Toimittajalta: Olen, mutta en oleile

Olen olohuoneessa, mutta en oleskele.

Olohuone on hassu sana, joka joskus kuvaa huoneen käyttötarkoitusta hyvin, joskus ei ollenkaan. Riippuu siitä, kenen olohuoneesta puhutaan. Meillä olohuoneessa kyllä ollaan paljon, minä ainakin olen. Se johtuu siitä, että etätyöpisteeni ei muualle mahtunut. Kirjoitan siis olohuoneen nurkassa.

Joutilaana oleskelemaan en paljon ehdikään, vaikka huoneen suomenkielisestä nimestä voisi sellaisenkin käyttötarkoituksen löytää.

Ruotsalaisten tavoista en paljon tiedä, mutta ainakin olohuone on heille jotakin hyvin jokapäiväistä, arkista: ensimmäinen mieleen tuleva käännös on vardagsrum. Mihinkähän mahtavat pyhäpäivinä mennä? Skansenille laulamaan yhteislauluja?

Siinä missä minä, suomenkielinen, olen olohuoneessa, englanninkielinen elää living roomissa. Siinä on vissi ero. Mutta: jos elämä on olohuoneessa, mitä muissa huoneissa tapahtuu? Sen perusteella, mitä olen englantilaisesta ruuasta kuullut, olen valmis uskomaankin, että englannin kielen kotimaassa ei keittiössä ole elämää. Mutta ettei makuuhuoneessakaan? Ehkä Britanniassa on vahva haikarakanta.

Espanjassa olohuoneella on monta nimeä: salón, sala, camara tai pidempi sala de estar. Estar on yksi espanjan olla-verbeistä.

Heti ensimmäinen vaihtoehto henkii suomalaiseen korvaan menneen maailman salonkien tunnelmaa. Sala kuulostaa isolta ja juhlavalta, camara tuo mieleen hienostuneen kamarimusiikin – ja kamarineuvokset. Jotakin vähän vanhanaikaista kaikissa.

Espanja onkin vanhanaikainen maa. Siellä muun muassa ollaan kohteliaita.

Vardagsrummetin kotimaassa ollaan joka tilanteessa arkisen tavallisia. Olen kuulut toimittajan sinuttelevan kuningasta.

Olohuonemaassa vain ollaan?

Näitä voin miettiä kotitarvekielitieteilijänä, mutta keittiöpsykologian jätän muille.

Jan Pippingsköld

Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Vikon tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.