Toimittajalta: Pelataanko politiikkaa?

Olen pelimies, mutta en sillä tavalla kun jotkut sanan käsittävät.

Lapsena pelasin lautapelien klassikkoa, Afrikan tähteä. Aikuisena olen seurannut sivusta, kun toiset pelaavat klassikojen klassikkoa, politiikkaa.

Klassikoilla on yhteisiä piirteitä: molemmissa tavoitellaan pääpottia. Toisessa jättipottina loistaa timantti, toisessa valta-asema. Molemmissa epäonninen peluri voi kääntää tyhjän kiekon tai menettää kaiken jo saavuttamansa. Ja vaikka toisella on jo jättipotti näpeissään, onnekas kilpaikumppani voi joskus kipaista voittoon.

Tämä kevät muutti säännöt, mutta vain toisessa pelissä. Politiikan perlilaudalla pääpotti ei loista muuten kuin poissaolollaan, ja tyhjien kiekkojen määrää on lisätty roimasti. Vaalivoitto, joka ennen oli yhtä himottu kuin jättitimantti, merkitseekin nyt rosvokiekkoa.

Poliitikoila on tulevilla vaalikausilla tehtävänään vain vaikeita päätöksiä. Vain päiväuni ovat sellaiset vuodet, jolloin voisi jakaa kivaa omille kannattajille ja varmistella seuraavaa vaalitulosta.

Kun jättipotit ja pikavoitot ovat kadonneet, kuka edes haluaa saada vaalivoiton?

Heitän kolme skenaariota siitä, kuka haluaa valtaan. Ensimmäinen tulevaisuudenkuva on, että kukan ei halua. No, ei sellaista tapahdu. Toinen, edellistä kyynisempi, on aivan liian mahdollinen. Se on se, että valtaan haluavat ja pääsevät ne tosipelurit, jotka näkevät koronakriisin jälkeisen ajan tilaisuutena kahmia lisää. Seuraa saalistajien aika.

Vaan entä jos toteutuukin se vaihtoehto, että valtaan haluavat ja pääsevät ne, joille politiikka ei ole peli vaan yhteisten asioiden hoitoa, niin kuin koulussa opetettiin sen olevan. Sellaiset, jotka tajuavat kokonaisuuden ja osaavat katsoa sitä ilman oman puoleen värisiä silmälaseja. Sellaiset, jotka tajuavat, että tympeän pikkupolitikoinnin aika ei ole nyt - jos koskaan olikaan.

Mitä jos vastuullinen yksituumaisuus onkin koronan jälkeisen ajan politiikan uusi normaali?

Jan Pippingsköld Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.