruskurssille.

– Usein pennun sosiaalistaminen on jäänyt vähälle, kun mihinkään ei voinut mennä tai jos menikin, niin siellä ei ollut ketään.

– Asia oli ihan kunnossa ennen koronaa, mutta nyt pennulta on päässyt unohtumaan, että maailmassa on muitakin kuin oma perhe. Jos pennulla on vielä se "mörköikä", joka niille jossakin puolen vuoden vaiheilla tulee, niin siinä unohtuu miten eri tilanteissa toimitaan.

Järvenpään koirakerholla, niin kuin muillakin, koronakevät hiljensi toiminnan.

– Meillä on koulutuskenttä, ja kun se on ulkotila, se oli jäsenten treenikäytössä. Ohjatut koulutukset ja harjoitukset jouduttiin peruuttamaan keväältä, kerhon sihteeri Noora Paappanen kertoo.

– Juhannuksesta eteenpäin syyskuun alkuun on normaalistikin kesätauko, ja syksyn koulutukset ovat aina suosittuja. Monet ottavat koiranpennun kesällä, ja syksyllä tullaan kurssille.

Suosituimpia ovat pentu- ja alkeiskurssit sekä niiden jatkot.

– Kilpailuihin tähtäävät ryhmät saavat uusia jäseniä, ja niissä on myös samoja koiria mukana vuodesta toiseen. Se on pitkäjänteistä harjoittelua.

Syyskuussa ja sen jälkeen alkaville syksyn kursseille on ilmoittautuminen jo alkanut.

– On tullut ilmoittautumisia, ja kyselyitä kursseista tuli koko kevään ja kesän ajan.

Tuusulan Kennelkerholle korona aiheutti puheenjohtaja Mari Kuremaan sanoin jäätävät tappiot.

– Halli oli kiinni maaliskuusta toukokuun loppuun, maksoimme siitä vuokran. Samaan aikaan jäi saamatta kurssimaksutulot. Jäsenmaksu on sama kuin viime vuonna.

– Emme voineet pitää vuosikokoustakaan.

– Saimme vähän tukea kunnalta ja ministeriöltä, mutta ne eivät riitä murto-osaankaan siitä mitä jäi saamatta.

Valoa kuitenkin näkyy: kurssitoiminta aloitettiin pienryhmillä heti kun voitiin , ja ihmiset ovat lähteneet taas liikkeelle. Syksyn toimintakalenteri on ihan normaalivuosien mukainen, ja kiinnostus on vahvaa.

Tuusulan Kennelkerho on melko iso toimija, jäseniä on vajaat neljäsataa ja toimintaa runsaasti.

– Jäsenet ovat Tuusulasta ja lähikunnista.

Perusasiat kuntoon

Kouluttaja Leena Rantamäen vinkki korona-aikana koiranpennun hankkineelle on, että kannattaa ehdottomasti hakeutua pentu- tai alkeiskurssille hyvään koirakouluun.

– Koulussa voidaan hallitussa tilanteessa käydä läpi niitä asioita, joita arkielämässä tulee vastaan ja tuoda uusia asioita pennulle vähän kerrallaan. Tuolla arkielämässä niitä tilanteita ei voi kontrolloida, mutta kurssilla voidaan.

– Jokin pentukurssi tai arkitottelevaisuuskurssi olisi hyvä.

Pentukoulussa rakennetaan luottamusta koiran ja omistajan välille ja luodaan toimintamalleja arjen tilanteisiin. aiheina voivat olla esimerkiksi luopuminen, luoksetulo, paikalleen rauhoittuminen, hihnakäytös ja vastaan tulevien koirien ja ihmisten ohittaminen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut