Palokunnalla on nyt juhlan aika

Juhlavuosi: Tuusulan VPK täytti heinäkuussa 90 vuotta.

Tuusulan VPK:n kunniapäällikkö Seppo Halttunen seuraa vierestä, kun Erkki Mäkinen näyttää, miten moottorituisku käynnistettäisiin. Jan Pippingsköld
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Kunnostusurakka on hyvässä mallissa eli valmis. Kunnostettavana oli alun alkaen hevosvetoiseksi rakennettu moottoriruisku ja kunnostajina Tuusulan VPK:n palokuntakonkarit.

– Pumppu on kotimainen, Esa-merkkinen vuodelta 1920 ja moottori on Hercules, jonka valmistus alkoi Yhdysvalloissa vuonna 1940. Niitä tehtiin myöhemmin myös Englannissa, esittelee moottorin kanssa ison työn tehnyt Seppo Halttunen. Hän on palokunnan kunniapäällikkö.

– Sivuventtiilimoottori, jonka teho on 11 hevosvoimaa, täydentää yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Risto Vesalainen.

Ollaan uudella paloasemalla, VPK:n päädyssä. Vanha moottoriruisku odottaa sijoituspaikkaa, toistaiseksi se on kalustohallin perällä. Todennäköisesti se nähdään ainakin palokunnan 90-vuotisjuhlissa. Kutsuvierastilaisuus on elokuussa.

Vanhan moottoriruiskun kunnostus on ollut palokunnan pitkäaikaisten jäsenten urakka. Pitkäaikaisesta palokuntoalaisuudesta voi todellakin puhua: koneen kimpussa urakoinut kunniapäällikkö Halttunen aloitti palokuntauransa vuonna 1957.

– Kaverin kanssa mentiin kyselemään, pääsisimmekö silloiseen poikaosastoon, hän muistelee. Kaveri pääsi, mutta Halttunen ei päässyt, koska oli jo 16-vuotias. Hänet otettiin miehistöön.

Miehistöön tuli tänä vuonna kahdeksan uutta jäsentä.

– Ainakin tämä tavattoman hyvä porukka, hän sanoo kun häneltä kysytään mikä on ollut parasta.

– Ja nuorena oltiin maanantai-illat poissa pahanteosta.

Sen verran hyvä porukka on palokunnassa, että veteraanipalokuntalainen viihtyy edelleen. Takana on muun muassa 16 vuotta palokunnan päällikkönä. Palokuntalaiseksi ryhtymistä miettiville hän antaa ainakin sen vinkin, että harrastus ei sitten maksa paljon.

– Nuorilta ei mitään ja aikuisilta vitosen, koulutuspäällikkö Kristian Holmström vahvistaa

Rehtiä porukkaa kehuu myös VPK:n hallituksen puheenjohtaja Risto Vesalainen.

Harjoitukset pidetään kerran viikossa, omat treenit miehistölle ja omat nuoriso-osastolle.

Palokuntalaisia on yhteensä nelisenkymmentä aktiivia, ja miehistöön tuli tänä vuonna peräti kahdeksan uutta. Heitä perehdytetään parhaillaan. Ennen hälytysosastoon pääsyä treenataan puolesta vuodesta vuoteen, kurssittaudutaan ja selvitetään muun muassa kuntotesti ja lääkärintarkastus.

– Palokuntalaisista viiden kuuden kaverin ydinjoukko tekee palokunnan hommia lähes päivittäin, joko täällä asemalla tai kotona. Kun tulee kysyttyä, että onko muutakin elämää, niin vastaukset ovat vähän vältteleviä, Vesalainen naurahtaa.

Tuusulan VPK:n palokuntalaiset tekivät viime vuonna mahtavan määrän harrastustunteja: 5 133 tuntia. Viikkoharjoituksia oli viime vuonna 48 ja niissä paikalla keskimäärin 14 palokuntalaista.

Nuoriso-osastolla oli 37 viikkoharjoitusta, joissa oli paikalla keskimääri 16 palokuntalaista, kun lasketaan yhteen nuoret ja kouluttajat.

Nuoriso-osastossa säännöllisesti mukana olevia nuoria on nyt 12.

VPK:n hälytysten määrä vaihtelee paljon eri vuosina, mutta kymmeniä niitä kuitenkin on.

– Rakennuspaloja on eniten, palokunnan päällikkö Jari Kumpulainen kertoo.

Palokuntaa työllistävät myös myrskyjen aiheuttamat vahingot. Yleistä on myös se, että kun jokin isompi tilanne sitoo pelastuslaitoksen väen pitkäksi aikaa, VPK kutsutaan paloasemalle pitämään valmiutta yllä muiden tehtävien varalta.

Sopimuspalokunnat täydentävät pelastuslaitoksen valmiutta, ja lähivuodet saattavat muuttaa sopimuskuvioita. Sote-uudistus koskettaa myös pelastuslaitosten aluejakoja, mutta vielä ei tiedetä miten.

– Voi olla, että siinä tilanteessa joiltakin sopimuspalokunnilta sopimus loppuisi, koska rahastahan aina on kysymys.

– Hyvin toimivaa palokuntaa ei tietenkään olisi mitään syytä jättää pois, Vesalainen sanoo.

digiloikka

Tuusulan VPK perustettiin Väinölässä 13.7.1930. Nyt 90-vuotias, aktiivinen palokunta otti tänä vuonna roiman digiloikan. Palokuntalaisten kouluttamisessa otettiin käyttöön työelämästäkin tutut etätyökalut, ja monia asioita pystyttiin opiskelemaan myös yhdessä muiden palokuntien kanssa.

– Digiloikka jää varmasti näkymään palokunnan toiminnassa jatkossakin. Käytetään näitä välineitä edelleen, yhdistyksen puheenjohtaja Risto Vesalainen arvelee.

digiloikka

Tuusulan VPK perustettiin Väinölässä 13.7.1930. Nyt 90-vuotias, aktiivinen palokunta otti tänä vuonna roiman digiloikan. Palokuntalaisten kouluttamisessa otettiin käyttöön työelämästäkin tutut etätyökalut, ja monia asioita pystyttiin opiskelemaan myös yhdessä muiden palokuntien kanssa.

– Digiloikka jää varmasti näkymään palokunnan toiminnassa jatkossakin. Käytetään näitä välineitä edelleen, yhdistyksen puheenjohtaja Risto Vesalainen arvelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.