Setlementti Louhela etsii ulkoilukavereita ikäihmisille

Vapaaehtoistyö: Koronakevät lisäsi yksinäisyyttä. Ulkoilu- ja juttukaveriksi sopii, jos osaa kuunnella ja haluaa olla läsnä. Ammattilaisten töitä ei joudu tekemään.

Ulkoilukavereita kaivataan nyt lisää. Ulkoileminen ja jutustelu ikäihmisen kanssa antaa myös vapaaehtoiselle hyvän mielen. Setlementti Louhela
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Setlementti Louhelan kautta on juttu- ja ulkoilukaverin saanut iso joukko järvenpääläisiä ikäihmisiä. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tiina Herttuaisen kirjoissa on tällä hetkellä 46 ikäihmisen ja vapaaehtoisen paria. Nyt vapaaehtoisia tarvittaisiin reilusti lisää.

– Tämä kevät on lisännyt tarvetta. Moni on yksin ja toivoo kaveria. tällä hetkellä jonossa on yli 30 ikäihmistä.

– Ikäihmiset ottavat itse yhteyttä, tai yhteydenotto voi tulla läheisiltä tai esimerkiksi kotihoidon työntekijän kautta.

Vapaaehtoisiksi toivotaan monenlaisia ihmisiä, sillä eri ihmiset toivovat erilaisia kavereita: nuorempia ja vanhempia, miehiä ja naisia. Mitään erityistä koulutuista tai ammattitaitoa ei kyystä, sillä vapaaehtoiset eivät tee hoidollisia tai muta ammattihenkilöiden tehtäviä.

– Jos on kuuntelutaitoinen ja haluaa olla läsnä ja on lämmin ihminen niin se on ihana juttu. Omassa arjessa pitää olla tilaa tällaiselle.

Pääasiassa kyse on juuri ulkoiluseurasta, sillä poikkeuskevään jälkeen nyt halutaan taas liikkeelle.

- Joku haluaa enemmän jutteluseuraa, ihmistä, joka käy tai soittaa ja jonka kanssa voi vaihtaa kuulumisia.

Kaveria kaipaavat ikäihmiset ovat eri puolilta Järvenpäätä, joten ystäväpareja voidaan muodostaa niin, että matka on lyhyt.

Ikäihmisten ulkoilukavereille ei järjestetä kurssia, mutta vapaaehtoistoiminnan koordinaattori perehdyttää jokaisen henkilökohtaisesti.

– Heidän kanssaan käydään läpi haastatteluprosessi, tutustutaan ja kartoitetaan motiiveja ja muita asioita. Käyn vapaaehtoisen kanssa yhdessä ikäihmisen luona, joten ketään ei jätetä yksin toimimaan, Tiina Herttuainen kertoo.

Vapaaehtoinen saa itselleen hyvää mieltä ja mielekästä tekemistä.

– Vapaaehtoisten kanssa tulee usein esiin se, että on ihanaa auttaa, kun ikäihmiset ovat tyytyväisiä ja kiitollisia.

Setlementti Louhelan toiminnassa on paljon mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoiset saavat tukea toimimiseen. Aikaisempaa kokemusta vapaaehtoistoiminnasta et tarvitse.

– Riittää, että on aidosti kiinnostunut.

Louhelan vapaaehtoiset saavat perehdytyksen tehtäväänsä, ovat vakuutettuja toiminnan aikana ja sitoutuvat luottamuksellisuuteen. Perehdytyksen jälkeen Louhelan ammattilaiset ovat vapaaehtoisen käytettävissä ja taustatukena. Vapaaehtoisille järjestetään virkistyksiä, työnohjausta, vertaistukea ja lisäkoulutusta.

Tukihenkilöitä kehitysvammaisille koulutetaan syyskuun puolivälissä alkavalla kurssilla. Myöhemmin syksyllä tulee kurssi ihmisille, jotka haluavat kavereiksi maahanmuuttajanuorille.

Louhelan erilaiset ryhmät ja avoimet olohuoneet starttaavat pian syksyyn.

– Keväällä koronan takia kaikki ryhmät ja olohuoneet siirtyivät online-toimintaan. Se jatkuu joissakin ryhmissä, esimerkiksi suomea voi opiskella myös verkossa

– kaikissa toiminnoissa otetaan huomioon turvallisuusvaatimukset. Olohuoneissa istutaan väljemmin ja tilojen siivousta on tehostettu.

– Toimitaan tilanteen vaatimusten mukaan.

Setlementti Louhela on Järvenpäässä toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yleishyödyllinen yhdistys, jonka perustehtävänä on edistää hyvää elämää, ihmisoikeuksien ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumista sekä ihmisten ja yhteisöjen osallisuutta ja osallistumista.

Setlementti Louhelan vapaaehtoistoimintaan voi hakeutua ilmoittamalla kiinnostuksensa vapaaehtoistoiminnan koordinaattorille, Tiina Herttuainen puh. 044 340 0702 tai tiina.herttuainen@setlementtilouhela.fi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut