Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mopojen virittäminen on lähtenyt täysin käsistä – Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa huoltajien vastuusta: "Nuori voidaan määrätä pitkäänkin ajokieltoon"

Mopoja on nyt viritetty Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteen mukaan nuorten keskuudessa niin paljon, että ne vastaavat teholtaan moottoripyöriä.

Kyseisiä ajopelejä voi virittää esimerkiksi muuttamalla pakoputken rakennetta, poistamalla sen kokonaan tai vaihtamalla moottorin.

– Mopojen virittäminen on laitonta. Se myös aiheuttaa häiriötä ja vaaraa niin mopon kuljettajalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille, selittää Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Asko Sartanen.

– Pahimmassa tapauksessa hallinnan menettämisen seurauksena voi olla vakava loukkaantuminen tai kuolema, Sartanen korostaa.

Viritetyllä mopolla ajaminen on suuri turvallisuusriski, sillä mopon runkoa ei ole suunniteltu koviin nopeuksiin, eikä nuorilla ole yleensä kokemusta kovissa nopeuksissa ajamisesta.

Harvoilta löytyy myöskään kovissa nopeuksissa tarvittavia suojavarusteita.

– Huolestuttavaa kyllä, jarrujenkin toimintaa on voitu muuttaa. Olemme törmänneet liikenteessä mopoihin, joiden etujarrut on saatettu poistaa kokonaan, päivittelee Sartanen.

– Jos tapaamme vaarallisesti viritettyjä mopoja liikenteessä, nuori voidaan määrätä pitkäänkin ajokieltoon.

Pakoputken rakenteen muuttaminen vaikuttaa lisäksi erittäin paljon moposta lähtevään ääneen.

– Poliisille tulee tällä hetkellä paljon ilmoituksia häiriötä aiheuttavista mopoilijoista varsinkin nyt kesällä ilta- ja yöaikaan. Erityisesti iäkkäämmät ihmiset ovat meluhäiriöistä kriittisesti kärsivä riskiryhmä, Sartanen kertoo.

Poliisi muistuttaa, että lasten vanhemmilla ja huoltajilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia nuorten menopelien laillisuudesta.

– Liikkumiseen voivat vanhemmat vaikuttaa esimerkiksi aikaisemmilla kotiintuloajoilla. Mopojen virittämistä taas voi valvoa muun muassa olemalla tarkkana siitä, millaisia lisävarusteita nuorelle ostetaan, Sartanen vinkkaa.

Sartasen mukaan rekisterikilven taittaminen istuimen alle voi olla merkki viritetystä moposta.

Vanhempien vastuuta lisää se, että mopoja ei katsasteta. Tällöin kaikki puutteet tulevat ilmi vasta poliisin valvonnan kautta.

Poliisi valvoo Itä-Uudellamaalla nyt kesäaikaan poliisilaitoksen alueen taajamia ja asutuskeskuksia, joista tulee häiriöilmoituksia nuorten häiritsevästä mopoilusta.