Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi

Tuomas Kiurun interaktiivinen teos pääsi esiin Der Spiegel -aikakauslehdessä.
Oskari Lehto

Oskari Lehto

Keravan huippusuositun Taiteen kotitalon menestystarina sai uuden luvun, kun purkutaidenäyttely sai näkyvyyttä saksalaisessa Der Spiegel -lehdessä. Purkutalosta otettu valokuva esiintyy lehteen valittujen viikon kuvien joukossa, joita on yhteensä 27.

Keravalta napattu kuva esittää talon yhtä asuntoa, joka on Tuomas Kiurun taiteilema. Kuvatekstissä Keravan väitetään sijaitsevan noin 40 kilometrin päässä Helsingistä, missä on hieman Saksan-lisää.

Tuomas Kiuru on keravalainen taiteilija ja graafinen suunnittelija.

– Kyllähän se hymyilyttää, että tämä taideprojekti huomioidaan myös kansainvälisesti. Samalla olen tosi otettu siitä, että juuri minun teokseni pääsi esiin kaikista näistä mahtavista töistä talossa.

Kiurun nimettömän teoksen ideana on, että jokainen kävijä on saanut liimata jänishahmoa kuvaavan tarran haluamaansa paikkaan. Jäniksen Kiuru on mukaillut tsekkiläisestä Myyrä-hahmosta.

– Ajatus lähti siitä, että veronmaksajien maksamat julkiset paikat on Suomessa usein peitetty mainoksilla, jolloin markkinointifirmat päättävät mitä voi nähdä. Teoksessani se valta on annettu kävijöille.

Der Spiegel, jonka nimi tarkoittaa peiliä, on Euroopan suurin viikoittain ilmestyvä aikakauslehti, jonka levikki on lähes miljoona kappaletta.

Keravasta on tulossa Der Spiegelille jokavuotinen aihe, sillä viime syksynä lehti huomioi Keravan Opistossa käynnistyneen Rammstein-saksan kurssin julkaisussaan.

Kurssilla tutustuttiin saksan kielen saloihin berliiniläisen industrial metal -yhtyeen sanoituksia tukena käyttäen.

Taiteen kotitalon oli tarkoitus olla avoinna maanantaipäiviä lukuun ottamatta elokuun puoliväliin saakka.

Suuren suosion vuoksi aukioloaikoja on nyt jatkettu niin, että näyttely on auki tiistaista sunnuntaihin ainakin elokuun 30. päivään asti. Myös sen jälkeen talo on näillä näkymin avoinna vähintäänkin viikonloppuisin.

Purkutaideprojektissa mukana oleva Unna Kuittinen kertoo, että Taiteen kotitalossa on käynyt tähän mennessä reilut 16 000 ihmistä. Tämä tarkoittaa samalla, että talon kävijämäärä on ylittänyt Keravan taidemuseo Sinkan tähän asti suosituimman näyttelyn kävijämäärän. Näkyväksi neulottu -näyttelyn vuonna 2017 näki reilut 15 000 kävijää.

– Jonot talon ulkopuolella ovat lyhentyneet, mutta kävijämäärät ovat silti pysyneet tasaisen hyvinä, Kuittinen iloitsee.

Taiteen kotitalo sijaitsee osoitteessa Moukaritie 4. Se on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10–17. Lipunmyynti suljetaan kello 16. Liput 6 euroa.

Muokattu 11.8. klo 18.08. Korjattu Der Spiegelin viikon kuvien määräksi 27.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.