Rikosten määrä on kovassa kasvussa Keski-Uudellamaalla koronan vuoksi – liikennerikoksia kertynyt kauhea kasa: "Teillä on ollut avointa tilaa kaasutella"

Korona on vaikuttanut negatiivisesti rikosten määrään Itä-Uudenmaan poliisin alueella.

Nalle Nieminen

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on tänä vuonna kirjattu yli 1 800 rikosta enemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa.

– Rikosten määrän kasvuun vaikuttaisi olevan looginen selitys: poikkeusolot eivät ole tuoneet mukanaan mitään merkittävää rikosaaltoa. Sen sijaan ihmiset ovat todennäköisesti tehneet rikosilmoituksia matalammalla kynnyksellä, rikosylikomisario Petri Eronen arvioi.

Järvenpäässä vuoden alkupuoliskolla on kirjattu 2268 rikosta. Viime vuonna vastaava luku oli 2014.

Väkivaltarikosten määrä laski, kun taas sekä omaisuus- ja huumausainerikosten että luvatta tunkeutuen varkauksien määrä kasvoi. Väkivaltarikoksia on kirjattu Järvenpäässä tähän mennessä 128 kappaletta.

Positiivisin ilmiö näkyi henkirikoksissa: tänä vuonna henkirikoksia ei ole tapahtunut lainkaan, kun taas viime vuoden alkupuoliskona kirjattiin yksi henkirikos. Sen sijaan törkeitä pahoinpitelyitä on tänä vuonna ilmennyt 11, kun viime vuoden tammi-kesäkuussa niitä tapahtui vain yksi.

Liikennerikoksia Järvenpäässä on ehditty kirjata jo 381, kun viime vuoden kesäkuuhun mennessä vastaava luku oli vain 285.

– Kun ihmisiä on ollut vähemmän liikkeellä, teillä on ollut avoimempaa tilaa kaasutella, komisario Asko Sartanen toteaa.

Tuusulassa rikoksia on tapahtunut tänä vuonna 1459, mikä on 344 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Järvenpään tavoin Tuusulassa väkivaltarikosten määrä viime vuoteen verrattuna on laskenut, tosin vain kahdella. Tänä vuonna väkivaltarikoksia on kirjattu 57. Henkirikoksia ei tänä vuonna Tuusulassakaan ole tapahtunut yhtä ainoata, kuten ei viime vuonnakaan.

Liikennerikoksia on Tuusulassa tänä vuonna kirjattu yhteensä 503, kun viime tammi-kesäkuussa niitä oli vain 350. Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia on ehtinyt tapahtua tänä vuonna lähes kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Keravalla on ollut suhteellisen rauhallista tänä vuonna verrattuna Järvenpäähän ja Tuusulaan, sillä rikoksia on tapahtunut yhteensä 1996, joka on vain 37 enemmän kuin viime vuonna.

Hämmentävästi Keravalla väkivalta- ja omaisuusrikosten määrä on tänä vuonna lisääntynyt piirulla, ja liikenne- ja huumausainerikosten sekä luvatta tunkeutuen varkauksien määrä sen sijaan vähentynyt, joissain tapauksissa jopa reilusti.

Väkivaltarikoksia on tapahtunut Keravalla tänä vuonna 132, kun viime vuonna vastaava luku oli 125. Henkirikoksia on kirjattu tänä vuonna yksi, kun viime vuoden tammi-kesäkuussa luku oli nolla.

Henkirikoksen yrityksiä on ollut Keravalla viisi, kun viime vuonna määrä jäi tasan yhteen. Järvenpäässä ja Tuusulassa henkirikoksen yrityksiäkään ei ollut yhtäkään.

Liikennerikoksia on Keravalla todettu 246, kymmenisen prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa. Törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrä sen sijaan lähes kaksinkertaistui: tänä vuonna 17 ja viime vuonna 9.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.